ΠΣΕΠΕ: Το διπλό μήνυμα για τις ελληνικές εξαγωγές – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα Σεπτεμβρίου

Σε επιφυλακή οι Έλληνες Εξαγωγείς μετά την ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή – Έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο

Σημάδια ανθεκτικότητα παρά την ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, σε τροχιά σημαντικής συρρίκνωσης εξακολουθεί να βρίσκεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά -11,2%.

Οι εισαγωγές από την άλλη πλευρά, υποχώρησαν περαιτέρω κατά -17,6%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 25,9% το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κατά το μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών για τον Σεπτέμβριο, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων δήλωσε τα εξής: «Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και προκλήσεων, οι ελληνικές εξαγωγές παρά την υποχώρηση που παρουσιάζουν δείχνουν σημάδια ανθεκτικότητας. Είναι ενδεικτικό πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι ελληνικές εξαγωγές σε αξία μειώθηκαν μόλις κατά 6,4%. Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς επιβάλλει επαγρύπνηση και αυξημένη ετοιμότητα. Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με επίκεντρο την αύξηση του κόστους χρήματος υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική ανάπτυξης και να εστιάσουν στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Οι Έλληνες εξαγωγείς θα συνεχίσουν την προσπάθεια επέκτασης και διεύρυνσης της ακτίνας δράσης τους, αποτελώντας έναν αξιόπιστο εταίρο και συνεργάτη για τους πελάτες τους»

Ειδικότερα εξετάζοντας το μήνα Σεπτέμβριο καταγράφονται πτωτικές τάσεις σε όλους τους κλάδους, με μόνη εξαίρεση τον κλάδο των Λαδιών (27,4%).

Πιο συγκεκριμένα, πολύ σημαντική είναι η ποσοστιαία μείωση που καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (-10,8%), Βιομηχανικά (-21,5%), Χημικά (-10,2%), Μηχανήματα (-5,6%) και Διάφορα Βιομηχανικά (-9,1%). Οι εξαγωγές της κατηγορίας Τρόφιμα & Ζώα ζωντανά παρέμειναν πρακτικώς στάσιμες (-1,6%).

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Πρώτες Ύλες (-10,2%), Ποτά & Καπνός (-21,3%), καθώς και των χαμηλών σε αξία Εμπιστευτικών Προϊόντων κατά -23,2%, το Σεπτέμβριο του 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, υποχώρηση καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2023 καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 534 εκ. ευρώ ή κατά -11,2% και υποχώρησαν σε 4,23 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η προαναφερόμενη μείωση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα (-11,9%), με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να κατέλθουν σε 2,70 δισ. ευρώ από 3,06 δισ. ευρώ, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 364 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.