Πρόταση για το Εορταστικό τραπέζι από τη Σεφ μας Μαρία Γερογιάννη
Εορταστικό Οσομπούκο καραμελωμένο με βερύκοκα και δαμάσκηνα
Ένα πιάτο ιδανικό για τις εορταστικές ημέρες, στο οποίο σας κάνω πρόταση το συγκεκριμένο κομμάτι του μοσχαριού αλλά μπορεί να γίνει και με άλλο μέρος του.
Υλικά:
- Οσομπούκο, όσα τα άτομα τόσα και τα κομμάτια.
Ας πούμε για 4 άτομα (4τμχ)
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2τμχ μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- Σέλερυ, λίγα κλωνάρια (χωρίς τις ίνες και ψιλοκομμένα)
- 2τμχ καρότα (ψιλοκομμένα)
- Προαιρετικά πελτέ τομάτας 2 κουτ. σούπας.
- Ροζέ κρασί ½ λίτρο
- Αποξειραμένα Δαμάσκηνα 300γρ
- Αποξειραμένα Βερίκοκα 300γρ
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε βάζοντας άλατι και πιπέρι στα κομμάτια του Οσομπούκο.
- Παίρνουμε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, θωρακίζουμε τα κομμάτια ένα ένα.
- Τα αφήνουμε σε μια πιατέλα το κάθε κομμάτι που θωρακίζεται.
- Μόλις ολοκληρωθεί το θωράκισμα, ξεκινάμε στην ίδια κατσαρόλα το σωτάρισμα στο κρεμμύδι να καραμελώσει και κατά τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε το καρότο και το σέλερυ. Με τον τρόπο αυτό πέρνουμε τα γλάσα του κρέατος που είναι όλη η γεύση.
- Στην συνέχεια αν θελουμε προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας.
- Ξανά τοποθετούμε το κρέας και σβήνουμε με ροζέ κρασί.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό από βραστήρα να μην κόψουμε τον βρασμό.
- Στην 1 ώρα που μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε τα αποξειραμένα βερίκοκα και τα αποξειραμένα δαμάσκηνα.
- Συνεχίζει να μαγειρεύεται για 1 ώρα ακόμη, σε χαμηλή φωτιά και ελέγχουμε πάντα την υγρασία του.
- Πριν το κλείσιμο προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι για να ισορροπίσουμε την γλύκα.
- Το δοκιμάζουμε και θα πρέπει το φαγητό μας να είναι έτοιμο.
- Το συγκεκριμένο φαγητό θέλει 2 ώρες να σιγομαγειρεύεται σε φαρδιά κατσαρόλα στο μάτι ή σε γάστρα στον φούρνο για 2 ώρες στους 180 βαθμούς.
Είναι ένα τόσο νόστιμο και εορταστικό φαγητό, με λίγα υλικά, το οποίο θα καθιερωθεί στα γιορτινά σας τραπέζια. Δοκιμαστε το και θα με θυμηθείτε….
Σας εύχομαι να το απολαύσετε!
Καλές Γιορτές με υγεία!!!
Λίγα λόγια για τη Chef
Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.
Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας.
Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.
Γερογιάννη Μαρία
6985 923859 / m.gerogianni@hotmail.com


