Νικος Μαυρίκος «Όραμα μας η επιχειρηματική ανάπτυξη του Πειραιά»

1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό όραμα του συνδυασμού σας για το EBEΠ;

Απ: «Επιχειρηματική Ανάπτυξη Πειραιά»είναι τ όνομα του συνδυασμού μας αλλά παράλληλα αποτελεί και το βασικό όραμα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του «οράματος» έχει ήδη δρομολογηθεί καθώς το Ε.Β.Ε.Π., με Πρόεδρο τον Βασίλη Κορκίδη, έχει λάβει θέση σε μείζονος σημασίας θέματα που άπτονται της ελληνικής, και όχι μόνο, οικονομικής πραγματικότητας με γνώμονα πάντα την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της διασφάλισης της βιώσιμης ανάπτυξής τους αλλά και της αναγνωρισιμότητας τους στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον με δράσεις που ενδυναμώνουν την εξωστρέφεια τους.

2. Ποιες πτυχές της επαγγελματικής σας διαδρομής σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με το επιμελητήριο και πώς πιστεύετε ότι σας καθιστούν κατάλληλο για αυτόν τον ρόλο;

Απ: Έχω μακρόχρονη ενασχόληση (περίπου 15ετων) με τα κοινά συμμετέχοντας σε διαφορετικούς φορείς και συγκεκριμένα :

I. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

II. Όσο αναφορά το Ε.Β.Ε.Π. αρχικά ως:

α) ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Σ. ΑΠΟ ΤΟ 2009

β) ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

γ) Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΜΑΙΟ 2013 ΩΣ ΚΑΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2017

δ)ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Γ.Ε.Μ.Η. & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

III. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ & ΧΡΗΣΤΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

IV. ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2023.

V. ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΑΛΛΑΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ HCPY ΑΠΟ ΤΟ 2023.

VI. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ (Ε.Ε.Ν.) ΑΠΟ ΤΟ 2023.

VII. ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (Π.Ε.Τ.Α.Π.).

Αυτή η ενασχόληση μου έχει αποδώσει μια πολύτιμη εμπειρία για την διαχείριση διαφόρων θεμάτων. Σε συνδυασμό με τις εμπειρίες από την επιτυχημένη προσωπική μου επιχειρηματική ενασχόληση επί 36 χρόνια, εκτιμώ ότι με καθιστούν κατάλληλο για την συνέχιση της προσφοράς στην επιχειρηματική κοινότητα.

3. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι πιο σημαντικές ανάγκες των επαγγελματιών της περιοχής σας, και πώς σκοπεύετε να συμβάλλετε στην κάλυψή τους;

Απ: Πάντα στην πρόθεσή μου είναι, στο πλαίσιο και του συμβουλευτικού ρόλου του Επιμελητηρίου προς την εκάστοτε πολιτικήηγεσία , η συμβουλευτική για την άρση αδυναμιών στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ή και στα υπό συζήτηση νέα νομοσχέδια με γνώμονα πάντα την καλώς εννοούμενη επιχειρηματική ανάπτυξη, την υιοθέτηση καλών πρακτικών από αλλά κράτη μέλη της Ε.Ε. , την άρση των στρεβλώσεων σε νομοθετήματα που επηρεάζουν τον επίσης καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό αλλά και την ανάπτυξη με βάση τις εμπειρίες από την καθημερινή τριβή σε θέματα που άπτονται στην λειτουργεία των επιχειρήσεων.

4. Ποια είναι τα τρία κύρια σημεία του προγράμματος του συνδυασμού σας που θεωρείτε ότι θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα; Πώς θα συνδράμετε προσωπικά στην υλοποίησή τους;

Απ: Τα κύρια σημεία του προγράμματος του συνδυασμού είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ισχυρές, ανταγωνιστικές, βιώσιμες και καινοτόμες επιδέξιες επιχειρήσεις. Η συνδρομή προς αυτό γίνεταισυλλογικά από όλα τα μέλη του Δ.Σ.λειτουργώντας με πνεύμα ομαδικό και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Προέδρος μας ο Βασίλης Κορκίδης << στη μάχη της οικονομίας δεν περισσεύει κανείς >>

5. Πώς μπορεί το επιμελητήριο να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις;

Απ: Το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο Πειραιώς έχει λάβει ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες θέσεις για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τοποθετούμενο στο πλαίσιο του συμβουλευτικού του ρόλου σε μείζονος σημασίας θέματα που σχετίζονται με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αντίστοιχα το Επιμελητήριο ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όλα τα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων τους παρέχοντας συμβουλές σε όλα τα πεδία που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο οι επιχειρήσεις αυτές να βρουν συγκεντρωμένες και συμπυκνωμένες ώστε να μην «πελαγοδρομούν» στην επεξήγηση νομικών και άλλων όρων που εμφανίζονται στα νομοσχέδια.

6. Πώς βλέπετε τη συνεργασία του επιμελητηρίου με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας;

Απ: Με μία λέξη «απαραίτητη».

Το ΕΒΕΠ είναι ανοικτό και έχει αρίστη και στενή συνεργασία με όλους τους φορείς του Πειραιά ,του Λαυρίου, Μέγαρων και νήσων που υπάγονται σε αυτό , πραγματοποιώντας μάλιστα και κοινές δράσεις. Έχει αποδειχθεί ότι όταν υπάρχει στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο το αποτέλεσμα έχει πάντα θετικό πρόσημο.

Πέραν όμως αυτών έχει αναπτύξει συνεργασία με διεθνής φορείς όπως π.χ. την διεθνή ένωση κρουαζιέρας (CLIA), συμμετέχει σε διεθνή όργανα όπως την ASCAME την Eurocommerce κτλ. Καθώς επίσης και με πρεσβείες και επιμελητήρια άλλων χώρων που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και αποτελούν στόχο για μας .

7. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συνεισφέρει το επιμελητήριο στην ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής σας; Ποιες πρωτοβουλίες προτείνετε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Απ: Το Ε.Β.Ε.Π. υποστηρίζει την εξωστρέφεια ως στοιχείου πολιτικής για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μελών του. Σε αυτό το πλαίσιο το Επιμελητήριο έχει συμμετάσχει και θα συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις ειδικές, κλαδικές όπως: η China International Import Exposition (CIIE) που διεξήχθη στην Κίνα,Shipbuilding, Machinery, Marine Technology (SMM) που διεξήχθη στο Αμβούργο, η Διεθνής Έκθεση Κρουαζιέρας που διεξήχθη στην Γένοβα, ΔΕΘ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες προβάλλεται πάντα οι επιχειρήσεις του Πειραιά. Επίσης το Επιμελητήριο έχει τοποθετηθεί για θέματα ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, με την στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με την CLIA, αλλά και γενικότερα του θαλάσσιου τουρισμού που προσδιορίζουν βασικές παραμέτρους του τουριστικού προϊόντος που προβάλει η χώρα.

8. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων επιχειρηματιών; Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε προγράμματα που συνδέουν την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς;

Απ: Έχω ταχθεί υπέρ της εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων επιχειρηματιών αλλά και της μετεκπαίδευσης γενικά των επιχειρηματιών σε θέματα ψηφιοποίησης, χρήσης νέων τεχνολογιών κλπ. Θεωρία και πράξη νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος συνδυασμός που συνδέουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Είναι σήμερα αδύνατον να μείνουμε στη θεωρία, στις θεωρητικές γνώσεις αν δεν κατανοήσουμε μέσα από την πράξη τα σωστά πλαίσια που προσδιορίζονται από την επιχειρηματική καθημερινότητα.

Άλλωστε το ΕΒΕΠ έχει υλοποιήσει επανειλημμένως κοινοτικά προγράμματα εκπαίδευσης – κατάρτισης με αντίστοιχη πιστοποίηση των καταρτιζομένων και έχει βραβευτεί γι’ αυτό.

Πρόσφατα στο ΕΒΕΠ διεξήχθη εσπερίδα που ήταν αφιερωμένη στο Ειδικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης για την άσκηση της δραστηριότητας του χειρισμού ανυψωτικών περονοφόρων μηχανημάτων έργων έως 2.500kg ,ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε επι δεκαετίες τις επιχειρήσεις για το οποίο θεσμοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας και ενεργειών του ΕΒΕΠ ένα νέο απλοποιημένο νομικό πλαίσιο, στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κατά την οποία παρέστησαν ο Υφυπουργός με τους επικεφαλής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης .

9. Τι βήματα προτείνετε για την ενίσχυση της επικοινωνίας και της συμμετοχής των μελών;

Απ: Η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συμμετοχής των μελών πιστεύω ότι είναι μία αμφίδρομη «σχέση» με το Επιμελητήριο. Το Επιμελητήριο έχει «αγκαλιάσει» τον επιχειρηματικό κόσμος και αυτό αναγνωρίζεται απ όλους.

10. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους επαγγελματίες της περιοχής σας για τον ρόλο σας στο επιμελητήριο;

Απ: Με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα τηςναυτιλίας, εξωτερικού εμπορίου, επιχειρηματικής συμβουλευτικής και μεαίσθημα ευθύνης αποφάσισα να θέσω και πάλι υποψηφιότητα για το Εμπορικό Τμήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ενταγμένος στονσυνδυασμό «Επιχειρηματική ΑνάπτυξηΠειραιά».

Πιστεύω ακράδαντα ότι η πόλη μας διαθέτει τεράστια δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη,και η έγκαιρη αντιμετώπιση των προκλήσεων απαιτεί ανθρώπους εμπείρους και αφοσιωμένους στην πρόβλεψη και επίλυση των προβλημάτων.

Στόχος μου είναι να συμβάλλω και αυτή την φορά ενεργά στην ενίσχυση τηςεπιχειρηματικότητας σε συνεργασία με φορείςκαι θεσμούς για την ανάδειξη του Πειραιά ωςκέντρου διεθνούς επιχειρηματικήςδραστηριότητας.

https://www.updatetimes.gr/synentefxi-gia-to-evep-sto…/

Nikos Mavrikos

Psepe Psepe

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *