Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Από τις Γειτονιές του Πειραιά στις Γειτονιές της Ελλάδας»

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση έχει ετοιμάσει η Διεύθυνση Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά με την συμμετοχή Παραδοσιακών Συλλόγων της πόλης μας το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην Ιωνίδειο Σχολή που δεν πρέπει να την χάσει κανείς!!!

Συμμετέχουν:

  • Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
  • Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»
  • Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας
  • Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς
  • Σύλλογος Νέου Φαλήρου «Δημήτριος Φαληρέας»
  • Ελληνικός Σύλλογος Παραδοσιακών και Μοντέρνων Χορών «ΗΓΕΧΟΡΟΣ»
  • Κέντρο Ελληνικών Χορών «ΔΩΔΩΝΗ»

Θα είμαστε όλοι εκεί!!!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσουν τα παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και είναι όλοι καλοί!

Χορός, είναι η τέχνη, η οποία καλλιεργεί το σώμα και το νου. Μέσα από το χορό εκφραζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, επικοινωνούμε αλλά και ασκούμαστε. Ο παραδοσιακός χορός διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά με την προσθήκη του στοιχείου του λαϊκού πολιτισμού, μέσα από τον οποίο εκφράζονται έντονα συναισθήματα για τον τόπο και το λαό, την ιστορία του, τη λεβεντιά του.

Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχοκινητική ανάπτυξη ενός παιδιού, την καλή του ισορροπία, τη σωματική άσκηση, την αισθητική του καλλιέργεια, την κοινωνικοποίησή του, την καλή συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας που αναπτύσσεται στους κόλπους της ομάδας..

Μέσα από τα μαθήματα χορού το παιδί έρχεται σε επαφή με τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου του.

Ο κυκλικός χορός που κρατιόμαστε σφιχτά από τα χέρια ενσαρκώνει το συλλογικό πνεύμα. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι ανήκει σε ένα σύνολο με αμοιβαιότητα. Ο ένας στηρίζει τον άλλο και στηρίζεται απ’ αυτόν.

Ο παραδοσιακός χορός δεν ασκεί απλώς το σώμα, αλλά παρέχει σωστή στάση σώματος και παράστημα.

Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί είναι εξωστρεφείς και δίνουν χαρά στα παιδιά. Διακρίνονται για την ιδιαίτερη αισθητική, τη ρυθμικότητά, το συντονισμό χεριών και ποδιών, την έκφραση υψηλών ιδανικών, αλλά και την αισιόδοξη διάθεση τους. Γι’ αυτό δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά, να εκδηλώσουν τη ζωντάνια τους, να νιώσουν τη χαρά της δημιουργικής έκφρασης, να τραγουδήσουν, να συγκινηθούν, να αποκτήσουν σχέση με την ελληνική μουσική και το τραγούδι.

Τέλος ένας ελληνικός παραδοσιακός χορός, διδάσκει στο παιδί την περηφάνια, ενώ με την αναβίωση των ηθών, εθίμων και συνηθειών της λαϊκής μας παράδοσης γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: imommy.gr /in.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.