Μια «θάλασσα γεύσεων» όλη η πόλη στο 3o Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δ. Πειραιά «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More»
Ένα ξεχωριστό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων ξεκίνησε χθες, στην τελετή έναρξης του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», μια λαμπερή γιορτή, που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία του Πειραιά, το Μικρολίμανο.
Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, αντιπροσωπειών Πρεσβειών, εκπροσώπων φορέων της πόλης, καθώς και επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο pastry chef Στέφανος Διαμαντόπουλος, δίνοντας το γαστρονομικό τους αποτύπωμα, μαγείρεψαν ζωντανά υπέροχες γεύσεις, οι οποίες αποτελούν «γέφυρα συνάντησης» της παράδοσης με τη μοντέρνα γκουρμέ κουζίνα και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων για τα υπέροχα γευστικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, ο κ. Μώραλης υπό την καθοδήγηση του κ. Σκαρμούτσου μαγείρεψε λαβράκι αχνιστό με χόρτα και η κα Ράπτη με τη βοήθεια του κ. Διαμαντόπουλου έφτιαξε γαλλικό μακαρόν με φιστίκια Αιγίνης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Μώραλης με την κα Ζαρακέλη απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους κυρίους Σκαρμούτσο και Διαμαντόπουλο για την παρουσία τους στο φεστιβάλ, για τον τρόπο που παρουσιάζουν τις γαστρονομικές γνώσεις τους και για την αμεσότητά τους με το κοινό.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Μώραλη και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα και η εκδήλωση αντιπροσωπεύει την αξιοσημείωτη προσπάθεια του Δήμου Πειραιά να αναδείξει την πόλη ως γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό».
Απευθυνόμενη στον κ. Μώραλη και στην κα Ζαρακέλη, υπογράμμισε: «το Υπουργείο Τουρισμού είναι δίπλα σας, να στηρίζει το πολύτιμο έργο που κάνετε για την ανάδειξη και προώθηση του Πειραιά. Μαζί άλλωστε, μπορούμε να συμβάλουμε, ώστε να αναδειχθούν όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, πλούσια κληρονομιά, απαράμιλλη ομορφιά και εξαιρετική φιλοξενία». Επίσης, η κα Ράπτη, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού στους βασικούς στρατηγικούς στόχους που έχει δρομολογήσει και αφορούν στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, στη διαφοροποίηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, καθώς και στην προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Μίλησε επίσης, για πρωτοβουλίες που αφορούν στον γαστρονομικό τουρισμό, καθώς και για την οικονομική ενίσχυση αυτών. Επιπροσθέτως τόνισε ότι, ο Πειραιάς με την πλούσια και την μακρόχρονη παράδοση στις διαδρομές των γεύσεων και των γαστρονομικών αρωμάτων, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να προσφέρει μια ποιοτική γαστρονομική εμπειρία, τόσο στους διεθνείς όσο και στους εγχώριους επισκέπτες.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι, στόχος της Δημοτικής Αρχής από το 2014 είναι να καταστεί ο Πειραιάς σημαντικός τουριστικός προορισμός, στον οποίο ο επισκέπτης θα έρθει στην πόλη για την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τη γαστρονομία της και τους ανθρώπους της. Ο κ. Μώραλης σημείωσε με έμφαση ότι σε αυτήν την κατεύθυνση, με την Αντιδήμαρχο κα Ζαρακέλη ανέπτυξαν το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με Πρεσβείες, για την προώθηση της εξωστρέφειας της πόλης. Υπογράμμισε επίσης, ότι ο Πειραιάς έχει μια ιδιαίτερη πολυπολιτισμική γαστρονομία, η οποία όμως σχετίζεται κυρίως με τη θάλασσα.
«Χτίζουμε ως πόλη έναν γαστρονομικό χαρακτήρα και έχουμε διάθεση και όρεξη για πολύ δουλειά ακόμη», τόνισε ο κ. Μώραλης και επεσήμανε ότι ο δήμος έχει καταφέρει να εκμαιεύσει πόρους από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ώστε να υποστηριχτεί ο τουρισμός της πόλης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πειραιά ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης του 3oυ Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωσή του.
Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Για εμάς, ο γαστρονομικός τουρισμός είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας, είναι η ανάδειξη των μοναδικών σημείων και δυνατοτήτων που έχει ο Πειραιάς να προσφέρει στους Πειραιώτες και στους επισκέπτες της πόλης μας. Είναι η δυνατότητα η οποία δίδεται σε εμάς, τους Πειραιώτες να μοιραστούμε με όλους όσοι επιλέγουν τον Πειραιά αυτά τα σημεία, αυτή τη μοναδικότητα που ξεκινάει και τελειώνει στη θάλασσά μας».
Η κα Ζαρακέλη ανέφερε ότι το θέμα της ανάδειξης του Πειραιά ως προορισμού είναι ένα μεγάλο «στοίχημα», το οποίο ξεκίνησε δυναμικά από την πρώτη εκλογή του κ. Γιάννη Μώραλη στον Δήμο Πειραιά με το Destination Piraeus και με την πολύτιμη βοήθεια του πρώτου εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι ένα στοίχημα – συνέχισε η Αντιδήμαρχος – το οποίο «κερδίζουμε βήμα – βήμα και ήδη βλέπουμε τη δυναμική του, η οποία αναπτύσσεται στην πόλη μας».
Τέλος, η κα Ζαρακέλη ευχαρίστησε την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη για την παρουσία της, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την βοήθεια και την εμπιστοσύνη του, τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο, τον pastry chef Στέφανο Διαμαντόπουλο και όλους όσοι εργάστηκαν για το 3o Γαστρονομικό Φεστιβάλ «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More».
Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος, μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του με τον Πειραιά και για τον Πειραιώτη καραβομάγειρα νονό του, που ήταν εκείνος που του έδειξε τον δρόμο για την μαγειρική τη δεκαετία του ΄80, μια εποχή που λίγοι επέλεγαν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, για τον γαστρονομικό πλούτο του Πειραιά και τη διάθεσή του να συνδράμει την σωστή προσπάθεια του δήμου να γίνει γαστρονομικός προορισμός, αλλά και για την αγάπη του για τον Ολυμπιακό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο Πειραιώτης pastry chef Στέφανος Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι η γαστρονομία είναι για εκείνον οικογενειακή υπόθεση, αφού η οικογένειά του, εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί επιχειρήσεις εστίασης στον Πειραιά.
Την τελετή έναρξης του 3oυ Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου.
Επίσης, στην εναρκτήρια εκδήλωση στο Μικρολίμανο παρευρέθηκαν: Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, αντιπροσωπείες Πρεσβειών της Ουκρανίας, του Βιετνάμ και της Ινδονησίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος, o Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. Γιάννης Βοϊδονικόλας, η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας Χριστίνα Τσιλιγκίρη, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης.
Οι εκδηλώσεις του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», θα διαρκέσουν έως και αύριο, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου σε κεντρικά σημεία της πόλης, την πλατεία Κοραή, την Πειραϊκή, την Μαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι, με γαστρονομικά δρώμενα, live cooking show, με προβολή αγαπημένων κινηματογραφικών ταινιών για μικρούς και μεγάλουςκαι με έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, με εκλεκτές προτάσεις της ελληνικής γης.
Το γαστρονομικό φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη, «ταιριάζει» τις παραδοσιακές με τις διεθνείς κουζίνες στα υπαίθρια μαγειρέματα από καταξιωμένους σεφ και μάστερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της θάλασσας σε μοντέρνες εκδοχές, δημιουργημένα από βραβευμένους μάγειρες, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν νέες τάσεις στη γαστρονομία.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, φιλοξενείται στο Πασαλιμάνι η έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, «Piraeus Taste Fair» με εκλεκτές προτάσεις της ελληνικής γης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
PIRAEUS TASTE FAIR
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
Έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 22:00
Εγκαίνια: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 19:00
Ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης, γαστρονομικές παραδοσιακές γεύσεις, εκλεκτά είδη delicatessen, gourmet προτάσεις και superfoods φιλοξενούνται στο «Piraeus Taste Fair» στην έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, στο Πασαλιμάνι, έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00.
ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
Live cooking με έμπνευση από τη γαλλική κουζίνα:19:00
Προβολή κινηματογραφικής ταινίας «ο Ρατατούης» :20:00
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Live cooking με έμπνευση από την ελληνική κουζίνα :19:00
Προβολή κινηματογραφικής ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά3» :20:00
Μοναδικές συνταγές, με live cooking show και γευστική δοκιμή εκλεκτών εδεσμάτων θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, σήμερα, Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, τις 19:00, στην πλατεία Κοραή, σε συνδυασμό με προβολή αγαπημένων κινηματογραφικών ταινιών, στις 20:00, στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας. Μια δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τους executive chefs του Acropolis Chef’s Club of Attica.
ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
Συμμετέχουν : Άγιος Δομίνικος, Ινδονησία, Κίνα, Περού, Χιλή
Μια πολυεθνική γαστρονομική εκδήλωση με γευσιγνωσία και διαδραστικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες, πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Κοραή.
Πέντε από τους καλύτερους παγκοσμίως chefs, σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τις πρεσβείες της Ινδονησίας, του Περού, της Κίνας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Χιλής, μας προτείνουν γαστρονομικές δημιουργίες με μοναδικές εξωτικές γεύσεις από τις πατρίδες τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές και μυστικά της παραδοσιακής τους κουζίνας.
Στο πολιτιστικό πρόγραμμα, παραδοσιακές χορευτικές και μουσικές παραστάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες, ζωντανεύουν την κουλτούρα και τα έθιμά τους. Καλλιτέχνες με παραδοσιακές φορεσιές παρουσιάζουν εντυπωσιακούς χορούς και μουσικά σύνολα, δημιουργώντας μια ζεστή και πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα.
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΑΚΗΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 20:00
Την τιμητική της θα έχει η κρητική κουζίνα, στη «Γιορτή της Ρακής», σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στη Μαρίνα Ζέας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, ενώ θα προσφερθεί άφθονη ρακή και θα μαγειρευτούν μεζέδες και κρητικά εδέσματα δωρεάν για τους παρευρισκόμενους. Ζωντανή μουσική από Κρητικούς οργανοπαίχτες και χοροί, θα παρασύρουν τους επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή.
*Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».
KIDS COOKING PARTY
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, 11:00 -14:00
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, στην πλατεία Κοραή, μικρές μαγείρισσες και οι μικροί μάγειρες φορώντας τους σκούφους και τις ποδιές τους, θα δημιουργήσουν πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ και γλυκίσματα, παίζοντας και διασκεδάζοντας σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους της πλατείας. Γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσουμε φτιαγμένες με φαντασία, αγάπη και…παιδική προσέγγιση.
Τα παιδιά θα μάθουν για τα υλικά και τη σωστή διαχείρισή τους με διασκεδαστικό τρόπο, ενώ θα διασκεδάζουν με διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδια και διαγωνισμούς με υπέροχα δώρα.
*Για τη συμμετοχή των μικρών chefs στο «kids cooking club» και το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής «αll–chocolate stories» θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΟΥ
ΟΡΜΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ
Με τη «Γιορτή του Σπάρου», ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι, την παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» ρίχνει αυλαία. Ψάρια στα κάρβουνα, μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις και άφθονο κρασί, θα απολαύσουν οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης. Το μεγάλο παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι αναλαμβάνει ο Νίκος Φάκαρος με την ορχήστρα του.
*Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ».
Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής.
Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.
Στο πλαίσιο του οικολογικού χαρακτήρα του φεστιβάλ, όλα τα προϊόντα σερβιρίσματος είναι βιοδιασπώμενα και μιας χρήσης, ενώ το σύνολο των δράσεων είναι δομημένο με βάση τις αρχές της κυκλικής, βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας και της φιλοσοφίας του Zero Food Waste.
*Το «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», εκτός από την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και κληρονομιάς του Πειραιά, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη σχέση του με το υγρό στοιχείο, στοχεύει στην ορθή διαχείριση τροφίμων και φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της αειφορίας και του «Zero Food Waste».
Για περισσότερες πληροφορίες για το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» επισκεφθείτε το www.piraeustastefestival.gr