Ο Πειραιάς Τότε και Σήμερα: Αρχιτεκτονική και Πολιτιστική Κληρονομιά της Πόλης

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με τους επιστημονικούς συνεργάτες του και την εταιρεία Αιγαίου Solutions παρουσιάζει για πρώτη φορά την εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ «Εικονικές Περιηγήσεις στην Αρχιτεκτονική Παράδοση του Πειραιά».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα ζωντανάστην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς) και θα μεταδοθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Κύριος σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη και η προβολή της αρχιτεκτονικής του Πειραιά ως νέο πολιτιστικό προϊόν, στη μορφή πολιτιστικής διαδρομής.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ψηφιακή δράση περιηγήσεων, με κύριο μέσο τις κινητές συσκευές. Ο χρήστης, με αφετηρία το κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατε΄ρίνης Λασκαρίδη, περιηγείται στην πόλη του Πειραιά, ακολουθώντας αρχιτεκτονικές διαδρομές. Εντοπίζει νεοκλασικά κτίρια του 19ου των αρχών του 20ού αιώνα, χώρουςανθρώπουςιστορίεςστοιχεία από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, τα οποία συνθέτουν την αρχιτεκτονική μορφολογική εξέλιξη της σύγχρονης πόλης του Πειραιά.

Το περιεχόμενο αποτελεί την κύρια πηγή για την παρουσίαση και υποστήριξη όλων των ψηφιακών εφαρμογών. Έχει διεξαχθεί εκτεταμένη συλλογή και επιστημονική τεκμηρίωση υλικού (κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια κ.λπ.). Ακολούθησε ψηφιοποίηση των τεκμηρίων και ψηφιακή επεξεργασία τους και εισήχθησαν με πλήρη τεκμηριωτικά δεδομένα στις ψηφιακές εφαρμογές. Σημαντικό μέρος της ψηφιακής επεξεργασίας απετέλεσε η ψηφιακή δημιουργία τρισδιάστατης αναπαράστασης 3 σημαντικών κτηρίων του Πειραιά: των δίδυμων κατοικιών του Ernst Ziller, με βάση την έρευνα στο αρχειακό υλικό της Εθνικής Πινακοθήκης Αλ. Σούτσου, το κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη – πρώην Μέγαρο Στρίγκου-, καθώς και το χαμένο “Ρολόι” του Πειραιά, τα οποία εισήχθησαν κυρίως στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας της ψηφιακής εφαρμογής για κινητές συσκευές.

Πέρα από την ψηφιακή εφαρμογή περιήγησης για κινητές συσκευές δημιουργούνται και οι ακόλουθες ψηφιακές εφαρμογές:

•             Δικτυακή πύλη παρουσίασης της  αρχιτεκτονικής παράδοσης του Πειραιά και βάση δεδομένων

•             Διαδραστικό χρονολόγιο ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Πειραιά.

Πρόγραμμα παρουσίασης – Παρασκευή 3 Ιουνίου

19:00     Καλωσόρισμα και εισαγωγή
Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος

19:10     Τεχνολογία και Διαδικασία
Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Αιγαίου Solutions

19:25     Παρουσίαση Εργασίας
Ελένη Κανετάκη, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Συνεργάτις Ιδρύματος και Ισίδωρος Πλακωτάρης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Συνεργάτης Αιγαίου Solutions

19:45     Cocktail στον κήπο για το κοινό που θα προσέλθει στην εκδήλωση.

Το έργο υλοποιείται για λογαριασμό του Δήμου Πειραιά και χρηματοδοτείται από το  ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Αττικής – Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Δήμου Πειραιά.

Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης, απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή εδώ.

Η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους του Ιδρύματος είναι υποχρεωτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *