Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 69863/2-11-2020 (ΦΕΚ 4829Β– επισυνάπτεται στην παρούσα), με την οποία καθορίζονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η χώρα χωρίζεται πλέον σε δύο μόνο επιδημιολογικά επίπεδα προληπτικών μέτρων (επιτήρησης-κίτρινο επίπεδο και αυξημένου κινδύνου-κόκκινο επίπεδο).

Στο κόκκινο επίπεδο (αυξημένου κινδύνου) που βρίσκεται η Αττική, ισχύουν τα εξής:

-Το ωράριο των καταστημάτων λιανικής καθορίζεται με υποχρεωτική ώρα έναρξης την 10η πρωινή.  Εξαιρούνται και μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα οι υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών ή αιθουσών (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κ.α. εκδηλώσεις), τα εξειδικευμένα καταστήματα  σιδηρικών, χρωμάτων, τζαμιών και τα καταστήματα πώλησης βιομηχανικών ειδών (χρωμάτων, σιδερικών, ξυλουργικών, ηλεκτρολογικών, κήπου, εργαλείων κλπ.).

-Η επιτρεπόμενη χωρητικότητα είναι 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, με υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Για τον υπολογισμό της τήρησης του ορίου αυτού δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης (άρθρο 1 παρ. 3 ΥΑ).

– Για τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα κλπ.), ισχύουν τα παραπάνω όσον αφορά στην χωρητικότητα και στις αποστάσεις με την λειτουργία τους να απαγορεύεται από ώρας 23.30 μέχρι 05.00.

-Απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ κατά τις ώρες 23.30 έως 05.00.

-Όπου υπάρχουν ανελκυστήρες, η επιτρεπόμενη πληρότητα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 10% της χωρητικότητας αυτών.

-Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική, σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως επιδημιολογικού φορτίου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου ή για ιατρικούς λόγους και για τα παιδιά κάτω των 4 ετών.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων γιατί τα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα (2.000 € – 30.000 € για τις αποστάσεις, σημείο 9 άρθρου 4 ΥΑ) και 5.000 € για το ωράριο (σημείο 10, άρθρου 4 ΥΑ αναλογικά εφαρμοζόμενο) σε συνδυασμό με υποχρεωτικό κλείσιμο 15 ημερών.  Δεν επιτρέπεται λόγω λαθών και αβλεψιών να επιβάλλονται τέτοια πρόστιμα και ποινές στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ                     ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *