Πρόταση της ημέρας από τη Chef Γερογιάννη Μαρία – Γιουβαρλάκια
Ήξερες ότι: Τα γιουβαρλάκια ή γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια είναι επιρροή από την Οθωμανική κουζίνα, που υιοθετήθηκαν από την Ελληνική και την Κυπριακή κουζίνα. Είναι μια θρεπτική και χορταστική σούπα η οποία τρώγεται από όλες τις ηλικίες ευχάριστα, ειδικά από τα μικρά παιδιά.
Εγώ προσωπικά την φτιάχνω με 2 τρόπους, τον κλασσικό με αυγολέμονο, που θα σας τον αναφέρω αναλυτικά πιο κάτω και 2ον με τοματούλα φρέσκια και όλα τα υλικά που χρειάζεται για να κάνεις την κλασσική μοσχαρόσουπα με την διαφορά αντί για κομμάτια μοσχάρι βάζεις αυτά τα αρωματικά σφαιρίδια του κιμά. Πολύ αρωματική, θρεπτική και ότι πρέπει για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Ακόμη τα γιουβαρλάκια μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε κρέας σε μορφή κιμά, από vegan κιμά, από κοτόπουλο, ψάρι, γαρίδα, καραβίδα και ότι μπορεί να σκεφτείτε. Επίσης αντί για ρύζι μπορεί να αντικατασταθεί με πλιγούρι, τραχανά, κινόα κ.α.
Όμως ας μιλήσουμε για την κλασσική συνταγή και πάνω σε αυτή μπορούμε να πατήσουμε για να κάνουμε ότι άλλο θέλουμε.
Υλικά:
– Για τα αρωματικά σφαιρίδια θα χρειαστούμε:
* 500γρ μοσχαρίσιο κιμά
* 100 γρ ρύζι τύπου Αμερικής
* 1 Κρεμμύδι τριμμένο
* 1 αυγό
* Λίγο άνηθο
* Λίγο ελαιόλαδο
* Αλάτι & πιπέρι
* Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα.
– Θα χρειαστούμε μια βαθιά κατσαρόλα με τα εξής, πριν τοποθετήσουμε τα αρωματικά σφαιρίδια:
* Νερό
* Ελαιόλαδο
* Αλάτι & πιπέρι
* Ένα κύβο βοδινό
* Καρότο σε κύβους από 2 τμχ
* Πατάτα σε κύβους από 1τμχ
Το καρότο και η πατάτα είναι ρίζες μπορούν να μπουν στην κατσαρόλα ακόμη και αν το νερό είναι κρύο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ότι είναι κάτω από το χώμα μπορούν να μπουν με κρύο νερό στην κατσαρόλα δεν χρειάζεται να έχει πάρει βρασμό.
Υλικά για το Αυγολέμονο:
* 2 Αυγά ολόκληρα
* Χυμό λεμονιού από 3 λεμόνια
* Μπορείς να βάλεις κ το ξύσμα για έξτρα άρωμα, αλλά το μαζεύεις πάντα πριν τα στύψεις.
* Κάποιοι βάζουν και corn flour για να είναι σίγουροι για το δέσιμο. Εγώ δεν χρησιμοποιώ γιατί η πατάτα και το καρότο είναι αμυλούχα και βγάζουν άμυλο στο νερό. Επίσης τα γιουβαρλάκια όταν θα μπουν στο νερό θα είναι αλευρωμένα. Άρα θα έχει ήδη άμυλο το νερό για να βοηθήσει για το έξτρα δέσιμο.
Κάτι να ευθυμήσουμε όχι δεν στέλνω φιλάκια την ώρα του αυγολέμονου. Όλα είναι θέμα τεχνικής. Αν το κάνεις σωστά δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. 🙂
Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα ή αλλιώς λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι που αφορούν τα σφαιρίδια. Πλάθουμε καλά. Το αφήνουμε στην άκρη τον πλασμένο μείγμα κιμά. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον κύβο βοδινού, αλάτι, πιπέρι, τους κύβους από 2 τμχ καρότα και τους κύβους από μέτρια 1 πατάτα. Δυναμώνουμε την φωτιά και περιμένουμε να ξεκινήσει ο βρασμός. Παράλληλα έχουμε βάλει σε ένα πιάτο αλεύρι για να αλευρώνουμε το πλασμένο κιμά σε σφαιρίδια. Μόλις τα αλευρώνουμε τα αφήνουμε σε δίσκο. Μόλις τελειώσει το βράσιμο και το αλεύρωμα. Τα τοποθετούμε σε νερό που κοχλάζει ένα ένα αλλά την ίδια χρονική στιγμή για να χρειαστούν τον ίδιο χρόνο βρασμού. Μόλις έχουμε ρήξει και το τελευταίο αλευρωμένο σφαιρίδιο, χααμηλώνουμε την ένταση στο μάτι της φωτιάς. Τα αφήνουμε περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να βράσουν.
Παράλληλα έχουμε πάρει το ξύσμα από τα λεμόνια και τα έχουμε στύψει για τον χυμό τους. Σε ένα λεκανάκι χτυπάμε 2 αυγά και προσθέτουμε το ξύσμα κ τον χυμό. Αφού έχει περάσει η ώρα και βλέπουμε ότι το ρύζι έχει λιώσει τραβάμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς. Περνούμε ζουμί από την κατσαρόλα με μια κουτάλα και σιγά σιγά προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά και παράλληλα ξανά χτυπάμε. Με αυτό τον τρόπο τα αυγά θα παστεριωθουν θα πάρουν την θερμοκρασία της κατσαρόλας και δεν θα κόψουν. Το κάνουμε αυτό με 2-3 κουταλιές ανάλογα το μέγεθος της κουτάλας. Αφού η κατσαρόλα είναι εκτός φωτιάς ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και σηκώνουμε κ κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Αυτό ήταν και χωρίς φιλάκια 😘.
Όλα είναι θέμα τεχνικής, υλικών και σκέψης. Η μαγειρική εκτός από Τέχνη είναι και τεχνογνωσία.
Καλή σας απόλαυση!🙂
Λίγα λόγια για τη Chef
Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.
Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας.
Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.