Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού, τα αποτελέσματα και η επόμενη μέρα παρουσιάστηκαν σε μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 29 Μαρτίου 2023 – Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, παρουσιάστηκαν σε μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε το Ν.Α.Τ. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πρόοδος αυτή, άλλωστε, αναγνωρίστηκε τόσο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ν.Α.Τ. όσο και από τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μελών της Κυβέρνησης, της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της Ναυτιλίας και του συνόλου του προσωπικού του Ν.Α.Τ., ο Διοικητής του Ταμείου κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος παρουσίασε το έργο που συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και «άφησε πίσω χιλιάδες εκκρεμότητες, στοιβαγμένους φακέλους, απαρχαιωμένο εξοπλισμό και λογισμικά, υποστελέχωση και αδυναμία συντονισμού, και γενικότερα μια εικόνα απαξίωσης που προκάλεσαν οι νομοθετικές παρεμβάσεις έως το 2019 και η οποία δεν άξιζε στον ιστορικό φορέα μας», κάτι που αναγνωρίστηκε και χαιρετίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.

«Χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις και αλλαγές για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, που είχε διαμορφώσει μια αντίληψη ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει», τόνισε ο κ. Τσαγκαρόπουλος και πρόσθεσε: «Όχι μόνο άλλαξε, αλλά κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές πέτυχαν τόσο που αξιοποιήθηκαν σαν πρακτική και στην αντίστοιχη προσπάθεια που έκανε ο ΕΦΚΑ». Για να συμπληρώσει: «Κομβικός για την αλλαγή αυτή είναι ο ρόλος του Κωστή Χατζηδάκη, που στην μακρόχρονη πολιτική του πορεία  έχει αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση και τόλμη».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Διοικητής του Ν.Α.Τ. στο προσωπικό του Ταμείου, λέγοντας: «Πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας δεν είναι άλλοι από τους υπαλλήλους του Ν.Α.Τ. Αν σήμερα είμαστε εδώ, έχοντας λύσει το πρόβλημα. το χρωστάμε πρωτίστως σε αυτούς. Άλλωστε είμαστε όλοι εδώ πρωτίστως για αυτούς και αξίζουν για την προσπάθεια τους το θερμό χειροκρότημα όλων μας».

«Από σήμερα το Ν.Α.Τ. περνά σε μια νέα φάση της πολύχρονης ιστορίας του. Από παθητικός δέκτης και διαχειριστής εκκρεμοτήτων, οφείλει και αποδεικνύει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε δυναμικό σύμβουλο της Πολιτείας, της εκάστοτε Κυβέρνησης, για να στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάταξης της Ελληνικής Ναυτοσύνης. Το Ν.Α.Τ μετατρέπεται και εξελίσσεται σε σύγχρονη ανταγωνιστική μηχανή παραγωγής κοινωνικού πλούτου προς όφελος του πιο δυναμικού, του πιο ανταγωνιστικού και πιο παραγωγικού κλάδου της Ελληνικής Οικονομίας: της ναυτιλίας μας», κατέληξε ο κ. Τσαγκαρόπουλος.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης εστίασε ιδιαίτερα στην καθολική αναγνώριση της επιτυχίας που έχει συντελεστεί στην εξάλειψη των εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ν.Α.Τ. αλλά και όλων των φορέων ασφάλισης. Ειδικά για την πορεία του Ν.Α.Τ. τα τελευταία δύο χρόνια, τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Τσγκαρόπουλος ήταν δική του επιλογή για τη διοίκηση του φορέα και τον συνεχάρη γιατί, όπως είπε, «εργάστηκε μεθοδικά πάνω σε όσα βρήκε –γιατί εμείς δεν θέλουμε να μηδενίζουμε το έργο προηγούμενων διοικήσεων– και πρόσθεσε πολλά ακόμα για να συντελεστεί αυτή η εντυπωσιακή πρόοδος. Προφανώς δεν ερχόμαστε εδώ σήμερα για να πούμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του Ν.Α.Τ., σίγουρα έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά πλέον σε μία νέα βάση και με οδηγό το σπουδαίο έργο που έχει γίνει».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει το υπουργείο με το Ν.Α.Τ. αλλά και συνολικά με την ναυτιλιακή κοινότητα, χάρη στην οποία έχουν δοθεί λύσεις σε ζητήματα που χρόνιζαν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον νέο Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που όπως είπε χαρακτηριστικά ήρθε έπειτα από 65 χρόνια! Ο κ. Πλακιωτάκης συνεχάρη τη διοίκηση και τους υπαλλήλους το Ν.Α.Τ., ενώ απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας σχολίασε με νόημα ότι «η επιλογή σου στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλο δικαιώθηκε».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μηχαηλίδου, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Παυλίνα Καρασιώτου, η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα Κατερίνα Πέππα και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης. Όλοι τους χαιρέτισαν τα σπουδαία αποτελέσματα που έχουν πετύχει διοίκηση και εργαζόμενοι του Ν.Α.Τ., σε αγαστή συνεργασία, τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πρώτη Ετήσια Έκθεση του Ν.Α.Τ. για την ναυτική απασχόληση στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα, ενώ για την εκπόνηση της αξιοποιήθηκε το ιστορικό αρχείο του Ν.Α.Τ. Όπως εξήγησε ο κ. Τσαγκαρόπουλος, «στόχος είναι η Έκθεση να γίνει το σημείο αναφοράς του κοινωνικού διαλόγου για την Ελληνική Ναυτιλία».

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Διοίκηση του Ν.Α.Τ. που μου έδωσε την ευκαιρία να μελετήσω από τους πρώτους την πρώτη Έκθεση για τη Ναυτική Απασχόληση στην Ελλάδα (…) Αξιοποιώντας τα πορίσματα μίας συστηματικής επεξεργασίας πρωτογενών δεδομένων, το Ν.Α.Τ. προχώρησε στην εκπόνηση μίας ιδιαίτερα πρωτότυπης –σε εθνικό και διεθνές επίπεδο– Έκθεσης για τη Ναυτική Απασχόληση στην Ελλάδα (…) η οποία εξασφαλίζει για πρώτη φορά πρόσβαση σε ένα πολύ πλούσιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών, ενώ εντοπίζει εύστοχα και το πλέγμα νέων προκλήσεων ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής ναυτιλίας», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η σημερινή διοίκηση του Ν.Α.Τ. υπό τον Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο απέδειξε στην πράξη τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο δημόσιος τομέας της ελληνικής οικονομίας όταν λειτουργεί με ήθος, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και όραμα (…) Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η σημερινή διοίκηση του Ν.Α.Τ. κατάφερε να μηδενίσει τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και να εξαλείψει τις παθογένειες δεκαετιών»,

Ο κ. Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Έκθεσης, αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προκλήσεις για τον κλάδο της Ναυτιλίας, που αναδεικνύονται μέσα από την Έκθεση:

  • την ενίσχυση της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών στον κλάδο,
  • την είσοδο αλλά και την παραμονή γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα,
  • την αξιοποίηση αλλοδαπών ναυτικών με προτίμηση σε αλλοδαπούς υψηλών προσόντων που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και επιθυμούν να καλυφθούν από το ελληνικό σύστημα ασφάλισης,
  • την αξιοποίηση των πολύ ισχυρών πρωτοβουλίων των κοινωνικών εταίρων που επενδύουν κρίσιμους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την αναβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος και
  • την επαρκή πρόσβαση των Ελλήνων ναυτικών σε συνταξιοδοτικές παροχές υψηλού επιπέδου.

Η Έκθεση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο

Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση στελεχών του Ν.Α.Τ. ως ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής προσφοράς τους στις επιτυχίες των τελευταίων δύο ετών. Ειδκότερα, τιμήθηκαν η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης του Ν.Α.Τ. κα Γεωργία Μανιάτη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Λεοντής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ναυτικής Υπηρεσίας κ. Βασίλης Παπαδημητρίου, η κα Αικατερίνη Ζέρβα, η οποία διατέλεσε Προϊσταμένη του Τμήματος Επεξεργασίας Ναυτικής Υπηρεσίας, ενώ Ειδικό Βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ν.Α.Τ. κ. Χρήστος Σκολαρίκος, για λογαριασμό όλων των υπαλλήλων του φορέα. Πρόκειται για Τιμητική Πλακέτα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα όλων των εργαζόμενων στο Ν.Α.Τ., σε αναγνώριση της συνδρομής τους στο έργο της αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ των ναυτικών τα έτη 2021-2022. Όπως τόνισε, άλλωστε, ο Διοικητής του Ν.Α.Τ., «βασικό συστατικό της προσπάθειας και της επιτυχίας που αυτή έφερε, ήταν η εργατικότητα, η προσφορά και η κοινωνική ευαισθησία των υπαλλήλων του Ταμείου».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Α.Τ.

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπήρξε το πρώτο ασφαλιστικό ταμείο στην Ελλάδα και το δεύτερο στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1861 και παραμένει σταθερά δίπλα στους ναυτικo;yς και την ελληνική ναυτιλία. Το N.A.T. αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους φορείς που εδρεύει στον Πειραιά. Μάθετε περισσότερα στο https://www.nat.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *