Ενημέρωση Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς για τα self test στο λιανεμπόριο

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 1188/15.4.21 επιστολής μας, σχετικά με την υποχρεωτική χρήση self test στο λιανεμπόριο, σας ενημερώνουμε για τα εξής :

Η δωρεάν διανομή θα αφορά μόνο όσους εργάζονται με φυσική παρουσία στους κλάδους που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και σε συγκεκριμένες θέσεις στο Δημόσιο. Δεν θα μπορούν να προμηθευτούν self tests όσοι ναι μεν εργάζονται σε αυτούς τους κλάδους  στον ιδιωτικό τομέα, αλλά βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία. Δωρεάν τεστ δεν θα μπορούν να προμηθευτούν και φυσικά όσοι δεν έχουν δηλωθεί από τον εργοδότη τους στο ΠΣ Εργάνη.

Ο μισθωτός στην περίπτωση νόσησης από COVID-19, προκειμένου ο ασφαλιστικός οργανισμός να τον επιδοτήσει για την αναρρωτική άδεια, θα πρέπει να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, που θα περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία του παθόντος, τις ημερομηνίες των μοριακών / rapid tests – self tests, τη νόσο και τη συμπτωματολογία, τη σύσταση για κατ’ οίκο περιορισμό και την ένδειξη για χορήγηση αναρρωτικής άδειας με σαφές ημερολογιακό διάστημα. Στη περίπτωση αυτή, για την κατάθεση της άδειας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πρώτα να υποβάλλουν σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα στον e-ΕΦΚΑ στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας.

Εργαζόμενος ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά ή 14 ημερών γιατί συνάδελφος του βρέθηκε θετικός, υποχρεούται να παρέχει την εργασία του μέσω της τηλεργασίας. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ΄ οίκο, του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών του.

Στην περίπτωση που η τηλεργασία δεν είναι εφικτή, στους περισσότερους κλάδους άλλωστε όπου θα γίνονται και τα self-tests ,o εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση των μισών ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ΄ οίκον.

Εάν για παράδειγμα ο εργαζόμενος απουσιάσει 14 ημέρες θα πρέπει όταν επιστρέψει στην εργασία του να αναπληρώσει 56 ώρες εργασίας μέσω της υπερωρίας της μίας ώρας. Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν υπολογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος οπότε δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα επανέλθουμε με νέα επιστολή.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ                  ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *