…και κάτι σε γλυκό για την ημέρα από την Σεφ μας Μαρία Γερογιάννη “Ραβανί με άρωμα λεμονιού”
Ήξερες ότι: Το Ραβανί προφέρεται έτσι στην Νότια Ελλάδα. Ενώ στην Βόρεια προφέρεται ως Ρεβανί και είναι γνωστό και ως Ριβανί.
Είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Μέσης Ανατολής. Το Ρεβανί της Βέροιας είναι παραδοσιακό γλυκό της πόλης και εχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, για το “Ρεβανί Βέροιας” έχει ήδη κατατεθεί ο φάκελος υποψηφιότητας του, για πιστοποίηση του εμβληματικού γλυκού της πόλης με το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
Η συγκεκριμένη ένδειξη θεωρείται ως σημαντικό εργαλείο για την διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ανάπτυξης του Γαστρονομικού Τουρισμού στο Δήμο της Βέροιας και κατ’ επέκταση της υπόλοιπης Ελλάδας.
Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία φέροντας το ίδιο όνομα με τα Ελληνικά (revani), στον Αραβικό κόσμο αποκαλείται ως Μπασμπούσα, αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο το φτιάχνουν με άλλες τοπικές ονομασίες.
Ορισμένοι στην παρασκευή χρησιμοποιούν και τριμμένη καρύδα. Προσωπικά δεν το προτιμώ. Επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με το Σάμαλι, είναι άλλο γλυκό.
Αλλά το μόνο σίγουρο ότι συνδυάζεται υπέροχα με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι 😋.
Υλικά
🍋 8 αυγά ( χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι σε 2 μπωλ)
🍋 480γρ. Σιμιγδάλι χοντρό
🍋 170γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
🍋 320γρ. γιαούρτι στραγγιστό
🍋 15γρ baking powder
🍋 2 γρ. Βανίλια
🍋 260γρ. Ηλιέλαιο
🍋 250γρ. Ζάχαρη
🍋 15γρ. Ξύσμα Λεμονιού από ακέρωτο λεμόνι 🍋
Για το σιρόπι:
🍋 1440γρ Ζάχαρη
🍋 1060ml Νερό
🍋 6-8 φλούδες λεμονιού από ακέρωτο λεμόνι 🍋
Εκτέλεση:
Προσωπικά πάντοτε όταν αποφασίσω ότι θα κάνω Ραβανί, θα ξεκινήσω πάντα με το σιρόπι και συνήθως αποβραδίς. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό.
Περνούμε μια μικρή κατσαρόλα μικρή και βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Ζάχαρη, νερό και τις φλούδες λεμονιού. Θα πρέπει στην φλούδα να μην υπάρχει το λευκό μέρος για να μην πικρίσει το σιρόπι μας. Θέλουμε μόνο το κίτρινο μέρος για το άρωμα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και ξεκινήσει ο βρασμός χρονομετρουμε τότε 5 λεπτά και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε ψυγείο.
Για το μείγμα ξεκινάμε με τα αυγά χωριζουμε τους κρόκους από το ασπράδι σε διαφορετικά μπωλ. Με προσοχή να μην πέσει κάτι του κρόκου στο ασπράδι γιατί θέλουμε να κάνουμε μαρέγκα.
*Must…!: Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που το κάνουν οι περισσότεροι λάθος. Όταν κάνουμε τέτοια γλυκά τα αυγά πρέπει πάντα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ποτέ από το ψυγείο. Αλλιώς το μείγμα θα μυρίζει την γνωστή αυγουλήλα.
Σε ένα μπωλ συγκεντρώνουμε όλα τα στερεά υλικά συγκεκριμένα, το σιμιγδάλι, αλεύρι, baking. Τα αναμειγνύουμε καλά και μετά τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην συνέχεια περνούμε το μπωλ με τους κρόκους, προσθέτουμε την ζάχαρη και το χτυπάμε πολύ καλά κ αμέσως. Γιατί η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να ψήνει τον κρόκο και να μας κάνει κομμάτια. Επομένως ενώνουμε αυτά τα 2 μόνο όταν είναι να χτυπηθούν αμέσως. Αφού χτυπηθούν καλά προσθέτουμε το ηλιέλαιο, στην συνέχεια τις 2 βανίλιας, το γιαούρτι και στο τέλος το ξύσμα λεμονιού.
Ενώνουμε το μπωλ με τα στερεά σιγά σιγά με το μείγμα με τους κρόκους με ένα αυγοδάρτη.
Στην συνέχεια χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα, να στέκεται. Με μια μαρίζ και με απαλές κινήσεις ενώνουμε την μαρέγκα μέσα στην λεκάνη με το μείγμα. Να μην χάσουμε τον αέρα της μαρέγκας
Έχουμε σιμιζάρει το ταψί. Δηλαδή το έχουμε βουτυρώσει και έχουμε περάσει από πάνω ζάχαρη άχνη. Το γλυκό είναι λευκό για το λόγο αυτό, εγώ χρησιμοποιώ ζάχαρη άχνη.
Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει το γλυκό στο ταψί, μπορούμε να βάλουμε λαδόκολλα, σιλικόνη κ.α.
Έχουμε προθερμάνει & τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 λεπτά, αέρα πάνω κάτω.
Προσοχή: Όσο το γλυκό είναι στο φούρνο δεν ανοίγουμε την πόρτα τουλάχιστον για τον μισο χρόνο ψησίματος γιατί θα μας κάτσει. Μετα τα 20-25 λεπτά αν θέλουμε να ελέγξουμε, ανοίγουμε την πόρτα. Ελέγχουμε βουτώντας στο κέντρο του ταψιού ένα μαχαίρι με καθαρή λάμα ή μια οδοντογλυφίδα. Αν δούμε ότι έχει υγρό μείγμα συνεχίζουμε το ψήσιμο. Ο χρόνος είναι αυτός που σας έχω γράψει απλά ελέγχουμε γιατί από φούρνο σε φούρνο υπάρχει διαφορά.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και του κάνουμε τρύπες για να το βοηθήσουμε να τραβήξει το σιρόπι γρηγορότερα. Σιροπιάζουμε το γλυκό με το κρύο σιρόπι από το ψυγείο σιγά σιγά να το τραβήξει και να το πίνει όλο.
Η δοσολογία του σιροπιού με το μείγμα είναι ακριβώς. Θα το πάρει όλο.
Μόλις το πιει όλο και το αφήσουμε λίγο να ηρεμήσει και να κρυώσει.
🤫 Ένα άλλο μυστικό για να μην κατέβει ποτέ το σιρόπι από το ραβανί και να είναι σιροπιασμένο παντού είναι να το τυλίξουμε με μεμβράνη και να το κρατήσουμε λίγο ανάποδα. Μετά το γυρνάμε κανονικά ξετυλίγουμε και το αφήνουμε.
Το γλυκό μόλις κρυώσει κ ηρεμήσει είναι έτοιμο να το απολαύσετε.
Καλή σας επιτυχία!
Λίγα λόγια για τη Chef
Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.
Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας.
Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.
