Παραδοσιακή Μακαρονάδα Μάνης “Η Τσουχτή” από τη Σεφ μας Μαρία Γερογιάννη
Ήξερες ότι: Η συγκεκριμένη μακαρονάδα είναι μια μακαρονάδα με όλα τα καλούδια και τα αρώματα της Μάνης.
Με υλικά που είχε κάθε σπίτι και γινόταν γρήγορα, οικονομικά και νόστιμα.
Έχει λίγα υλικά όπως το Ελαιόλαδο που η Μάνη αποκαλείται ως Γη της Ελιάς, με μυζήθρα και βούτυρο από τα ζωντανά και φρέσκα αυγά που είχε κάθε σπίτι.
Αν προσθέσουμε και σύγκλινο Μάνης θα μπορούσε να είναι η Μανιάτικη εκδοχή της Ιταλικής Καρμπονάρας. Όσοι δεν την έχετε ακόμη δοκιμάσει φτιάξτε την και νομίζω θα την ζητάτε κάθε βδομάδα στο τραπέζι σας.
Γιατί η γεύση έχει δύναμη και μνήμη και μπορεί να μας ξυπνήσει και να μας ταξιδέψει στις πιο γλυκές μας αναμνήσεις.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο4 ή Νο3 ή Μπουκατίνη ή οποίο είναι της αρεσκείας σας. Εγώ σας σημείωσα της δικής μου αρεσκείας, προτείμω το πιο χοντρό.
- 300γρ Μυζήθρα ξερή, τριμμένη στο πολύ ψιλό σαν πούδρα και λίγη έξτρα από πάνω για το σερβίρισμα.
- 100ml ελαιόλαδο και λίγο έξτρα για το τηγάνισμα των αυγών.
- 70 γρ βούτυρο αγελαδινό για έξτρα άρωμα (τύπου Κερκύρας)
- Αυγά για 4 άτομα, ανάλογα ποσά θέλει ο καθένας. Μπορούμε να πούμε 2τμχ για τον καθένα, 8τμχ σε σύνολο.
- Αλάτι για το νερό στα μακαρόνια κ για τα αυγά. Προσοχή στο αλάτι η μυζήθρα είναι αλμυρή και όσο καβουρδίζετε γίνεται πιο αλμυρή.
- Φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό να βράσει.
- Μόλις πάρει βρασμό ρίχνουμε το αλάτι και τα μακαρόνια της επιλογής μας
- Βράζουν στο χρόνο που αναφέρει ο κατασκευαστής
- Μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε και εγώ προσωπικά τα κρυώνω, γιατί αν αργήσουμε να τα ρίξουμε μέσα στην κατσαρόλα και παραμένουν ζεστά προχωράει ο βρασμός τους.
- Παίρνουμε παράλληλα ένα βαθύ τηγάνι ή μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το λάδι και το αγελαδινό βούτυρο ή ακόμη και στην ίδια κατσαρόλα αφού την έχουμε στραγγίσει με τα μακαρόνια να μην λερώνουμε πολλά σκεύη.
- Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε την μυζήθρα έως ότου πάρει αυτό το χρυσάφι χρώμα και βγάλει όλα τα αρώματα.
- Μόλις είναι έτοιμη η μυζήθρα ρίχνουμε τα μακαρόνια.
- Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα αρώματα από το ελαιόλαδο, του βουτύρου και της μυζήθρας και ρίχνουμε παράλληλα μαύρο φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
- Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τη φωτιά και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα αυγά μας.
- Βάζουμε μεγάλο τηγάνι με καπάκι.
- Σε κρύο ελαιόλαδο ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά.
- Σκεπάζουμε ώστε να γίνουν γρήγορα και ομοιόμορφα.
- Αν δεν έχετε καπάκι απλά περιχύνεται με ελαιόλαδο ζεστό πάνω από τα αυγά για να τα βοηθήσετε να γίνουν γρήγορα και ομοιόμορφα.
- Για τα αυγά θα πρέπει ο κρόκος να είναι μελάτος ώστε μόλις τα κόψετε να χυθεί ο κρόκος πάνω από τα μακαρόνια σαν σάλτσα.
- Σερβίρετε τα μακαρόνια στα πιάτα προσθέτετε έξτρα μυζήθρα, από πάνω τα αυγά μας.
- Μην ξεχάσετε να βάλετε αλάτι και πιπέρι στα αυγά.
Σημείωση: Αν θέλετε να απογειώσετε ακόμη περισσότερο αυτό το πιάτο και να βάλουμε κι άλλο ένα άρωμα Μάνης.
Μπορούμε πριν βάλουμε την μυζήθρα να καβουρδιστεί, να τσιγαρίσουμε λίγο σύγκλινο Μάνης που θα το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια και δώσει μια έξτρα καπνιστή γεύση.
Καλή σας απόλαυση 🍝
Λίγα λόγια για τη Chef
Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.
Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας.
Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.
Γερογιάννη Μαρία
