ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κοιτίδα Ναυτιλίας & Πολιτισμού

Η Ελλάδα εννοιολογικά αλλά και στον πυρήνα της ύπαρξής της, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την θάλασσα. Αυτή στάθηκε ανέκαθεν η προνομιακή οδός των επιτυχιών και του μεγαλείου της. Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια με την διπλή ιδιότητα τους να μεταφέρουν προϊόντα αλλά και ανθρώπους, άρα και ιδέες, πρωταγωνιστούν στην ανταλλαγή και την επικοινωνία κοινωνικών διεργασιών και πολυπολιτισμικών δράσεων.

Από την αρχαιότητα και την ακμή των Κλασσικών χρόνων, η πόλη του Πειραιά με το λιμάνι και τη Ναυτιλία της, σφραγίζει με την παρουσία της μέχρι και σήμερα μια κοινή για ολόκληρη τη χώρα Οικονομική, Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία. Το  γεγονός αυτό την καθιστά σημαίνοντα κόμβο επικοινωνίας και εμπορίου και γι’ αυτό η Ιστορία της επιφυλάσσει έναν καθοριστικό ρόλο μέσα στον Χρόνο, ως κοιτίδα Πολιτισμού και Ανταλλαγής Ιδεών μεταξύ Εθνών και Θρησκειών.

Η πόλη και το λιμάνι, άρρηκτα συνδεδεμένα διαμέσου των αιώνων, ανέπτυξαν μια τέτοια σχέση ώστε, όταν το λιμάνι ευημερεί ο Πειραιάς προοδεύει και όταν το λιμάνι χειμάζει, ανάλογη είναι και η παρακμή που βιώνει η πόλη.

Η ιστορική άνοδος του Πειραιά και η ανάδειξη του λιμανιού του, ως του μεγαλύτερου της Ελλάδας και ενός από τα πιο μεγάλα στην Ευρώπη, δεν οφείλεται μόνο στην προνομιούχο γεωγραφική του θέση αλλά και στην ιδιοφυΐα και τις ικανότητες των στυλοβατών και των εμπλεκομένων στη Ναυτιλία, στο Εμπόριο και την Βιομηχανία. Η προσέλκυση μεγάλων κεφαλαίων, χάρη στη δράση των πρωταγωνιστών στους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, διανέμονταν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια την πόλη και τους κατοίκους της που ευημερούσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πειραιάς να αποκαλείται και «πολιτεία της εργασίας» γιατί συνειδητοποίησε γρήγορα τις δυνατότητες που προσφέρει η επιχειρηματική ανάπτυξη και επικεντρώθηκε σε αυτήν. Πυρήνας αυτής της ευημερίας ήταν και είναι η Ναυτιλία!

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πειραιά που είναι ποτισμένη με θαλασσινή αλμύρα, δεν βασίζεται μόνο στους Πλοιοκτήτες. Ένας κόσμος γύρω τους ζει από τις δραστηριότητες των βαποριών. Από αυτά παίρνουν κίνηση τα εργοστάσια, το εμπόριο, οι μεταφορικές εταιρείες και φυσικά ο κόσμος της Ναυτιλίας. Στον κοινωνικό και εργασιακό ιστό του Πειραιά άλλωστε, εκτός από τους Πλοιοκτήτες, τους καπετάνιους, τους μηχανικούς, τα πληρώματα και το προσωπικό των ναυτιλιακών  γραφείων, ως άνθρωποι της θάλασσας λογίζονται ακόμα και οι έμποροι και οι επιχειρηματίες γύρω από το λιμάνι, οι πωλητές, οι υπάλληλοι, οι οδηγοί των φορτηγών. Γιατί οι προπέλες στη θάλασσα είναι που δίνουν κίνηση στις μηχανές και τους τροχούς στη στεριά.

Αυτή η κίνηση όμως δεν δίνει ώθηση μόνο στην Οικονομία στον Πειραιά αλλά στηρίζει παράλληλα τα Γράμματα και τις Τέχνες. Γιατί οι άνθρωποι της θάλασσας πολυταξιδεμένοι και παραδοσιακά με «ανοικτούς ορίζοντες», στέκονται πάντα θερμοί αρωγοί και υποστηρικτές κάθε πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσπάθειας. Όραμά τους είναι μαζί με τη Διεθνή καταξίωση και αναγνώριση του Πειραιά ως Μητροπολιτικό λιμάνι να προβάλλουν και  μια Πόλη που προωθεί παράλληλα την Παιδεία, τη Γνώση, τη Μόρφωση και την Τέχνη!

Αυτή είναι η μοίρα του Πειραιά! Αυτή είναι η μοίρα τέτοιων ευλογημένων αλλά και δοκιμαζόμενων τόπων που ακουμπούν στην βαθιά, ατέλειωτη θάλασσα και που αγωνίζονται αέναα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Άνθρωποι που καθιστούν την δράση, τον μόχθο, την ελευθερία, την φαντασία και το όνειρο να δαμάσουν το άγνωστο, πηγή ζωής. Αυτά τα στοιχεία ανιχνεύονται στον Πειραιά και παραμένουν αναλλοίωτα στον Χρόνο, συνιστώντας το κοινό αποτύπωμα  του «μεγάλου λιμανιού» στην ιστορία των ανθρώπων του στους αιώνες, στις εποχές, στις ιδέες, στους Πολιτισμούς. Γι’ αυτό και ο Πειραιάς θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Οικονομική και Πνευματική ζωή!

Ειρήνη Στ. Νταϊφά
CEO Stavros Daifas Maritime Corp.S.A.
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά
Πρόεδρος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *