Κουκλοπαίζουμε & Παιδικό Βιβλίο – Δωρεάν διαδικτυακό εργαστήριο για παιδιά

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» και παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κουκλοπαίζoυμε και παιδικό βιβλίο», ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαστήριο για την κατασκευή και την αξιοποίηση θεατρικής κούκλας.

Το πρόγραμμα θα διενεργηθεί σε 3 συναντήσεις – εργαστήρια, την Παρασκευή 2 Απριλίου, ώρες 18:00 – 20:00, το Σάββατο 3 Απριλίου και το Σάββατο 10 Απριλίου, ώρες 11:30 – 13:30. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας zoom.

Στα εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 8 μέχρι και 15 ετών και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής – συγκατάθεση παρακολούθησης του γονέα η κηδεμόνα  σε αυτόν τον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y28xbwzd

Kουκλοπαίζουμε και παιδικό βιβλίο
Τα εργαστήρια γίνονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού και της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου ημερομηνία γέννησης τού συγγραφέα Hans Christian Andersen. Μέσα από τα παραμύθια του Δανού λογοτέχνη, παρουσιάζονται ιστορίες διδακτικές, που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Προβληματίζουν, εκπαιδεύουν, συγκινούν, θέτουν στα παιδιά τις βάσεις για πολλά ερωτήματα. Με τους ήρωές τους να είναι συνήθως φτωχοί και αδικημένοι, με αγνά ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια αισθημάτων και συγκινητική απλότητα. Έτσι λοιπόν, συνδέουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα άτομα με αυτισμό και την γενικότερη αποδοχή στη διαφορετικότητα μέσα από την παιδική λογοτεχνία.

Κατασκευή κούκλας
Η θεατρική κούκλα ενθουσιάζει, προσηλώνει, μπορεί να μεταφέρει γνώσεις παιχνιδιάρικα σαν μαγικό όν! Ο δημιουργός της κούκλας τη φτιάχνει από το μηδέν, την αγαπάει και θέλει να της δώσει ζωή. Είναι μια οντότητα που ξυπνάει τη θεατρικότητα. Τα παιδιά την εμπιστεύονται, την νοιώθουν οικεία. Βοηθάει τον καθένα να εκφράσει ακόμα και τα πιο μύχια συναισθήματα του.

Παρουσίαση εργαστηρίων

1ο εργαστήριο Παρασκευή 2 Απριλίου, ώρες 18.00 – 20.00
Εισαγωγή: Έμπνευση από τα Παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν
Κυρίως εργαστήριο: Κατασκευή χάρτινης κούκλας»
Πρώτα θα μιλήσουμε για την επιλογή θέματος μέσα από τα παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν από τα οποία θα βασίσουμε τους αυτοσχεδιασμούς που θα κάνουμε στο τελευταίο εργαστήριο. Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε μικρούς αυτοσχεδιασμούς από παλαιότερες παραστάσεις από τα «Πράσσειν Άλογα» και συγκεκριμένα από τον Μολυβένιο Στρατιώτη και τα Κόκκινα Παπούτσια.
Την υπόλοιπη (μιάμιση ώρα περίπου) θα κατασκευάσουμε μία ουδέτερη χάρτινη αρθρωτή κούκλα. Αυτή θα μας συνοδέψει σε όλα τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν.
Υλικά για το πρώτο εργαστήριο (απαραίτητα):
2 εφημερίδες (με πολλά φύλλα)
1 χαρτοταινία (φάρδους 2cm)
Διακόσμηση (η διακόσμηση θα γίνει μετά το σεμινάριο από τους συμμετέχοντες):
1 ψαλίδι
2-3 διαφορετικά χρώματα γκοφρέ χαρτί / χαρτί αφής
1 κόλλα ρευστή τύπου UHU

2ο εργαστήριο Σάββατο 3 Απριλίου, ώρες 311:30-13:30
«Εμψύχωση κούκλας»
Στο δεύτερο δίωρο θα μάθουμε τις βασικές αρχές κίνησης της κούκλας και πώς μετατρέπουμε ένα άψυχο αντικείμενο σε έμψυχο, με κίνηση, σκέψη και συναισθήματα. Ακόμη, δίνουμε αφηγηματικές κατευθύνσεις για τους αυτοσχεδιασμούς που θα παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες στο επόμενο εργαστήριο. Η προσωπικότητα της κούκλας αναδύεται και παίρνουμε αποφάσεις για την διακόσμησή της σύμφωνα με την θεματική που έχουμε διαλέξει.

3ο εργαστήριο Σάββατο 10 Απριλίου, ώρες 11:30-13:30
«Αυτοσχεδιασμοί»
Στο τελευταίο δίωρο κλείνουμε με μικρούς αυτοσχεδιασμούς πάνω στην ιστορία που διάλεξαν οι συμμετέχοντες. Οι αυτοσχεδιασμοί δεν θα ξεπερνούν τα δύο λεπτά, και αποτελούν την εφαρμογή όσων μάθαμε στο προηγούμενο εργαστήριο σε κάποιο αφηγηματικό πλαίσιο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
3 δίωρες συναντήσεις: 2/4/2021, 3/4/2021, 10/4/2021

Το πρόγραμμα – εργαστήρια είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας zoom. Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα σας αποστέλλεται ο σύνδεσμος την ημέρα διεξαγωγής. Επίσης στη διάρκεια των εργαστηρίων όταν κρίνεται απαραίτητο τα παιδιά πρέπει να έχουν ανοικτές τις κάμερες.

Απαραίτητη η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο https://tinyurl.com/y28xbwzd

Αιτήσεις δεκτές έως και την Πέμπτη 1η Απριλίου 2021

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος
Αριθμός συμμετεχόντων: 40 – 100 παιδιά

Γραμματεία Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.00 -17.00
Τηλ. Επικοινωνίας: 216 9003722, 216 9003721, 2169003720
info@laskaridisfoundation.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *