Πασχαλιά Ράντσιου. Γυμνάστρια που ειδικεύεται στο Ταεκβοντό και στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή

Έχουμε εδώ μαζί μας σήμερα μια πολύ καλή φίλη, την Πασχαλιά Ράντσιου. Η Πασχαλιά είναι γυμνάστρια που ειδικεύεται στο Ταεκβοντό και στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή. Πασχαλιά  πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Πασχαλιά: Δραστηριοποιούμαι στο αθλητικό σωματείο Φωσφόρος Απόλλων, ένα σωματείο που απευθύνεται σε αθλητές και ασκούμενους που θέλουν να γνωρίσουν αλλά και να πρωταγωνιστήσουν σε αθλήματα όπως το Ταεκβοντο, το Τζούντο, η Άρση Βαρών, η Ρυθμική Γυμναστική, αλλά και σε ασκούμενους που απλά θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα Αεροβικής γυμναστικής ή μαζικού αθλητισμού. Την προπόνηση αναλαμβάνει έμπειρο προσωπικό, όλοι τους είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ και με τις αντίστοιχες ειδικότητες ή άδειες άσκησης επαγγέλματος ανά άθλημα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουμε την προπόνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Ο σύλλογος μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο κομμάτι των ατόμων με ειδικές ανάγκες για αυτό και προσεγγίζουμε τη συγκεκριμένη ομάδα με αγάπη πάνω απ’ όλα και σεβασμό.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να εντάξετε και αυτή την ειδική ομάδα αθλούμενων στο σύλλογο σας;

Το μικρόβιο ξεκινάει από μικρή ηλικία, πάντα ήθελα να προσφέρω όσο μπορώ περισσότερο στους ειδικούς πληθυσμούς. Για αυτό άλλωστε και μια από τις ειδικότητες μου στον προπτυχιακό ήταν η «Αποκατάσταση και Ειδικές Παθήσεις». Τα τελευταία χρόνια όμως ένοιωσα την ανάγκη να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μου σε αυτό τον τομέα και για αυτό ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλινική Άσκηση και Εφαρμογές της Τεχνολογίας την Υγεία» που προσφέρει το ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής. Στο πλαίσιο αυτού του μεταπτυχιακού ήταν η πρώτη φορά που έκανα έρευνα σε παιδάκια με εγκεφαλική παράλυση και ανακάλυψα τις πολύ καλά κρυμμένες δυνατότητες τους. Και όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούσα να παραμείνω άπραγη! Άρχισα να προπονώ τα συγκεκριμένα παιδιά στο Ταεκβοντό ακόμα και σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να βρουν διέξοδο από τα αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν την καθημερινότητα τους, να αυξηθεί η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Να έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στο παιχνίδι, στην άσκηση, στον αθλητισμό.

Τα παιδιά πως αντιδρούν σε όλο αυτό;

Μόλις τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης τα παιδιά ανθίζουν, είναι ενθουσιασμένα που έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα με αυτά που κάνουν οι αθλητές. Και οι γονείς τους μας λένε ότι παρακολουθούν τα παιδιά τους να αλλάζουν συνεχώς. Αλλάζει η κίνηση τους, αλλάζει ο τρόπος που επικοινωνούν, αλλάζει η συμπεριφορά τους.

Τι πιστεύεις ότι μπορούν να πετύχουν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στο μέλλον;

Ποιο μέλλον; Οι επιτυχίες είναι εδώ στο παρόν που ζούμε τώρα. Ο Alex Roca είναι το πρώτο άτομο με εγκεφαλική παράλυση που κατάφερε να τερματίσει σε μαραθώνιο. Δεν είναι ο πρώτος αγώνας που έτρεξε, έχει τερματίσει σε αρκετούς αγώνες αντοχής. Πως τα κατάφερε; Αρχικά, του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει προπόνηση και να προετοιμαστεί όπως οι αθλητές για αντίστοιχο αγώνα και η ευκαιρία να συμμετάσχει στους αγώνες. Θέλω λοιπόν από δω και πέρα τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να έχουν ευκαιρίες για να συμμετάσχουν όπως και τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης στην εκμάθηση και την προπόνηση διαφόρων αθλημάτων, ατομικών και ομαδικών. Προς τα εκεί κινούμαι και εγώ. Εδώ και ενάμισι χρόνο έχω ξεκινήσει το διδακτορικό μου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τι έχεις σκοπό να μελετήσεις αυτή τη φορά;

Είναι μια έρευνα στην οποία έχουμε σκοπό να εφαρμόσουμε προπόνηση Ταεκβοντο σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Μια προπόνηση που δεν θα διαφέρει πολύ από την προπόνηση που κάνουν τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Θα ξεκινήσουμε με εκμάθηση του αθλήματος και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν κανονικές προπονήσεις.

Είναι όμως το Ταεκβοντο το κατάλληλο άθλημα για να έχει ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση την πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό;

Είναι ίσως το πιο ιδανικό άθλημα για να ξεκινήσει ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση την ενασχόληση του με τον αθλητισμό. Είναι ένα ατομικό άθλημα, όπου όμως οι προπονήσεις γίνονται ομαδικά κατά συνέπεια το παιδί θα έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά, θα κοινωνικοποιηθεί, θα κάνει νέους φίλους. Παρόλο όμως που οι προπονήσεις γίνονται ομαδικά ο καθένας προπονείται ατομικά και η απόδοση του δεν επηρεάζει την επίδοση των υπολοίπων όπως στα ομαδικά αθλήματα, στόχος είναι πάντα η ατομική βελτίωση.

Επίσης, είναι ένα άθλημα που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ευλυγισία των αρθρώσεων, στην ισορροπία και στην ενδυνάμωση του σώματος, στοιχεία στα οποία υστερούν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Βέβαια, δεν προπονεί και βελτιώνει κανείς μόνο τη γενική φυσική του κατάσταση όπως προανέφερα, αλλά και την ψυχική του υγεία. Το συγκεκριμένο άθλημα εμπνέει σεβασμό, ευγένεια, μετριοφροσύνη και αυτοκυριαρχία, βοηθάει στην συγκέντρωση όπως επίσης στην υπομονή και την επιμονή, στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική υγεία και την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Πότε θα ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα;

Είναι ήδη σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής συμμετέχουν 4 παιδιά, 3 αγόρια και 1 κορίτσι ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες αρχικές μετρήσεις και έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε την προπόνηση Ταεκβοντό. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια. Γι’ αυτό απευθύνω μια πρόσκληση προς όλους τους γονείς που έχουν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να επικοινωνήσουν μαζί μας. Να τονίσω ότι οι οικογένειες των παιδιών δεν επιβαρύνονται οικονομικά για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τα αναλαμβάνουμε όλα εμείς σε συνεργασία πάντα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι γονείς μπορεί να έχουν κάποιους ενδοιασμούς ή φόβους σχετικά με την ικανότητα των παιδιών τους να ανταποκριθούν σε προγράμματα άσκησης. Με χαρά θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση και θα παρέχουμε διευκρινήσεις για το πρόγραμμα, το τηλέφωνό μου είναι 6945603767 και το mail μου rantsioupaschalia@gmail.com

Κλείνοντας θα ήθελα απλά να δηλώσω ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την αγάπη μας για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και βασικός μας σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και εύχομαι μέσα από αυτό το πρόγραμμα να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερα παιδιά γίνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *