Τελέστηκε σήμερα ο καθιερωμένος ετήσιος Αγιασμός από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια”

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε σήμερα στον καθιερωμένο ετήσιο Αγιασμό της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά  “Η Ομόνοια”  στο Μέγαρο της αδελφότητας.

Λίγα λόγια για την “Ομόνοια”…

“Η Ομόνοια” ιδρύθηκε το 1880. Είναι το αρχαιότερο σωματείο Κρητών.

H Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η OMONOIA», ιδρύθηκε τυπικά το 1880 και είναι συνέχεια μιας Επιτροπής Περίθαλψης Κρητών προσφύγων, που είχε συσταθεί κατά τη διάρκεια της Κρητικής επανάστασης στον Πειραιά με κύριο μέλημά της την περίθαλψη των τραυματιών και την ηθική και οικονομική στήριξη των κατατρεγμένων.

Το 1880 γίνεται Σωματείο Κρητών εν Πειραιεί «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και έκτοτε δρα δυναμικά μέσα και έξω από το Πειραιά.
Μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ομόνοιας, αποτελεί ο Εθνάρχης Ελ. Βενιζέλος ο οποίος ήταν μέλος της, από την εποχή που ήταν φοιτητής, μέχρι το θάνατό του.

Σήμερα «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» διοργανώνει εκδηλώσεις θρησκευτικού, εθνικού και εθιμοτυπικού χαρακτήρα, χοροεσπερίδες, συναυλίες ενημερωτικές ομιλίες και συμμετέχει με τα μουσικοχορευτικά της συγκροτήματα σε εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων και φορέων.

Επίσης εκδίδει ανά τρίμηνο την εφημερίδα «ΚΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ» η οποία διανέμεται δωρεάν και έχει ποδοσφαιρική ομάδα, ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού, γυναικεία και παιδική χορωδία.

Το 2006 «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», διοργανώνει το Συνέδριο Κρητών του Λεκανοπεδίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το 2011 το 1ο Αλληλοδιδακτικό κρητικό σπουδαστήρι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ανοίγει την πόρτα του σε όλους όσους θέλουν να διδαχτούν την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους.

Επίσης στο τριώροφο κτίριό της, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 82, στον Πειραιά, λειτουργούν σχολές χορού και λύρας όπου όλες οι ηλικίες διδάσκονται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, όχι μόνο στη τεχνική, αλλά και στη νοοτροπία της μουσικής της Κρήτης η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της παράδοσής μας.

Κύριο μέλημά μας είναι να εμποτίσουμε τη νεολαία μας με το μεράκι, τη λεβεντιά και την αγάπη για το νησί μας και τα ακούσματά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.