Πρόταση της ημέρας από τη Chef Γερογιάννη Μαρία – Γιουβέτσι Κοτόπουλο

Ήξερες ότι: Το όνομα του το πήρε από το σκεύος του. Ήταν ένα πήλινο σκεύος που παραδοσιακά μαγειρεύονταν εκεί και έδινε νοστιμιά που δεν περιγράφεται. 

Το γιουβέτσι είναι φαγητό της αστικής και όχι της αγροτικής κουζίνας. Ξεκίνησε να εμφανίζεται στα συνταγολόγια των αστικών σπιτιών στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν το Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τα χρόνια καθιερώθηκε σαν ένα από τα κλασσικά Κυριακάτικα φαγητά. Ένα φαγητό που θυμίζει σε όλους μανούλα!

Όπως σας υποσχέθηκα θα μαγειρεύουμε με την πιο γρήγορη εκδοχή, την πιο οικονομική, χωρις πολύ ταλαιπωρία και πιστέψτε με πολύ πολύ νόστιμα. Συνταγές που θα διευκολύνουν τις εργαζόμενες νοικοκυρές και μητέρες. Ααα! Να μην ξεχνάμε και τους φοιτητές μας που άνοιξαν τα φτερά τους και οι περισσότεροι μακρυά από το σπίτι τους. 

Να τους ευχηθούμε καλή πρόοδο και καλή δύναμη στον προσωπικό τους αγώνα!

Υλικά:

* 1 κοτόπουλο σε κομμάτια ή ακόμη καλύτερα 4-5 μπουτάκια κοτόπουλο.

* 1 κουτάκι με κονκασέ τομάτα ή 3 τομάτες τριμμένες.

*  2 μεγάλα κρεμμύδια 

(Αγαπάμε Βατικιώτικα 😉)

* 2 σκελίδες σκόρδο 

* 2 φύλλα δάφνης 

* Λίγο ελαιόλαδο 

*Αλάτι & πιπέρι 

* Νερό 

* 250γρ κριθαράκι μέτριο.

Εκτέλεση:

* Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

* Βάζουμε τα μπουτάκια  κοτόπουλου ή τα κομμάτια του στο ταψί.

* Αλατοπιπερονουμε τα μπουτάκια και το ταψί.

* Ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

* Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ή ακόμη καλύτερα στο μούλτι 😉, και περιχυνουμε το ταψί.

* Προσθέτουμε στο ταψί το κονκασέ τομάτας ή την τριμμένη φρέσκια τομάτα.

*Τα 2 φύλλα δάφνης και νερό αρκετό στο ταψί.

Η θερμοκρασία του φούρνου να έχει πιάσει 200.  

Μόλις πάρουν χρώμα από την μια πλευρά τα γυρνάς και από την άλλη. Έχεις το νου σου στα υγρά. Μόλις πάρει χρώμα κ από την άλλη. Το βγάζετε έξω κοιτάτε αν θέλει να προστεθεί έξτρα ζεστό νερό. Προσθέτετε πάντα επιπλέον αλάτι γιατι η τομάτα και το κριθαράκι θέλουν αλάτι. Ρίχνετε το κριθαράκι το ανακατεύετε και βάζεις το ταψί στο φούρνο που έχει θερμοκρασία το αφήνεις για 5-6 λεπτά και σβήνεις τον φούρνο. Με αυτό τον τρόπο θα τραβήξει τα υγρά του που θέλει κ δεν θα λασπωσει. Θα βγει όπως πρέπει.

Ένα τρικ άμα έχει ξεφύγει είναι να ρήξεις λίγα παγάκια για να του κόψεις τον βρασμό κ να του μείνει η υγρασία. 

Εύχομαι καλή επιτυχία 🙂

Λίγα λόγια για τη Chef

Ονομάζεται Μαρία Γερογιάννη και είναι Επαγγελματίας Chef, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες. Είναι απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre, και η εμπειρία της βασίζεται σε γαστρονομικά εστιατόρια της Ελλάδος.

Έχει πάθος με την Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από την Παράδοση και τις Ρίζες μας. 

Αγαπάει να μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά υλικά και έχει αδυναμία στο ψάρι. Της αρέσουν πιάτα του σήμερα με μνήμες του χθες. Αλλά με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσει την εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *