Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τελικό συνέδριο «Στον Πειραιά, Κανένας μόνος … 3 χρόνια μετά!»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τελικό συνέδριο με τίτλο «Στον Πειραιά, Κανένας μόνος … 3 χρόνια μετά!» που διοργάνωσε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π), την Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.).

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δίκτυο Πρόληψης και Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης στο Δήμο Πειραιά – Social Innovation Piraeus» και ο στόχος του ήταν η ενημέρωση των φορέων και των πολιτών για τα αποτελέσματα και τις κοινωνικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 3 χρόνων υλοποίησης της Πράξης.

Η συγκεκριμένη Πράξη, αφορούσε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, μέσω της μεθοδολογικής και λειτουργικής ενοποίησης των παρεμβάσεων, του συντονισμού και της παρακολούθησης των δράσεων κοινωνικής συνοχής που συντελούνται στο Δήμο Πειραιά, τόσο από τον ίδιο το Δήμο, όσο και από άλλους φορείς,  κοινωνικά δίκτυα και κοινωνικούς εταίρους.

Στο τελικό συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι κ. Μώραλης Ιωάννης, Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Πατούλης Γεώργιος, Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Βοιδονικόλας Ιωάννης, Πρόεδρος ΚΟΔΕΠ, ο κ. Βουράκης Ιωσήφ, Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαία Δήμου Πειραιά / Μέλος τριμελούς Αστικής Αρχής, η κα Αντωνάκου Σταυρούλα, Αντιπεριφεριάρχης  Πειραιώς, και η κα. Ανεζύρη Ελένη, Προϊσταμένη Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Δήμου Πειραιά.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κ. Βοιδονικόλας Ιωάννης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η σημερινή πετυχημένη εκδήλωση στο πάντα φιλόξενο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αποτυπώνει έμπρακτα την επιτυχία του προγράμματος που η ΚΟ.Δ.Ε.Π. είχε την ευκαιρία να υλοποιήσει την τελευταία τριετία.

Ένα πρόγραμμα που συνέλαβε στον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών δομών της πόλης, υποστήριξε ενεργά την κοινωνική συνοχή και κυρίως στήριξε με κάθε τρόπο τον αγώνα των Πειραιωτών για αξιοπρεπή διαβίωση.»

Είμαι περήφανος όχι μόνο για την αρτιότητα του απολογισμού, κάτι που φαίνεται στα καλά λόγια των επισήμων, αλλά κυρίως για την ανθρώπινη πλευρά του προγράμματος έτσι όπως αποτυπώθηκε από τις υπέροχες μαρτυρίες των ωφελούμενών μας που αποδεικνύουν στην πράξη και όχι μόνο με ωραία λόγια πως η προσπάθεια ώστε στο Πειραιά μας κανένας να μην είναι μόνος, φέρνει καρπούς και συνεχίζεται.  

Στη συνέχεια, υπό την μορφή στρογγυλών τραπεζιών ξεκίνησαν οι ομιλίες από επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και εμπειρογνώμονες του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, οι οποίοι  υπό τον συντονισμό του κ. Κανάκη Νικήτα, Διευθυντή Κοινωνικών Υπηρεσιών ΚΟΔΕΠ / Επιστημονικά Υπεύθυνο της Πράξης «Social Innovation Piraeus», μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τους τρόπους επίλυσης των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο Πειραιάς,  ενώ παράλληλα παρουσίασαν τρόπους συνεργασίας και δικτύωσης των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης στο Δήμο Πειραιά.

Στο 1ο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν οι κ. Πάχος Ιωάννης, Μέλος ΔΣ της ΚΟΔΕΠ & Πρόεδρος Παμπειραϊκής Ένωση Πολυτέκνων, η κα. Μπόθου Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός – Διευθύντρια Κέντρου Κοινότητας Πειραιά, η κα. Ψωρογιάννη Χριστίνα, Υπεύθυνη Φυσικού Αντικειμένου Social Innovation Piraeus, η κα Ζαφείρη Ειρήνη και η κα Δημητροκάλλη Άρτεμις, Στελέχη Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, Κοινωνικοί Λειτουργοί του Social Innovation Piraeus και παρουσιάστηκε η εκτίμηση των τοπικών αναγκών Πειραιά, η νέα πραγματικότητα στην κοινωνική πολιτική εν μέσω πανδημίας, η διαβούλευση και η σημασία των συμπράξεων, καθώς και ο σχεδιασμός των στοχευμένων παρεμβάσεων και δράσεων για την ενσωμάτωση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Στη συνέχεια ακολούθησε το 2ο στρογγυλό τραπέζι στο οποίο παρουσιάστηκαν οι εμβληματικές δράσεις του έργου στον Πειραιά,  τα μετρήσιμα αποτελέσματα του Κοινωνικού αντικτύπου, καθώς και οι εμπειρίες των Κοινωνικών Λειτουργών και των ωφελούμενων της Πράξης. Στο συγκεκριμένο τραπέζι συμμετείχαν οι κ. Σταμάτης Γεώργιος, Βουλευτής Επικράτειας, κα. Ψωρογιάννη Χριστίνα, Υπεύθυνη Φυσικού Αντικειμένου Social Innovation Piraeus, κα. Παντελίδη Φλώρα και κ. Κοντός Κωνσταντίνος, Στελέχη Άμεσης Παρέμβασης, Κοινωνικοί Λειτουργοί του Social Innovation Piraeus, καθώς και ωφελούμενες του έργου που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους στη Πράξη.

Με την υλοποίηση του τελικού συνεδρίου του Πράξης, καταφέραμε να παρουσιάσουμε πως στον Πειραιά, κανείς δεν είναι μόνος, καθώς μέσω της Πράξης παρείχαμε σε όσους έχουν ανάγκη, ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, στην αγορά εργασίας χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμοί και ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.