Τελετή έναρξης εργασιών για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας του ΟΛΠ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης  και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, απηύθυναν χαιρετισμό στην τελετή έναρξης εργασιών για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Η τελετή έναρξης του έργου που προβλέπει την επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά ώστε να δημιουργηθούν 2 επιπλέον θέσεις για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς», μήκους μεγαλύτερου των 300 μέτρων και δυναμικότητας συνολικά 4.000 επιβατών.

Το έργο είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. (Δείτε ενημερωτικό οπτικό υλικό στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=T9vzWEUGV8Y&feature=youtu.be )

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή των εγκαινίων επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον Πειραιά και ευρύτερα στην Αττική.

«Με σεβασμό στο Περιβάλλον και στους πολίτες μας στοχεύουμε ο Πειραιάς να γίνει παγκόσμιο κέντρο κρουαζιέρας και η Αττική παγκόσμιος τουριστικός προορισμός υγείας κι ευεξίας», επισήμανε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε, «απαιτούνται καθαροί κανόνες, σεβασμός στις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες και στο περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση και όχι αναγκαίο κακό.

Η  επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας είναι ένα ακόμη μεγάλο έργο, ανάμεσα σε αυτά που ήδη εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή, με χρήματα και της Περιφέρειας, με τα οποία όχι μόνον ο Πειραιάς, αλλά όλη η Αττική αλλάζουν οριστικά σελίδα. Η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος  ύψους 500 εκατομμυρίων Ευρώ  στον Πειραιά πρέπει να λειτουργήσει σε αρμονία με την πόλη και τις τοπικές της ανάγκες».

Γ. Πατούλης: «Με σεβασμό στο Περιβάλλον, τις Τοπικές Κοινωνίες  και τους πολίτες μας στοχεύουμε ο Πειραιάς να γίνει παγκόσμιο κέντρο κρουαζιέρας και η Αττική παγκόσμιος τουριστικός προορισμός υγείας και ευεξίας»

Με έργα και όχι με λόγια ο Πειραιάς μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού κρουαζιέρας

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένα έργα και όχι με λόγια βάζει τον Πειραιά στον Παγκόσμιο  χάρτη του τουρισμού Κρουαζιέρας.

«Η επέκταση του επιβατικού λιμένα αποτελεί ένα μεγάλο έργο όχι μόνον όσον αφορά τον προϋπολογισμό του, που φτάνει τα 120.000.000 ευρώ, αλλά κυρίως ως προς την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει για την τοπική και εθνική οικονομία. Η Περιφέρεια Αττικής συμπεριέλαβε το έργο της νότιας επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020, και στον κατάλογο των μεγάλων έργων της.

Η Ελλάδα, μια χώρα που ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα προϊόντα της, οφείλει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα αυτό και να παρεμβαίνει δυναμικά, ώστε να τις διαμορφώνει και  όχι απλά να τις ακολουθεί.

Ένα εμβληματικό έργο

Η νότια επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας του επιβατικού λιμένος Πειραιώς, αφορά στη δημιουργία δύο θέσεων για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων νέας γενιάς, με μήκος μεγαλύτερο των 300 μέτρων και δυναμικότητας 4.000 επιβατών. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ωφέλιμων κρηπιδότοιχων συνολικού μήκους τριών χιλιάδων μέτρων και βάθους 18. Νέους χερσαίους χώρους επιφάνειας άνω των 140.000 τετραγωνικών μέτρων. Ένα κυματοθραύστη συνολικού μήκους 1.100 μέτρων, καθώς και νέα δίκτυα αποχέτευσης, οπτικών ινών και δικτύου ηλεκτρισμού και νερού.

Υλοποιώντας το έργο αυτό, στο μυαλό μας έχουμε τη μεγάλη εικόνα. Την εικόνα ενός λιμανιού, το οποίο πρέπει να έχει τη δική του ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, που θα δίνει δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα στους ανθρώπους που θα απασχολούνται σε αυτήν. Ένα λιμάνι που θα μπορεί να φιλοξενήσει τον αναγκαίο αριθμό των κοντέινερς που θα τροφοδοτούν με εμπορεύματα όλη την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.  Ένα λιμάνι που θα μπορεί να δέχεται χιλιάδες επιβάτες κρουαζιέρας. «Θέλουμε ο Πειραιάς να γίνει παγκόσμιο κέντρο κρουαζιέρας, όπως θέλουμε να καταστεί η Αττική παγκόσμιος τουριστικός προορισμός υγείας κι ευεξίας».

Ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις και συνέργειες

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξουν επενδύσεις και συνέργειες.

«Για να υλοποιηθούν μεγάλα έργα χρειάζονται επενδύσεις. Πρέπει να μπορούμε υποδεχθούμε περισσότερα πλοία και χρειάζονται προφανώς και οι ανάλογες υποδομές στη στεριά, σε επίπεδο ξενοδοχείων για να καλύπτουμε ανάγκες που συνδέονται και με την ακτοπλοΐα. Αυτός ο στόχος για να επιτευχθεί, απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες. Απαιτεί ανοικτά μυαλά και όχι ιδεοληψίες, που μας καθηλώνουν στο χθες. Απαιτεί καθαρούς κανόνες. Απαιτεί σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες. Απαιτεί την ύπαρξη και λειτουργία ενός υπεύθυνου κρατικού μηχανισμού, που θα διασφαλίζει από τη μια την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Κι από την άλλη θα διευκολύνει τους επενδυτές να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς εκπρόσωπους τους.»

Η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ  πρέπει να λειτουργήσει σε αρμονία με την πόλη και τις τοπικές της ανάγκες

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο και στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά το οποίο προβλέπει μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα έργα και οι παρεμβάσεις αυτές, όπως και η επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας, πρέπει να λειτουργήσουν σε αρμονία με την πόλη και τις τοπικές της ανάγκες. Και να συνοδευτούν από έργα στρατηγικής σημασίας του Κεντρικού Κράτους, όπως είναι η κατασκευή και λειτουργία του Τραμ και του Μετρό, που έχουν ήδη καθυστερήσει, αλλά και  με μια σειρά από νέες κυκλοφοριακές ή άλλου τύπου παρεμβάσεις, σε συνεννόηση με το Δήμο, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ανάγκες, Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι, Κεντρικό Κράτος, Περιφέρεια, Επενδυτές, Δήμος και Τοπικοί Φορείς, για να διασφαλίσουμε στους πολίτες του Πειραιά ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Να διασφαλίσουμε ότι οι χιλιάδες επισκέπτες που θα δέχεται σε τακτική βάση το λιμάνι και ο σταθμός κρουαζιέρας, δεν θα διέρχονται απλά από τον Πειραιά για να πάνε στην Αθήνα και την Ακρόπολη, αλλά και θα κυκλοφορούν στον Πειραιά, θα αφήνουν τα χρήματά τους στις επιχειρήσεις του Πειραιά, χωρίς να επιβαρύνει η παρουσία τους την καθημερινότητα των κατοίκων. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε εδώ, για να διασφαλίσουμε ότι με τα έργα μας, θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε και στην επιδημία του κορωναϊού εκφράζοντας την λύπη του και την αλληλεγγύη των πολιτών της Αττικής στο λαό της Κίνας, που θρηνεί εκατοντάδες θύματα και που δοκιμάζονται οι αντοχές του από την επιδημία. «Αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, που πέρασε δυστυχώς τα σύνορα της Κίνας και έχει φτάσει και στη γειτονιά μας, θα την ξεπεράσουμε με έναν τρόπο. Με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι, ως Δήμαρχος Πειραιά και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σας καλωσορίζω στον Πειραιά, στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μας.

Είναι μία σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και για τον Πειραιά, καθώς  ο τουρισμός, ο τομέας της κρουαζιέρας και η περαιτέρω ανάπτυξη  της  είναι μία εθνική υπόθεση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πειραιά και με  το μεγάλο λιμάνι της χώρας  μας.

Ο Πειραιάς εδώ και χρόνια προσπαθεί να καταστεί από πέρασμα τουριστικός  προορισμός και είναι προφανές ότι η κρουαζιέρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η πόλη μας δεν υπήρξε ποτέ τουριστικός προορισμός με δική της ευθύνη και όχι λόγω της Αθήνας και της Ακρόπολης. Άλλωστε στον Πειραιά δεν βλέπουμε  ανταγωνιστικά την Αθήνα, αλλά την αντιμετωπίζουμε ως «συμπαίκτη» σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε όλοι,  ώστε να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τον τουρισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί ο Πειραιάς τουριστικός προορισμός, είναι να επεκταθεί το home porting και να γίνει ο Πειραιάς λιμάνι εκκίνησης  κρουαζιέρας και είναι βέβαιο ότι αυτή η μεγάλη επένδυση, βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο δεν φτάνει μόνο αυτό, καθώς πρέπει να γίνουν παράλληλα μία σειρά πραγμάτων, ώστε να καταστεί η πόλη του Πειραιά τουριστικός προορισμός και να αποκτήσει οφέλη, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν κατ’ επέκταση μία καλύτερη ζωή για τους κατοίκους του Πειραιά. Μεταξύ αυτών  είναι τα  έργα του τραμ και κυρίως του μετρό,  τα οποία φαίνεται πως μπαίνουν στην τελική ευθεία, καθώς και το Master Plan του Ο.Λ.Π., το οποίο εγκρίθηκε μετά από πολλές καθυστερήσεις.  Επίσης είναι τα ξενοδοχεία που σχεδιάζει  ο Ο.Λ.Π., τα οποία λείπουν από την πόλη μας, καθώς και  η μετατροπή της Πέτρινης Αποθήκης σε Μουσείο Ιστορικού Αρχείου και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εύχομαι επίσης,  να ευοδώσει  η προσπάθεια που κάνει η  κυβέρνηση για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς θα είναι ένα πολύ σημαντικό τοπόσημο όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για όλη τη χώρα.

Όμως για τη εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού, είναι απαραίτητα κάποια υποστηρικτικά έργα, τα οποία θα πρέπει να δει θετικά η κεντρική διοίκηση.  Για να αποσυμφορηθεί το μεγάλο λιμάνι της χώρας, το μεγάλο αναπτυσσόμενο λιμάνι της χώρας, αλλά και η πόλη του Πειραιά χρειάζεται να δείτε κύριοι Υπουργοί θετικά το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ, από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Δεν  υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο αποσυμφόρησης για το μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Παράλληλα θα πρέπει να επιταχυνθούν και για αυτό εργαζόμαστε όλοι, οι επενδύσεις του Δήμου, οι οποίες θα καταστήσουν την πόλη μας πιο φιλική, καθαρή, λειτουργική και έξυπνη,  ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις κατάλληλες εμπειρίες.

Μιλώντας για την επένδυση στο λιμάνι, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι του λιμανιού που αφορά στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πειραιά, καθώς το λιμάνι έχει αναφορά σε τέσσερις δήμους και δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να αναφερθώ στις επενδύσεις που αφορούν τους άλλους Δήμους.

Εμείς  υποστηρίξαμε την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά θέτοντας και υποστηρίζοντας κανόνες και όρια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα από την αρχή το σύνθημά μας ήταν ότι «το μέλλον του Πειραιά κοιτάζει  προς τη θάλασσα. Έχοντας το μεγάλο λιμάνι της χώρας, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το αρμόδιο Υπουργείο, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, την έδρα των Ελλήνων Εφοπλιστών, της μεγαλύτερης δύναμης παγκοσμίως και όλα τα  στεριανά  επαγγέλματα που υποστηρίζουν τη ναυτιλία, δεν θα μπορούσε το μέλλον της πόλης να μην είναι συνδεδεμένο με τη θάλασσα.

Προσπαθήσαμε  και πετύχαμε να είμαστε μέρος της συζήτησης για το master plan, και γενικότερα κάθε θέματος που άπτεται της πόλης μας, καθώς δεν μπορεί ο Δήμος Πειραιά να απουσιάζει από αυτή  την αναπτυξιακή συζήτηση. Όποιο μεγάλο λιμάνι υπάρχει κοντά σε αστικό ιστό, όπως στον Πειραιά, είναι βέβαιο ότι έχει ευεργετικές λειτουργίες, όσον αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, έχει όμως και δύσκολες λειτουργίες, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ή τα κυκλοφοριακά ζητήματα και μία σειρά τέτοιων θεμάτων, τα οποία δεν πρέπει να μένουν εκτός της συζήτησης.

Ως Δήμος προσεγγίσαμε από την αρχή θετικά το master plan. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και τις δικές  μας ανησυχίες. Για αυτό ως Δήμαρχος της πόλης πρέπει να είμαι θεματοφύλακας και αυτών των ανησυχιών, τις οποίες σε ένα βαθμό ασπάζομαι. Αλλά θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση και οι υπόλοιπες επενδύσεις της ΟΛΠ Α.Ε., ώστε να γιγαντώσουμε το λιμάνι του Πειραιά, να το κάνουμε από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, σε όλους τους τομείς.

Θέλουμε η κυβέρνηση να είναι δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια, ώστε και εκείνη με τις δικές της παρεμβάσεις να διευκολύνει την όλη λειτουργία μιας πόλης, που φιλοξενεί το μεγάλο λιμάνι της χώρας. Ως Δήμος θα είμαστε εκεί καθώς  ιστορικά, όταν το λιμάνι  ανθούσε, ανθούσε και η πόλη, ενώ όταν το λιμάνι παρήκμασε, παρήκμασε και η  πόλη. Άλλωστε η ιστορία της πόλης  και του λιμανιού είναι παράλληλη.

Θα είμαστε παρόντες και εγώ και οι συνεργάτες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην προσπάθεια που κάνει ο Ο.Λ.Π., αφενός για να βοηθήσουμε και αφετέρου για να εξασφαλίσουμε τα ζητήματα που μας ανησυχούν, τα οποία αφορούν σε  περιβαλλοντικά θέματα και στην κυκλοφοριακή ασφυξία,  την οποία έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι με τις Ευρωπαϊκές νόρμες, είτε για τα καύσιμα των πλοίων είτε για τον εξηλεκτρισμό τους, τα οποία  βάζουμε και εμείς στο τραπέζι, είναι  πολύ σημαντικά ζητήματα ειδικά για τις νέες προβλήτες. Εν συνεχεία  θα δούμε και το θέμα των αέριων ρύπων, καθώς και τον τρόπο κατασκευής  με τα βυθοκορήματα. Πρόκειται για  μία σειρά ζητημάτων, τα οποία έχουμε θέσει και θα συζητηθούν.

Θα ήθελα να   συγχαρώ τον Υπουργό για την γρήγορη έγκριση του master plan, έτσι ώστε  να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, καθώς και τον Πρόεδρο και όλο το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Λ.Π.  για την ταχεία  έναρξη αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη μας. Συγχαρητήρια και στην Περιφέρεια, η οποία μέσω ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο και όλους όσοι συμμετέχουν. Ως Δήμος Πειραιά στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και θα παρακολουθούμε όλες τις πτυχές της.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη, του Υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, της Πρέσβειρας της Κίνας στην Αθήνα Mrs. Zhang Qiyue, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, του Προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά   ΥU Zeng Gang, της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χ.  Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών  Ευάγ. Κυριαζόπουλου, του Πρόεδρου του Ε.Β.Ε.Π. Β. Κορκίδη, του Βουλευτή της ΝΔ στον Πειραιά Γ. Τραγάκη, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.