Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γιάννη Κακαβά, Συμβούλου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Δ. Πειραιά

Γιάννης Κακαβάς: Στόχος μας είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης για τους νέους, προκειμένου να τους κρατήσουμε στον τόπο μας και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις ικανότητές τους για την τοπική ανάπτυξη.

Καλησπέρα

Είμαι ο Γιάννης Κακαβάς είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων και έχω ατομική συμβουλευτική επιχείρηση με τον αναπτυξιακό οργανισμό έχω συνεργασία 3 χρόνια και τώρα είναι το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που συνεργάζομαι με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Το πρόγραμμα που σήμερα θα παρουσιάσω είναι το C4TALENT. Στο πρόγραμμα εγώ είμαι εξωτερικό διαχειριστής έργου.

Ερώτηση 1

Τι είναι το C4TALENT και ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά;

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε στοχεύει στην καταπολέμηση της διαρροής εγκεφάλων και της μετανάστευσης ταλαντούχων νέων από τους Δήμους.

Μέσω του προγράμματος, μαθαίνουμε κουλτούρες και τρόπους που έχουν εφαρμοστεί στις άλλες πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης για τους νέους, προκειμένου να τους κρατήσουμε στον τόπο μας και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις ικανότητές τους για την τοπική ανάπτυξη.

Ερώτηση 2

Ποιες είναι οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το σύνολο του προϋπολογισμού όλου του προγράμματος;

C4TALENT φέρνει σε επαφή 10 χώρες από την Ευρώπη:

Nyíregyháza (HU) Ουγγαρία, Alghero (IT) Ιταλία, Alytus (LT) Λιθουανία ,Centar Sarajevo (BH) Βοσνία Ερζεγοβίνη , Piraeus (GR)Ελλάδα, Pula (HR) Κροατία, Roeselare (BE) Βέλγιο,   Rzeszów (PL) Πολωνία, Varberg (SE) Σουηδία and Vilanova i la Geltrú (ES) Ισπανία.

Προϋπολογισμός του έργου είναι: 847.388,47€

Χρονική Διάρκεια του έργου 1 Ιουνίου 2023 – 31 Δεκεμβρίου 2025

Ερώτηση 3

Ποιες είναι οι κύριες δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα πρακτικής άσκησης, συμβουλευτική καριέρας, καθώς και τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups). Επίσης, ταξίδια στα οποία πραγματοποιούνται διαλέξεις και παρουσιάσεις των συμμετεχόντων για το πως έχουν καταπολεμήσει τη διαρροή εγκεφάλων και τις δράσεις που κάνουν. Επιπλέον, είναι υποχρεωμένος ο κάθε partner να δίνει ακριβές report για τις μεθόδους που έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Ερώτηση 4

Ποια είναι τα αποτελέσματα που έχετε δει μέχρι στιγμής από την εφαρμογή του και τα ταξίδια που έχετε κάνει μέσω του C4TALENT;

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει αποτελεσματικές δράσεις που έχουν υλοποήσει ήδη οι υπόλοιπες πόλεις. Συγκερκιμένα μια πολύ καλή ιδέα και αποτελεσματική πιστεύω είναι η δημιουργία ενός χώρου που θα μπορεί ο νέος επιχειρηματίας ή φοιτητής να δουλέψει ή να ανταλλάξει απόψεις με άλλους επιχειρηματίες ή νέους. Αυτό το είδαμε στο τελευταίο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στη Βιλανόβα της Ισπανίας. Στην Ισπανία πολλοί νέοι έχουν ήδη έχουν αναπτύξει την επαγγελματική τους ιδέα εντός του εργασιακού hub απασχόληση στο κέντρο της Πόλης. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ερώτηση 5

Τι αποσκοπεί να κάνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά μέσω του προγράμματος αυτού;

Ο αναπτυξιακός οργανισμός θα μετατρέψει  το κέντρο καινοτομίας Bluelab ως κόμβου επιχειρήσεων που θα μπορεί να φιλοξενήσει νέες επιχειρήσεις. Επιπλέον, να ενθαρρύνουμε νέους απόφοιτους πανεπιστημίου ή φοιτητές να πάρουν μέρος στον 9ο διαγωνισμό Piraeus Blue Growth  και να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν την ιδέα τους εντός του Δήμου Πειραιά. Επίσης, ένας άλλος στόχος που θα θέλαμε να επιτύχουμε είναι να δημιουργήσουμε μια συνεργασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα ώστε οι νέοι επιχειρηματίες να καταφέρουν να έχουν ένα κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα του επαγγελματικά έξοδα.

Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω των email

Kakavasioannhs6947@gmail.com

info@pireasplus.gr

επισκεφτείτε μας

https://urbact.eu/networks/c4talent

και ακολουθήστε μας

https://www.linkedin.com/company/citiesfortalent/.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *