Νέ έκδοση – «Ζωγραφίζοντας τη Μικρά Ασία με τους Περιηγητές»

Ένα μοναδικό βιβλίο χρωματισμού με τον τίτλο «Ζωγραφίζοντας τη Μικρά Ασία με τους Περιηγητές» είναι η νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Παιδιά και ενήλικες που αγαπούν τη ζωγραφική, μπορούν πλέον να έρθουν σε δημιουργική επαφή με πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό από τη Μικρά Ασία, το οποίο θησαυρίζεται στην ιστοσελίδα Travelogues.

Οι Ευρωπαίοι περιηγητές, ταξιδιώτες που επισκέπτονταν τον χώρο της Μεσογείου από τον 15ο αιώνα, επισκέπτονταν σχεδόν πάντα στη διαδρομή τους νησιά του Αιγαίου, αλλά και τα μικρασιατικά παράλια. Στην πλειοψηφία τους προτιμούσαν τη συλλογή και μελέτη αρχαιοτήτων, ενώ κάποιοι είχαν πιο σφαιρικά ενδιαφέροντα, που περιλάμβαναν το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία, την καθημερινή ζωή. Κατέγραψαν όσα συναντούσαν στο ταξίδι τους σε ημερολόγια και βιβλία, τα οποία οι περισσότεροι εμπλούτισαν με ξυλογραφίες, ακουαρέλες και χαρακτικά που φιλοτεχνούσαν οι ίδιοι ή κάποιοι καλλιτέχνες που τους συνόδευαν.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει δημιουργήσει από το 2014 τον ιστότοπο «Travelogues: Με το βλέμμα των Περιηγητών» (travelogues.gr), όπου παρουσιάζεται, ψηφιοποιημένο, το πλούσιο εικονογραφικό υλικό των περιηγητικών έργων, αλλά και πληροφορίες για τις εκδόσεις, τους συγγραφείς και τη δραστηριότητά τους.

Για το νέο βιβλίο επιλέχθηκαν εικόνες από τη Μικρά Ασία. Σε κάθε δισέλιδο του βιβλίου παρουσιάζεται, στην αριστερή σελίδα, η εικόνα όπως βρίσκεται στην περιηγητική έκδοση, συνοδευόμενη από σύντομη επεξήγηση και έναν κωδικό QR που οδηγεί στην ψηφιακή πηγή της, ενώ στη δεξιά βρίσκεται το επεξεργασμένο σχέδιο, έτοιμο να το χρωματίσετε!

Η έκδοση αυτή αποτελεί για το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη  ελάχιστο φόρο τιμής στις χαμένες κοιτίδες του Ελληνισμού, που τόσο βίαια ξεριζώθηκε το 1922.

Περισσότερες πληροφορίες για το εκδοτικό έργο του Ιδρύματος μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.