Αναβίωση εθίμου του Κλήδονα στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Δύο εκδηλώσεις για την γιορτή του Κλήδονα με αναβίωση των σχετικών εθίμων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 σε Νίκαια και Άγιο Ιωάννη Ρέντη με διοργανωτές τα ΚΑΠΗ του δήμου και την ομάδα Facebook “Are you Renti?” αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα στην πλατεία 25ης Μαρτίου στην Νίκαια τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη θα αναβιώσουν τα “Ριζικά του Κλήδονα και τις φωτιές του Αη Γιάννη” αναπαριστώντας το έθιμο του αμίλητου νερού με τη στάμνα και τα ριζικάρια, ενώ θα ανάψουν φωτιά και θα κάψουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τα ΚΑΠΗ και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αιολίδα” Ν. Σμύρνης, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Αγία Τριάδα” Νίκαιας και η Χορευτική Ομάδα της Δημοτικής Ενότητας Ρέντη.

Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνεται και την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα στο πάρκο Μπιχάκη, όπου το πρόγραμμα της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα περιλαμβάνει φωτιές και χορευτική παρουσίαση από το τμήμα παραδοσιακών χορών της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Ο Κλήδονας είναι ένα πανελλήνιο λαϊκό έθιμο το οποίο τελείται κατά τη γενέσιο εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τις άγαμες κοπέλες να μαντεύουν το όνομα του μελλοντικού τους συζύγου μέσω του “αμίλητου νερού” και με τον κόσμο να ανάβει και να πηδά φωτιές. Ο Κλήδονας υπήρξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έθιμο και για την κοινότητα, αφού απαντούσε σε καίρια θέματα της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής του κάθε μέλους της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *