Κορυφώθηκαν φαντασμαγορικά οι επετειακές εκδηλώσεις για την 200ή επέτειο της “Ναυμαχίας των Σπετσών”

Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα γιορτάστηκε η 200ή επέτειο της “Ναυμαχίας των Σπετσών”

Έναν αξέχαστο εορτασμό, γεμάτο νέα δρώμενα και εκπλήξεις έζησαν όσοι το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στις  Σπέτσες για τη 200ή επέτειο της Ναυμαχίας των Σπετσών, πιο γνωστής ως «Αρμάτας».

Πρόκειται για τη ναυμαχία του Σεπτεμβρίου του 1822, κατά την οποία ο ολιγάριθμος στόλος των Ελλήνων νησιωτών καταναυμάχησε τον υπέρτερο αριθμητικά και ποιοτικά οθωμανικό χάρη στον ηρωισμό ενός Σπετσιώτη πυρπολητή, του Κοσμά Μπαρμπάτση, που έβαλε φωτιά με το πυρπολικό του στην τουρκική ναυαρχίδα.

Σε αυτή την Άρματα συμπληρώθηκαν ακριβώς 200 χρόνια από την απρόσμενη εκείνη ελληνική νίκη που προστάτευσε την πολιορκία του Ναυπλίου και οδήγησε στην απελευθέρωσή του από τους επαναστατημένους Έλληνες.

Κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1930 οι Σπετσιώτες τιμούν την επέτειο που συμπίπτει (κατά το παλαιό ημερολόγιο) με τη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου με αναπαράσταση της ναυμαχίας το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης παρέθεσε δεξίωση στο Δημαρχείο στην πολιτική ηγεσία, τις ένοπλες δυνάμεις και σε πολιτιστικούς συλλόγους των Σπετσών με επίτιμο καλεσμένο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Νόνη Δούνια, ο Βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος, η Αντιπεφεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδορακοπούλου-Μπόγρη, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και πολιτευτές Ανδρέας Βροντάκης και Βασίλης Κατσαφάδος, η πολιτευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων Ελλάς (Ελίνα) Βερυκάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπετσών Θανάσης Λαμπρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Σπετσών Ευγενία Φραγγιά, η Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Σπετσιωτών Πειραιά Αγγελική Ράπου και Μαρία Βώκου αντίστοιχα και πολλοί άλλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *