Μπαίνοντας σε χειμωνιάτικο mood… Λαχανοντολμάδες!!! από την Σεφ μας Μαρία Γερογιάννη
Ήξερες ότι: Γαστρονομικά είναι ένα γκουρμέ πιάτο. Όπου βιωματικά έχει την θύμιση ως μαμαδίστικου φαγητού ή Κυριακάτικου φαγητού. Που μπορεί να σταθεί στα γιορτινά τραπέζια, ειδικά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Γιατι το λάχανο παράγεται τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες. Το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει παρατηρηθεί ότι επιδρά θετικά στα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα.
Είναι ένα πιάτο που αντανακλά όλη την αγάπη για την απλή παράδοση και την ελληνική κουζίνα.
Υλικά:
🥬 1 μεγάλο αφράτο Λάχανο και ελαφρύ.
🥬 500γρ μοσχαρίσιο κιμά
🥬 250γρ αρνίσιο κιμά
🥬 250γρ ρύζι (κίτρινο, τύπου Αμερικής)
🥬 1 τομάτα (τριμμένη)
🥬 Άνηθο (ψιλοκομμένο)
🥬 Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
🥬 1/2 φινόκιο ή αλλιώς μαραθόριζα (ψιλοκομμένο), για έξτρα άρωμα.
🥬 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
🥬 2 αυγά
🥬 Ελαιόλαδο
🥬 Αλάτι & πιπέρι
🥬 Βούτυρο
🥬 Κύβο μοσχαριού
Υλικά για το Αυγολέμονο:
🥬 3 αυγά
🥬 2-3 λεμόνια χυμό κ ξύσμα, ανάλογα πόσο λεμονάτη θέλετε την γεύση και ανάλογα τα λεμόνια.
🥬 1 κουτ. της σούπας Corn Flour
Εκτέλεση:
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να παίρνει θερμοκρασία.
Παίρνουμε το λάχανο και του κόβουμε την ρίζα (τον κώλο).
Μόλις πάρει θερμοκρασία το νερό το βουτάμε μέσα με την ρίζα του προς τα επάνω και βγάζουμε σιγά σιγά σε ένα ταψί κάθε φύλλο που μαλακώνει.
Αφού τελειώσει κ το τελευταίο φύλλο τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο σημείο αυτό ετοιμάζουμε την φάρσα του λαχανοντολμά.
Παίρνουμε μια λεκάνη και βάζουμε μέσα τα 2 είδη κιμάδων, το ρύζι, τα αυγά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το φινόκιο ψιλοκομμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, την τομάτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Αναμειγνύουμε πολύ καλά όλα τα παραπάνω υλικά και αφήνουμε την φάρσα στο ψυγείο, έως ότου κόψουμε όλα τα φύλλα σε μέγεθος για λαχανοντολμά.
Παίρνουμε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και στρώνουμε κάτω τα φύλλα που δεν μπορούν να τυλιχτούν και τα κοτσάνια για να μην μας πιάσουν οι λαχανοντολμάδες.
Κάτω από τα κοτσάνια έχουμε κρύψει ένας λιωμένο κύβο βοδινού και μαζί με αυτό λίγο αλάτι & λίγο πιπέρι.
Αφού έχουμε έτοιμα τα φύλλα κομμένα και διαλεγμένα για να τυλιχτούν. Ξεκινάμε το τύλιγμα. Το τύλιγμα είναι το γνωστό.
Απλώνουμε το φύλλο, βάζουμε κάτω λίγο γέμιση και κλείνουμε δεξιά κ αριστερά τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε ρολαρωντας προς τα επάνω.
Ένα μυστικό είναι ότι από την στιγμή που μπαίνει αυγό στην φάρσα κ να μην κλείσετε τα πλαϊνά προς τα μέσα κ απλά τα ρολάρετε, ο λαχανοντολμάς δεν ανοίγει 😉.
Έναν, έναν που ετοιμάζεται τον στρώνετε επιδέξια στην κατσαρόλα με την σειρά έως ότου τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Ανάμεσα στις στρώσεις ρίχνεις λίγο αλάτι & πιπέρι.
Μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή. Σκεπάζεται τους ντολμάδες με 2-3 πιάτα για βάρος για να μην ανοίξουν.
Σκεπάζετε με νερό τους λαχανοντολμάδες, ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο.
Δυναμώνετε και είστε από πάνω.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και τα αφήνετε 25 – 30 λεπτά να βράσουν.
Μόλις δεις ότι έχει κατέβει το νερό από το πιάτο συνήθως είναι έτοιμοι
Τους βγάζεις εκτός φωτιάς και ξεκινάς την διαδικασία για αυγολέμονο.
Παίρνεις πρώτα το ξύσμα από τα λεμόνια, μετά τον χυμό. Ανακατεύεις το corn flour με το λεμόνι και το προσθέτεις στα χτυπημένα αυγά.
Με μια κουτάλα παίρνεις ζουμί από τους λαχανοντολμάδες κ προσθέτεις στο μείγμα του αυγολέμονου, χτυπώντας το καλα για να παστεριωθεί το αυγό κ να μην κόψει όταν θα μπει στην κατσαρόλα. Συνεχίζεις με 2-3 κουτάλες ακόμη.
Στην συνέχεια το ρίχνεις στην κατσαρόλα που είναι εκτός φωτιάς και την σηκώνεις και την κουνάς να πάει παντού.
Βάζετε άλλη μια φορά να πάρει μια βράση το φαγητό και το κλείνεις.
Είναι έτοιμο να σερβιριστεί με την υπέροχη λεμονάτη σάλτσα του και για έξτρα άρωμα κ χρωμα μπορούμε να το ντεκοράρουμε με λίγο άνηθο.
Πιστέψτε με αν το δοκιμάσετε μια φορά με αυτό τον τρόπο, δεν θα τους ξανά κάνετε αλλιώς. 😉
Καλή επιτυχία & Καλή σας όρεξη 🙂
Λίγα λόγια για τη Chef
Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.
Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας.
Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.
