H Μικρή Αμάλ αποχαιρετάει την Ελλάδα από τον Πειραιά!

4 & 5 Σεπτεμβρίου  

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ο τελευταίος σταθμός για την  Αμάλ,  που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το μεγαλύτερο λιμάνι της, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.

Αφού διέσχισε τη χώρα ψάχνοντας τη μητέρα της, η Μικρή Αμάλ φτάνει στο Λιμάνι του Πειραιά και γνωρίζει ότι ένα νέο κεφάλαιο της ζωής της ξεκινάει. Αποχαιρετάει την Ελλάδα, τους ανθρώπους της, τους φίλους που έκανε και κρατάει τις αναμνήσεις της ζωντανές.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει σ΄ αυτό το γενναίο ταξίδι της, η Μικρή Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία για να διασχίσει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίεςπρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι, στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας, ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου

«Άγρυπνη»: Περπατάμε @ 19:30 από το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι προς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσω της Γρηγορίου Λαμπράκη και μία μικρή στάση στο Άγαλμα της Μητέρας.

Η Αμάλ,  αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθεί, φτάνει στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πλατεία είναι γεμάτη με κρεβάτια, με παιδιά και τους γονείς τους. Τα παιδιά δεν θέλουν να κοιμηθούν. Παίζουν και χορεύουν με τη μουσική του Γιώργη Χριστοδούλου. Οι γονείς τους δοκιμάζουν τα πάντα, μέχρι που σιγά-σιγά τα παιδιά ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Εκτός από την Αμάλ,  που αν και κουρασμένη δεν μπορεί να κοιμηθεί, γιατί αισθάνεται μόνη. Τα παιδιά μαζεύονται γύρω της, κάνοντάς τη να αισθανθεί ασφάλεια για να την πάρει ο ύπνος συντροφιά με τα νανουρίσματα της χορωδίας chórεs της Μαρίνας Σάττι.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ένα από τα πιο φημισμένα θέατρα της Ελλάδας, εκεί όπου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή,  εκτοπισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν ως ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθούν.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Παναγόπουλος, Xορογραφία παιδιών: Μαρία Σταματάκη & οι δασκάλες του Χορολογίου: Μυρτώ Κατσού, Αγγελική Μουζάκη και Χριστίνα Μπίτου Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δήμος Κλιμενώφ, Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου Ηχοληψία: Γιάννης Δαμιανός Στίχοι στα τραγούδια του Γιώργη Χριστοδούλου: Αριστείδης Μάραντος

Συμμετέχουν σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Μια συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την POLYPLANITY Productions

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου

“Αποχαιρετώντας την Ελλάδα” – Περπατάμε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προς το Λιμάνι @ 11:00

Η παρέα με τους φίλους που έκανε η Αμάλ στην Ελλάδα, τη συνοδεύει  από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το λιμάνι, με ήχους που της θυμίζουν τη διαδρομή της ως εδώ. Για άλλη μια φορά, είναι περικυκλωμένη από αποδημητικά πουλιά, πουλιά που θα την αποχαιρετήσουν με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

“Το τραγούδι της Αμάλ”: Μουσική/σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης Στίχοι: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου.  Συμμετέχουν μέλη της Συντροφιάς των Ονειροπόλων του θεάτρου Άλφα/Ληναίος-Φωτίου. Με την υποστήριξη της Εταιρείας Θεάτρου Άναμ(μ)α

Συντονισμός εκπαιδευτικής δράσης: Αναστασία Κουμίδου, Ναντίνα Χριστοπούλου, Φωτεινή Παπαχατζή, Κούλα Πανάγου.

Σε συνεργασία : Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Δίκτυο Γυναικών Μέλισσα, The HOME Project, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, Artifactory /Art and Culture vs Xenophobia.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο Facebook.

Υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.  Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο του The Walk/Το Ταξίδι.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο Facebook.

Το Ταξίδι / The Walk είναι παραγωγή της Good Chance, Stephen Daldry, David Lan και Tracey Seaward σε συνεργασία με την Handspring Puppet Company.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Amir Nizar Zuabi

Παραγωγός για την Ελλάδα: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο.

Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά με τον COVID πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων.

Η περιπλάνηση του κοριτσιού στις οχτώ χώρες ξεπερνάει τα σύνορα, τη γλώσσα και τις πολιτικές πεποιθήσεις και ο μοναδικός σκοπός της είναι να ενώσει τον κόσμο με την καθαρή και απλή έννοια του ανθρωπισμού. Πρόκειται για μία μοναδική διοργάνωση – σπάνια στο είδος της πραγματικά – για την οποία συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη, ελπίδα δίνοντας και τη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης σε νέους, παιδιά και ενήλικες.

Το «Ταξίδι» / “Τhe WALK”,  είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το φιλόδοξο και γεμάτο ωραίες εκπλήξεις θέαμα «Το Ταξίδι» / “Τhe WALK”, στο οποίο συνεργάζεται με τoν πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan ,την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance. Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτις του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα Βήμα Μπροστά” λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Ταξιδιού. Πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους, μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν φιλίες ζωής μεταξύ τους. Στην Ελλάδα, τα έργα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021,  θα παρουσιαστούν σε τρεις εκθέσεις, ξεκινώντας από τις 27/8 στον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής στην πόλη των Ιωαννίνων και από 1/9 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ταξιδιού πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;». Είναι υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

Πρόγραμμα Επισκέψεων της Μικρής Αμάλ στην Ελλάδα

Χίος: 9-10 Αυγούστου | Ιωάννινα: 27-28 Αυγούστου | Τρίκαλα: 29 Αυγούστου |  Λάρισα: 31 Αυγούστου | Ελευσίνα: 1η Σεπτεμβρίου | Αθήνα: 2-3 Σεπτεμβρίου | Πειραιάς: 4-5 Σεπτεμβρίου.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιούhttp://www.walkwithamal.org/events/

@walkwithamal

#TheWalk

#LittleAmal

#ActsOfWelcome

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Tεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαραλαμπίδης

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Δάφνη Καλαφάτη

Οργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Κωνσταντίνα Γεωργίου

Μεταφραστής: Μενέλαος Κυπαρίσσης

Υπεύθυνη Φιλοξενίας: Λώρα Σπηλιωτάκου

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας για την Ελλάδα: MSCOMM, Ελίνα Λαζαρίδου

Χορηγοί Επικοινωνίας: Cosmotetv, Μελωδία 99.2, PEPPER 96.6, Αθήνα 9.84, monopoli, culturenow, debop, infokids

Με την ευγενική υποστήριξη: efood, Candia, Deal Pack, o farmakopoiosmou.gr

Όλο το πρόγραμμα του Ταξιδιού τελεί υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 

Δώρα Μαρούλη

Συνεργάτης Επικοινωνίας MSCOMM

210 7236 217 / +30 6946323962

marouli@mscommgroup.com

Ελίνα Λαζαρίδου

elazaridou@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.