Η πιο εύκολη, γρήγορη, αφράτη τυρόπιτα που θυμίζει χωριάτικη οικογενειακή θαλπωρή από τη Σεφ μας Μαρία Γερογιάννη
Υλικά (για το μεγάλο ταψί της κουζίνας):
- 1,5 πακέτο φύλλο κρούστας (650γρ)
- 5 αυγά
- 500ml γάλα
- 600γρ. Φέτα βαρελίσια αλλά και με λευκό τυρί θα γίνει υπέροχη.
- 300γρ κίτρινα τυριά τριμμένα(κεφαλογραβιέρα, γκούντα, κασέρι ή κεφαλοτύρι)
- Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
- Αλάτι με προσοχή γιατί είναι τα τυριά
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Παίρνουμε το ταψί της κουζίνας και το λαδώνουμε.
- Σε ένα μπωλ βάζουμε τα τυριά της αρεσκείας μας και τα τρίβουμε και τα ανακατέβουμε καλά.
**Στην συγκεκρίμενη που έφτιαξα είχα φέτα βαρελίσια, κεφαλοτύρι και γκούντα.
**Επίσης μια άλλη ιδέα είναι, ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μισή ποσότητα τυριών και να κάνετε την ιδια διαδικασία και να προσθέσετε κάποιο αλλάντικό της αρεσκείας σας και να γίνει κ ζαμπονοτυρόπιτα!!!
- Προσθέτουμε και το πιπέρι στο μεγμα των τυριών, ανακάτεβουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε το γάλα.
- Έχουμε ελέγξει πόσο αλμυρό είναι το μείγμα με τα τυρία και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο στο μείγμα με το γάλα και τα αυγά.
- Στρώνουμε φύλλο και λάδώνουμε για τα πρώτα 4-5 φύλλα.
- Στα επόμενα εναλλάξ ένα κούφιο λαδωμένο ένα με μείγμα.
- Κατά τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα έως ότου τελειώσει το μείγμα με τα τυριά.
- Κρατάμε πάλι 4-5 φύλλα σκέτα για το τέλος.
- Όλα τα φύλλα λαδώνονται.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια γιατί θα την περιχύσουμε όλη με το μείγμα των αυγών και το γάλα και πρέπει να πάει παντού.
- Θα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω – κάτω άερα, γύρω στα 30 λεπτά θα το δείτε στο χρώμα. Είναι ανάλογα τον φούρνο.
‘’Τρόπος που πρέπει να χαράζουμε τις πίτες, τα φαγητα ταψιού, τα γλυκά κ.ο.ε., για να βγαίνουν τα κομμάτια ομοιόμορφα είναι ο εξής:
Πάντα ξεκινάς από την μέση της μιας πλευράς και την μέση της άλλης.
Όταν έχεις βγάλει τα μισά, κάνεις το ίδιο κ με τα μισά και συνεχίζεις. Επίσης γνωρίζοντας πόσοι θα φάνε κόβεις και τα αντιστοιχα κομμάτια κ μεγέθη.’’
Καλή σας επιτυχία!
Λίγα λόγια για τη Chef
Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.
Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας.
Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.
Γερογιάννη Μαρία
6985 923859 / m.gerogianni@hotmail.com