Σπετζοφάι Πηλιορείτικο

Ήξερες ότι:  Το όνομα του το πήρε από την μικρή καυτερή πιπερίτσα, που όλοι στο Πήλιο έχουν σε γλάστρα την γνωστή “σπέντζα”. Είναι ένα τοπωνύμιο της πιπεριάς. Προέρχεται από το Ιταλικό “Spezie” που είναι τα μπαχαρικά. Άλλωστε και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης από το κοντινό νησί των Σποράδων την Σκιάθο, στο διήγημα του τα “Ρόδινα Ακρογιάλια” αναφέρει τις πιπερίτσες ως σπέντζες.

Το Σπετζοφάι είναι ένας αμιγώς τσίπουρο μεζές που δημιουργήθηκε με υλικά που είχαν στον κήπο τους και από τα ζώα τους, όπως το λουκάνικο. Λίγα υλικά, γρήγορα και νόστιμα. Έτσι θα μαγειρεύουμε μαζί!

Με λίγα υλικά, γρήγορα, οικονομικά και πολύ πολύ νόστιμα.

Υλικά:

* 2 – 3τμχ λουκάνικα χωριάτικα 

*5τμχ  πιπεριές κέρατο 

*5τμχ πιπεριές Φλωρίνης 

*1τμχ σπετζακι ( καυτερή πιπεριά)

Βέβαια αυτό είναι θέμα αρεσκείας ως προς το κάψιμο. Επίσης αν δεν έχετε παίρνετε μια καυτερή πράσινη ή μπούκοβο.

*3-4 ΤΜΧ τομάτα φρέσκια ( τριμμένη στον τρίφτη ή για ευκολία στο μούλτι 😉)

*1- 2 σκελίδες σκόρδο ανάλογα το μέγεθος του.

*Ρίγανη

*Ελαιόλαδο

*Ηλιέλαιο ή Αραβοσιτέλαιο (για τηγάνισμα)

*Αλάτι/ Πιπέρι 

*Προαιρετικά λίγη ζάχαρη αν η τομάτα είναι εκτός εποχής.

Εκτέλεση:

Κόβεις τις πιπεριές σε λωρίδες.

Τις περνάς ελαφρώς από το τηγάνι με ηλιέλαιο. Αφού μαλακώσουν τις βγάζεις σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Κόβεις σε ροδέλα το λουκάνικο. Έχεις βάλει άλλο μεγαλύτερο τηγάνι ή σε κατσαρόλα φαρδιά ελαιόλαδο. Βάζεις το λουκάνικο σε ροδέλα, αυτό αμέσως παίρνει χρώμα προσθέτεις το σκόρδο και το σπεντζάκι. Μετά σβήνεις με χυμό τομάτας. Προσθέτεις τις πιπεριές τις τηγανισμένες, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Είπαμε αν δεν βρεις καυτερή πιπεριά βάζεις μπούκοβο.

Τα αφήνεις να δέσει η σάλτσα και καλή όρεξη 🙂.

Μικρό μυστικό: Την ίδια ακριβώς συνταγή αντί για λουκάνικο την κάνουμε ως κυρίως πιάτο με κεφτέδες και τους συνοδεύουμε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές. Θα την λατρέψουν όσοι την φάνε, βέβαια εκεί αποφεύγεις το καυτερό για να την γευτούν και παιδάκια. Εμένα η συγκεκριμένη συνταγή με τους κεφτέδες με πάει στην παιδική μου ηλικία, στο σπίτι της γιαγιάς μου.

Εύχομαι καλό μαγείρεμα και καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια για τη Chef

Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.

Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας. 

Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.

3 σκέψεις σχετικά με το “Σπετζοφάι Πηλιορείτικο

  • 1 Οκτωβρίου, 2024, 1:34 μμ
    Permalink

    Υπέροχη συνταγή ευχαριστουμε πολυ

    Σχολιάστε
    • 3 Οκτωβρίου, 2024, 1:12 μμ
      Permalink

      Μπράβο Μαράκι μου είσαι δύναμη!!!

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *