Ο ΕΣΠ για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών & ατομικών επιχειρήσεων

Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, ακολουθούν και πάλι την μονοδιάστατη λογική της περαιτέρω ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών και της επαναφοράς των τεκμηρίων, ως ουσιαστικά μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Όπως διαχρονικά επισημαίνουμε, αυτό που είναι απαραίτητο, είναι η παροχή κινήτρων και αφορολόγητου ορίου σε όλους ανεξαιρέτους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, με τελικό σκοπό την έκδοση αποδείξεων για τα πάντα. Η φοροδιαφυγή απαιτεί «συμπαίκτες». Για να παταχθεί, πέραν του ηθικού θέματος και της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, χρειάζεται και όλοι οι συναλλασσόμενοι να έχουν αμοιβαίο όφελος.  Αυτό εξασφαλίζεται με ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα με δίκαιους φορολογικούς συντελεστές για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Συνδυαστικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών προϋποθέτει και άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία ενός τουλάχιστον ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η επίσπευση της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το myData, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα των Τραπεζικών Ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Ειδικότερα,  οι συνάδελφοι μας του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου, που βάζουν «πλάτη» στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου για λόγους κοινωνικής συνείδησης και υγιούς ανταγωνισμού,  διαισθάνονται ότι αδικούνται, καθώς η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ,  το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και από το παρωχημένο μέτρο των τεκμηρίων. Θεωρείται δηλαδή,  πως δεν υπάρχει η περίπτωση μιας ζημιογόνας χρήσης και ότι  αναλώνεται κεφάλαιο προηγούμενων ετών. Δυστυχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν θυμίσει σε όλους πως το επιχειρείν έχει πολύ συχνά «σκοτεινές» χρονιές. Υπάρχουν ζημιογόνες χρήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Η απαλλαγή από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024 για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ, μονιμοποιεί ουσιαστικά ένα «καταργημένο» στα λόγια τέλος από το 2018 και δημιουργεί επιπλέον βάρη στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρές επιχειρήσεις.

Η θέσπιση των αφορολόγητων ορίων μόνο για ορισμένες κατηγορίες πολτών και όχι για το σύνολο, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων, είναι άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο.

Παρεμβάσεις, όπως η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα ενίσχυαν το αίσθημα δικαίου και θα βελτίωναν τις συνθήκες που επηρεάζουν την  επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου και της οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *