«Σπίτι του Ρεμπέτικου» ο ιστορικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου

Ο ιστορικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου αναγεννιέται και «ξαναζωντανεύει»,  καθώς μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και με την επιβεβαίωση από πλευράς ΓΑΙΑΟΣΕ ότι συνεχίζεται  η σύμβαση μίσθωσης του σταθμού προς τον Δήμο, θα δημιουργηθεί στο διατηρητέο κτήριο του ΟΣΕ το «Σπίτι του Ρεμπέτικου».

Η θετική αυτή εξέλιξη, επιτρέπει στον Δήμο Πειραιά να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην κατάρτιση των αναγκαίων μελετών, έτσι ώστε να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο.

Το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», θα είναι ένα σημαντικό Κέντρο Πολιτισμού και Εκθέσεων, ενώ παράλληλα ο περιβάλλων χώρος του σταθμού προβλέπεται να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε για πολλοστή φορά η συζήτηση για πιθανή αξιοποίηση και ανάπλαση της ανενεργούς σιδηροδρομικής γραμμής που οδηγεί στον σταθμό του Αγίου Διονυσίου, ως γραμμή  περιπάτου και ποδηλατοδρόμου. Εάν αυτό επιτευχθεί, ο «σταθμός της ξενιτιάς» που βρίσκεται λίγα μέτρα από «τη γέφυρα του Ρεμπέτικου», η οποία ενώνει τον Πειραιά με την Δραπετσώνα, θα ξαναζωντανέψει και θα γίνει ένα πολιτιστικό εργαστήρι αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και ταυτότητας του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε σχετικά:

«Ένας ακόμη ιστορικός χώρος στον Πειραιά επιχειρείται να αξιοποιηθεί και να πάρει  «ζωή», γεγονός που με γεμίζει ικανοποίηση. Όραμά μας από την αρχή της θητείας μας, ήταν να δημιουργήσουμε στον εμβληματικό σταθμό του Αγίου Διονυσίου το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», σε μια περιοχή που δημιουργήθηκε και μεγαλούργησε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί μια μεγάλη ανάπλαση στις ανενεργές γραμμές  με ποδηλατόδρομο, περιπατητικές διαδρομές και χώρους πρασίνου, αναβαθμίζοντας πλήρως την περιοχή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, αν και δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί στην πρώτη μας θητεία όπως επιθυμούσαμε εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, θα αποκτήσει έναν ακόμη σημαντικό χώρο πολιτισμού. Σε συνδυασμό με την μεγάλη αστική ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου  και με τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι, η ευρύτερη περιοχή αλλάζει όψη και αναπτύσσεται ραγδαία.  Επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε λοιπόν έναν ακόμη εμβληματικό χώρο της πόλης μας, με σεβασμό στην ιστορία του. Στόχος μας είναι ο σταθμός του Αγίου Διονυσίου ή σταθμός Λαρίσης, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1904 με κύρια αποστολή να ενώνει τον Πειραιά με την Ευρώπη, να αναδείξει τη ρεμπέτικη ιστορία της πόλης που συγκινεί και είναι μέσα στις καρδιές όλων των Πειραιωτών. Ο Πειραιάς βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *