Κολοκυθοκεφτέδες – Πρόταση της Chef Γερογιάννη Μαρίας για το Σαββατοκύριακο
Ήξερες ότι: Οι Κολοκυθοκεφτέδες σερβίρονται συνήθως ως ορεκτικό ή μεζές. Συνοδεύονται με ένα ντιπάκι από γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο, ξύσμα λεμονιού, λίγες σταγόνες λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι & πιπέρι ή με το ωραίο μας παραδοσιακό τζατζίκι.
Εκτός από ένας πολυαγαπημένος μεζές για το ουζάκι μας, μπορεί να γίνει ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό σνακ για μικρούς και μεγάλους μέσα στην ημέρα, στο σχολείο κλπ.
Αν δεν θέλετε να τους τηγανίσετε μπορείτε να τους ψήσετε με λαδόκολλα στο φούρνο ή στο air frier. 😉
Μπορείτε να τα κάνετε και μεγαλύτερο μέγεθος ως μπιφτέκια κολοκυθιού (λαχανικών).
Αν προσθέσετε και άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας μπορούν να γίνουν κεφτεδάκια λαχανικών στο τηγάνι ή μπιφτέκια λαχανικών στον φούρνο.
Εγώ θα σας δώσω την βάση για τους κολοκυθοκεφτέδες και πάνω σε αυτούς μπορούμε να δημιουργήσουμε τα πάντα.
Με τον ίδιο τρόπο αντί λαχανικά μπορούμε να βάλουμε όσπρια που θα σας περισσέψουν, όπως φακές, φασόλια, φάβα, ρεβύθια ακόμη και με ταραμά.
Αυτά θα σας τα γράψω και αναλυτικά αν επιθυμείτε.
Όπως καταλαβαίνετε δεν πετάμε τίποτα όλα μπορούν να φαγωθούν με έξυπνο και νόστιμο τρόπο 😉
Υλικά:
* 3 μέτρια κολοκύθια
* 2 καρότα
* 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μικρά
* 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 2 αυγά
* 200γρ φρυγανιά τριμμένη
* 300γρ φέτα σε τρίμματα ή λευκό τυρί
* 200γρ σκληρό τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι)
* Φρέσκο Άνηθο ψιλοκομμένο
* Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
* Αλάτι / Πιπέρι
* Αλεύρι για πανάρισμα
* Λάδι για το τηγάνισμα (Ηλιέλαιο ή Αραβοσιτέλαιο)
Εκτέλεση:
Περνούμε ένα σουρωτήρι και μέσα σε αυτό τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια και τα καρότα μαζί. Τα αλατίζουμε και ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι ώστε να μαραθούν όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Περνούμε μια μπασίνα (μπωλ) και προσθέτουμε μέσα ψιλοκομμένο το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο, τον άνηθο, το δυόσμο, τα αυγά, την φέτα σε τρίμματα, το τριμμένο κεφαλοτύρι. Περνούμε το κολοκύθι και το καρότο και αρχίζουμε να τα στείβουμε καλά να αποβάλουν όλα τα υγρά τους και τα προσθέτουμε στην μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά. Αφού τα ανακατέψουμε όλα μαζί προσθέτουμε πιπέρι κ ελάχιστο αλάτι γιατι είναι τα τυριά και είχαν αλατιστεί και νωρίτερα για να αποβάλουν τα υγρά τους. Στο τέλος βάζουμε την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλα. Σε αυτή την ποσότητα των υλικών θέλει ένα σακουλάκι φρυγανιά των 200γρ. Θα το δείτε και στο χέρι μόλις τα πλάθετε θα την πάρει όλη.
Πλάθετε το μίγμα σε μπαλάκια κ τα πατάτε να γίνουν πλατιά. Με τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο μείγμα και τα έχετε έτοιμα πλασμένα σε μια πιατέλα. Μόλις ολοκληρώσετε το πλάσιμο απ’ όλο το μείγμα τοποθετήστε το τηγάνι με το λάδι να παίρνει θερμοκρασία.
Μέχρι να πάρει θερμοκρασία το λάδι αλευρώνεται τους κεφτέδες και τους έχετε έτοιμους όσους θέλετε να τηγανίσετε.
*Ένα μυστικό 🤫 Για να τσεκάρεις το λάδι αν είναι έτοιμο να ρήξεις τους κεφτέδες περνεις ελάχιστο αλεύρι στο χέρι και το πετάς μέσα στο λάδι. Αν κάνει την κίνηση ότι το τηγανίζει είναι έτοιμο.
Καλή σας επιτυχία
& Καλοφάγωτοι 🙂
Λίγα λόγια για τη Chef
Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.
Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας.
Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.
