Συνέντευξη της Υρώς Δασκαλάκη: “Η πρόταση μας είναι να μπει μάθημα διατροφής στα σχολεία”

Συναντήσαμε την κα. Υρώ Δασκαλάκη, η οποία μας παραχώρησε μια συνέντευξη για τις δράσεις της επιτροπής της κρητικής διατροφής.
Ποια είναι η Υρώ Δασκαλάκη;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα απέναντι ακριβώς από τον φάρο στο ενετικό λιμάνι Χανίων.

Άνετα παιδικά χρόνια με πραγματικά καλλιεργημένο πατέρα που μας έδωσε αρχές και αδιαπραγμάτευτο αξιακό σύστημα.

Σπουδές στη διοίκηση. Δραστηριοποιήθηκα στον τουρισμό και τα συνέδρια έχοντας 30 χρόνια πελάτες συλλόγους μεγάλων οργανισμών όπως η τράπεζα Ελλάδος, η ΕΡΤ. τα ΕΛΤΑ. τράπεζες κλπ.

Δίδαξα αρκετά χρόνια διοίκηση τουρισμού και πέρασαν από τα χέρια μου πολλά παιδιά -μεταξύ αυτών και ο γιος μου- που εξελίχθηκαν ικανοποιητικά.

Είστε γνωστή ως Πρέσβειρα του Κρητικού (Διατροφικού) πολιτισμού, ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις σας;

Η επιτροπή της κρητικής διατροφής ιδρύθηκε από μένα το 2009 και από τότε έχουμε ξεπεράσει τα 120 διεθνή και εγχώρια συνέδρια.

Από το Χάρβαρντ μέχρι και το οικουμενικό πατριαρχείο και τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό μέχρι τις ένοπλες δυνάμεις η δραστηριότητα ασταμάτητη και με συνέχεια.

Από τον προηγούμενο χρόνο αρχίσαμε και τις αθλητικές δραστηριότητες ώστε να περνούμε από τη θεωρία στην πράξη και να επιτυγχάνεται παραδειγματισμός και υγιής κοινωνικοποίηση όλων.

Από την έναρξη της πανδημικής κρίσης οργανώσαμε ομάδες υποστήριξης με όλες τις ειδικότητες δωρεάν για όλο τον κόσμο, όπως άλλωστε λειτουργούμε πάντα χωρίς εγγραφές και χρεώσεις.

Η εκλεκτή επιτροπή που παρουσιάζεται στις δράσεις σας απαρτίζεται κυρίως από κορυφαίους επιστήμονες υγείας και ολυμπιονίκες, πείτε μας λίγα λόγια.

Τα μέλη αυτής της επιτροπής είναι πάντα ο αφρός από κάθε τομέα.

Κορυφαίοι Ακαδημαϊκοί Ιατροι, Διαιτολόγοι, Ολυμπιονίκες, ανώτεροι Στρατιωτικοί, Ψυχολόγοι, Γεωπόνοι.

Πρέπει να τονίσω ότι η δράση προχωρά επιτυχώς διότι γίνεται πάντα αυστηρή αξιολόγηση τόσο της κατάρτισης όσο και του ήθους, της συμπεριφοράς εκάστου.

Κατάφερα να παντρέψω δυνάμεις αλλά και να κρατηθεί μια ισορροπία πράγμα σημαντικό σε ομαδικές εκστρατείες!

Έχετε τιμηθεί κατ’ επανάληψη από μεγάλους φορείς διεθνώς για τη δράση σας, εξηγήστε μας πως τα καταφέρατε.

Τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις από επιστημονικούς φορείς, διπλωματικούς, ένοπλες δυνάμεις, πανελλήνιους φορείς πολιτισμού, Μ.Γ.Σ., που θεωρώ ότι έγιναν αφού αξιολογηθήκαμε για χρόνια.

Επίσης βράβευση σε διεθνή φεστιβάλ και αφιέρωμα στη δράση μας από τη γαλλική κρατική τηλεόραση  france  trois, με δαπάνη γαλλικού κράτους.

Δε μας χαρίστηκε τίποτα και δεν τιμηθήκαμε ποτέ από κάποιο φίλο ή γνωστό. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό… επιτρέψτε μου!!

Πιστεύετε ότι η κρητική διατροφή είναι καθρέφτης της μεσογειακής διατροφής και το αντίθετο;

Η Κρητική διατροφή είναι η φερόμενη ως μεσογειακή πολύ απλά.

Πάνω σε αυτή την κρητική δηλαδή έγιναν οι μεγαλύτερες παγκόσμιες μελέτες με αποτελέσματα συντριπτικά υπέρ του διατροφικού μας μοντέλου…

Και στην τελευταία εξέταση που έκανε ο συνεργάτης μας καθηγητής κ. Καφάτος στη μελέτη των 7 χωρών το 2010 ακόμα ζούσαν Κρήτες!!!

Οι μόνοι από τους εξεταζόμενους από όλο τον κόσμο…

Τι θα πει μεσογειακή? Όλοι οι λαοί πέριξ της Μεσογείου με διαφορετικές θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτισμικές συνθήκες, έχουν την ίδια διατροφή?

Ποιος από τους 4 νομούς της Κρήτης έχει διατηρήσει την κρητική παράδοση και ποιος έχει εκσυγχρονιστεί περισσότερο; Γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές;

Η Κρήτη πάντα έχει άριστα προϊόντα και συνταγές, πιστοποιημένα εστιατόρια, κυρίως στην ενδοχώρα και τρομερό ταπεραμέντο σε όλους τους νομούς.

Έχουμε ένα δίαυλο από τον οποίο διοχετεύουμε τον πολιτισμό μας και ελκύουμε υψηλού επιπέδου ταξιδευτές.

Εάν γίνεται σωστός σχεδιασμός και marketing.

Πως πιστεύεται ότι η κρητική διατροφή συμβάλλει στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη του covid-19;

Η κρητική διατροφή με τις βιταμίνες και τα πολύχρωμα πιάτα της με βάση πάντα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και την εξωστρέφεια, την κίνηση, τη διασκέδαση, τη φιλοξενία και ζεστασιά των ανθρώπων της ασφαλώς και μπορεί να απομακρύνει τον covid.

Έχουμε δώσει αρκετές φορές σχετικά στοιχεία στα διαδικτυακά μας συνέδρια από πέρυσι και μπορεί να τα βρει καθένας στο νέο καναλάκι μας Daskalakis congress and travel youtube, εντελώς δωρεάν και εύκολα.

Οι νέοι στην σημερινή εποχή ακολουθούν κρητική διατροφή; Θεωρείται ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μία εκστρατεία από τα σχολεία για να μπορέσουν τα παιδιά να τρώνε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και κοντά στα πρότυπα της κρητικής διατροφής;

Η πρόταση μας να μπει μάθημα διατροφής στα σχολεία έχει γίνει προ πολλού.

Είναι ουσιαστικό και χρήσιμο και θέμα ζωής.

Ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει εξέλιξη σχετικώς.

Ποια είναι τα σχέδια, οι στόχοι και οι επόμενες προγραμματισμένες δράσεις σας;

Ευχόμενοι να είμαστε όλοι υγιείς, σχεδιάζουμε νέες δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος επιστημονικές και αθλητικές, αρχής γενομένης από το πρώτο διήμερο Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.