Παραδοσιακή Σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο από τη Σεφ μας Μαρία Γερογιάννη

Αχ! Οι παραδοσιακές μας πίτες που μυρίζουν χωριό, παράδοση, αγάπη, γιαγιά και όλα αυτά τα όμορφα και ζεστά συναισθήματα  που ζωντανεύουν και ζεσταίνουν την καρδιά μας σε κάθε δαγκωνιά.

Γιατί  το φαγητό είναι  μνήμη. Έτσι και οι πίτες μας….

Οι πίτες ξεκίνησαν  ως φαγητό της επαρχιάς. Φτωχοί άνθρωποι της επαρχίας ζύμωναν και τις γέμιζαν με ότι είχαν από τον κήπο τους, από την στάνη τους ή ότι περίσσευε από το γεύμα. Έτσι βγήκαν οι τυρόπιτες, οι χορτόπιτες ακόμη και οι κρεατόπιτες.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον βασιλιά της πίτας! Η λατρεμένη σπανακόπιτα και εννοείται με φέτα.

Το σπανάκι είναι στην εποχή του και τι πιο ωραίο να την κάνουμε μια παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα να μυρίσει χωριό.

Υλικά για ένα ταψί των 30cm.

                              Για την γέμιση:                                                     

  • Σπανάκι 500γρ.
  • Κρεμμύδι ξερό  150γρ., ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο κρεμμύδι 100γρ., ψιλοκομμένο
  • Φρυγανιά 50γρ.
  • Άνιθος 30γρ. , ψιλοκομμένος
  • Μυρώνια 30γρ. , ψιλοκομμένα
  • Μαϊντανός 20γρ., ψιλοκομμένα
  • Μάραθος 20γρ. , ψιλοκομμένος
  • Ελαιόλαδο 50ml
  • Αυγά 3τμχ
  • Ελάχιστο Αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
  • Φέτα 300γρ ή Λευκό τυρί

            Για την ζύμη

  • 300γρ Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 40ml ελαιόλαδο
  • 150ml νερό
  • 10ml ξύδι
  • 7γρ αλάτι
  • 3γρ πιπέρι

*έξτρα ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

*έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλών

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με την ζύμη αναμιγνύουμε τα υλικά πολύ καλά ώστε να γίνει ένα ζυμάρι και να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις ξεκολάει από τα χέρα, το χωρίζουμε με μια χούφτα ή ένα μαχαίρι σε 4 ίσα μπαλάκια και τα σκεπάζουμε να ξεκουραστούν έως ότου ετοιμάσουμε την φάρσα (γέμιση).

Για την φάρσα αφού έχουμε πλύνει πολύ καλά το σπανάκι και έχει στραγγίσει από τα νερά το αλατίζουμε κ το πιέζουμε με τα χέρια για να μαραθεί.

Στην συνέχεια έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει όλα τα μυρωδικά και τα έχουμε βάλει σε μια λεκάνει μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σπανάκι.

Ξανά πατάμε με τα χέρια μας το σπανάκι και το στίβουμε καλά, ώστε να αποβάλει όλη του την υγρασία  και το τοποθετούμε κ αυτό μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα κρεμμύδια, τα αυγά, την φρυγανιά, την φέτα, το λάδι, τα μυρωδικά μας και το αλατοπίπερο. Προσοχή το αλάτι γιατί θα είναι και η φέτα.

Απλώνουμε στο καθαρό τραπέζι αλεύρι για να ανοίξουμε ένα ένα τα φύλλά.

Παράλληλα έχουμε λαδώσει ένα στρογγυλό ταψί 30εκ.  Μόλις ανοίξουμε το φύλλο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού, το ακουμπάμε επάνω και  το λαδώνουμε. Εν συνεχεία ανοίγουμε και το επόμενο φύλλο και το λαδώνουμε.

Μόλις τοποθετήσουμε και το 2ο φύλλο, απλώνουμε την γέμιση ομοιόρφα επάνω.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και τα άλλα 2 φύλλά. Τοποθετούμε το 3ο φύλλο πάνω από την γέμιση και το λαδώνουμε και στην συνέχεια τοποθετούμε και το 4ο φύλλο που το λαδώνουμε. 

Ποιάνουμε τις 4 άκρες από τα 4 φύλλα και αρχίζουμε να στρίβουμε προς τα μέσα και να ακουμπάμε στο εσωτερικό μέρος του ταψιού σαν μια πλεξούδα ομοιόμορφη.   Χαράζουμε τα κομμάτια από πάνω, λαδώνουμε πολύ καλα και την πλεξούδα και ραντίζουμε με νερό καλά.

Ο φούρνος είναι προθερμασμένος ήδη στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο.

Η πίτα θα είναι έτοιμη μόλις πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να έχει ψηθεί από κάτω.

*Οταν κάνω χειροποιήτο φύλλο σε πίτα, συνηθίζω να βάζω 2 φύλλα κάτω και 2 φύλλα επάνω.

Εύχομαι καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια για τη Chef

Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.

Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας. 

Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.

Γερογιάννη Μαρία

6985 923859 / m.gerogianni@hotmail.com

Author: DIMITRIS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *