Στην Αίγινα συνεδρίασε το Δ.Σ. του Ε.Ε.Π.

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη απαρτία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση μηνός Ιουνίου 2022 του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά στην Αίγινα, την  Πέμπτη  30/06/2022.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π., παραβρέθηκαν  ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αίγινας και Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας κ. Γεώργιος Σκαλτσιώτης,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Σωματείων Περιφέρειας Πειραιά κ. Σωτήριος Μπήτρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αίγινας κ. Νικόλαος Κωστάκος, καθώς και πλήθος επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νησιού.

Στην εναρκτήρια τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Γιάννης Βουτσινάς, τόνισε ότι η 10η συνεδρίαση για το 2022 του ΔΣ του Επιμελητηρίου, πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διοίκησης για ισχυρή παρουσία του Ε.Ε.Π. σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές αρμοδιότητας του και ειδικότερα  στις νησιωτικές και τις  θεωρούμενες απομακρυσμένες περιοχές, με στόχο  την ανάδειξη μιας κουλτούρας συμμετοχής των τοπικών επιχειρήσεων στην λειτουργία του Επιμελητηριακού θεσμού.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διοίκησης του, από το 2018 που ανέλαβε καθήκοντα μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων :

  • Την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών και κτιριακών υποδομών του Επιμελητηρίου για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέλη του.
  • Την εκκαθάριση του Μητρώου Μελών με στόχο την οικονομική εξυγίανση του Ε.Ε.Π. και την προστασία των μελών του από άδικη και καταχρηστική υπερχρέωση συνδρομών.
  • Την οργάνωση και υλοποίηση ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τα μέλη με δράσεις συμβουλευτικής, πληροφόρησης, επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης για την ανάπτυξη και βελτίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.
  • Την διαχείριση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και έργων παρεχόμενων υπηρεσιών στα μέλη του Επιμελητηρίου οριζόντια ή κατά κλάδο στις αναδυόμενες ανάγκες τους, αλλά και στη σχεδιαζόμενη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
  • Ζητήματα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με βιώσιμους όρους, η συμπόρευση με τους φορείς παροχής της γνώσης, η διαρκής πληροφόρηση των μελών και η αμφίδρομη σχέση με τις διοικήσεις, η δικτύωση και η εξωστρέφεια, η επαγγελματική κατάρτιση και η πιστοποίηση προσόντων, η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, αποτέλεσαν προτεραιότητες στην θητεία μας, τόνισε ο κ. Ι. Βουτσινάς.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. έκανε ιδιαίτερη μνεία στην θεσμική ενίσχυση του Επιμελητηρίου και γενικότερα του Επιμελητηριακού θεσμού, ώστε να ενισχύσει τον ενεργό του ρόλο και την επιρροή στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας, προς το συμφέρον του συνόλου της επιχειρηματικότητας  και της κοινωνίας.

Στην συνέχεια, μεταξύ των θεμάτων  που αναπτύχθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. μηνός Ιουνίου και για τα οποία επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Αίγινας που παραβρέθηκαν, ήταν:

  • Η διαδικασία κατοχύρωσης Διακριτικού  Τίτλου για τις επιχειρήσεις βάση του νέου νόμου Γ.Ε.ΜΗ. Το θέμα λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του για τις επιχειρήσεις, ανέπτυξε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Γιάννης Βουτσινάς, ο οποίος  τόνισε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της αγοράς και της κοινωνίας,  ανέλαβε την πρωτοβουλία πολύπλευρης ενημέρωσης των μελών του για την διαδικασία κατοχύρωσης Διακριτικού Τίτλου, με την οποία  επιτυγχάνεται η  διασφάλιση της φήμης, δηλαδή της άυλης εμπορικής αξίας των επιχειρήσεων, ενώ αποτρέπεται και η σύγχυση του καταναλωτικού κοινού σχετικά τις επιχειρήσεις που επιλέγει ως πελάτης/αγοραστής.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. προέτρεψε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέλη του Επιμελητηρίου, να  προβούν στην κατοχύρωση Διακριτικού Τίτλου στο Επαγγελματικό Επιμελητηρίου Πειραιά -η υπηρεσία προσφέρεται στο πλαίσιο της παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τα μέλη του- για να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία, καθώς χωρίς την κατοχύρωση ότι η προστασία ενός διακριτικού γνωρίσματος που χρησιμοποιείται άτυπα στις συναλλαγές προστατεύεται μόνο μέσω επίπονης δικαστηριακής διαδικασίας.

  • Η συμφωνία που υπέγραψε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με την GEA για τα συγγενικά δικαιώματα, με εισηγητή το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π., Πρόεδρο Τμήματος Επαγγελματιών  κ. Ιωάννη  Μουρτζούκο, ο οποίος ανέλυσε τις λεπτομέρειες της επωφελούς συμφωνίας τόσο για τους δημιουργούς (μουσικούς, τραγουδιστές, παραγωγούς), όσο και για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση μουσικής, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει ολοκληρωτική λύση στα χρόνια προβλήματα και τις διενέξεις που έφταναν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες μεταξύ δημιουργών και επιχειρηματιών.

  • Η αναδιάρθρωση του Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και η ανάληψη της Προεδρίας  από  τον  κ. Δημήτρη Συξέρη, μέλος της  Δ.Ε. του Ε.Ε.Π., Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Πρόεδρο του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου Αργοσαρωνικού.

Παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο του Ομίλου και οι επόμενες δράσεις του υπό τη νέα διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα  Νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας μας τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που βιώνουν οι νησιώτες, εξ΄ αιτίας της γεωπολιτικής μειονεξίας των νησιών.  Όπως διαβεβαίωσε ο  νέος Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., ο Όμιλος θα συνεχίσει και θα εμπλουτίσει τις δράσεις τους και τις συνεργασίες του σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ενδυνάμωση και της παρεμβατικότητας των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ελλάδας  που θα οδηγήσει σε πολιτικές και μέτρα για μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας.

Η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και η στήριξη των επιχειρήσεων των νησιωτικών  περιοχών, και ειδικότερα της Αίγινας, αναπτύχθηκε από την κ. Αλεξάνδρα Παντελάρου, Αναπληρώτρια Πρόεδρο Τμήματος Υπηρεσιών του Ε.Ε.Π., η οποία κατάγεται από την Αίγινα. Εμφανώς συγκινημένη που απευθυνόταν σε συντοπίτες της  επιχειρηματίες και επαγγελματίες η κ. Παντελάρου, άδραξε την ευκαιρία να προβεί να τοποθετεί στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και να προβεί σε μια λεπτομερή ενημέρωση , για τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα του νησιού, καθώς και για τις μοναδικές ομορφιές του,  που μπορούν  να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις τουριστικές, παραγωγικές, εμπορικές  και εξαγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων της Αίγινας.

  • Η άσκηση επαγγέλματος των  Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, θέμα το οποίο ανέπτυξε το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π. κ. Κων. Μαρκουλιδάκης. Όπως επισημάνθηκε η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι μία μεγάλη και σημαντική κατηγορία επαγγελματιών στο Ε.Ε.Π.. Είναι ο μοναδικός κλάδος που αδειοδοτείται και ελέγχεται από το επιμελητηριακό θεσμό, γι΄ αυτό και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη μέριμνα ως προς την ενημέρωση και τήρηση των απαραίτητων υποχρεώσεων όπως αυτές απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις. Από το νόμο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά που τηρεί τα ειδικά μητρώα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχει την υποχρέωση εγγραφής στο ειδικό μητρώο, χορήγησης σχετικής βεβαίωσης (άδειας), ελέγχου τήρησης υποχρεώσεων όπως αυτές ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις και τελικώς διαγραφής εάν διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται.
  • Τα Απολογιστικά Στοιχεία Ειδικών Μητρώων Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά έτους 2021, τα οποία παρουσίασε ο Β΄ Αντιπρόεδρος του  του Ε.Ε.Π. κ. Λεωνίδας Μίχας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του  Ε.Ε.Π., οι  ενεργοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σε όλες τις κατηγορίες εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο  ανέρχονται σε 1.189, εκ των οποίων οι 1.021 με μοναδικούς αριθμούς μητρώων.

  • Ο  Οδηγός λειτουργίας καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, που εξέδωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο οποίος αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο  για τους επαγγελματίες.

  • Ο καθορισμός ΚΑΔ εμπορικής δραστηριότητας για την εγγραφή ΦΠ στο ΓΕΜΗ, θέμα που ανέπτυξε η Υπεύθυνη Γ.Ε.ΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Μέλος Δ.Ε. του Ε.Ε.Π. κα Ιφιγένεια Πέππα.
  • Το ζήτημα της αναστολής καταχώρισης πράξεων και στοιχείων εταιρειών στο ΓΕΜΗ (αρ.29 ν. 4919/2022) το οποίο   ανέλυσε η δικηγόρος ΥΓΕΜΗ του Ε.Ε.Π.  κα Θεοδώρα Αρβανιτάκη.
  • Στα αποτελέσματα 1ου Διεθνούς Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του  Επιμελητηρίου  Λάρισας, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και ήταν αφιερωμένο στις δυναμικές γυναίκες του Ελληνικού αλλά και του Παγκόσμιου επιχειρεί, αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π. κα Ζωή Στραϊτούρη, η οποία εκπροσώπησε  το Επιμελητήριο στο Φόρουμ.

  • Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ε.Ε.Π. προσκάλεσαν τους παραγωγούς της Αίγινας να συμμετάσχουν στην 86η ΔΕΘ, ενώ την  σχετική τοποθέτηση έκανε ο Συντονιστής  της Θεματικής Επιτροπής Οργάνωσης Συνεδρίων και Συμμετοχής σε Εκθέσεις κ. Κώστας Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις του Επιμελητηρίου εν όψει της συμμετοχής του στην  86η ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Γιάννης Βουτσινάς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας κ. Γεώργιο Σκαλτσιώτη , για τη συνεργασία που είχαν στην περσινή ΔΕΘ και ιδιαιτέρως για την ευγενική προσφορά της Ένωσης σε προϊόντα για τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν το 2021.

  • Ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΕΠ και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της ανόδου του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση, τόσο για την συγκράτηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, όσο και για την στήριξη των νοικοκυριών έχουν δώσει «ανάσες», αλλά δεν επαρκούν, καθώς οι ανατιμήσεις όπως επισήμως καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι πρωτόγνωρες.

Ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα πολύ υψηλό ποσό για τον εξοβελισμό των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ (3,7% του Α.Ε.Π.).

Αναμένει όμως  το επόμενο διάστημα, την προώθηση πρόσθετων μέτρων που θα στοχεύουν στην απομείωση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των νοικοκυριών, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγική διαδικασία και η ζήτηση στην αγορά, βάζοντας την οικονομία σε ένα νέο σπιράλ στάσιμου πληθωρισμού και ύφεσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Π.

—————————————————————————————-

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΔΡΑΑγίου Κωνσταντίνου 3, Πειραιάς, ΤΚ 18531, Τηλ. 2104121503

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΕθνικής Αντιστάσεως 98, Ελευσίνα, ΤΚ 19200, Τηλ. 2105560756 

e-MAILeepir@otenet.gr  SITEwww.eep.gov.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *