Κινδυνεύει να κλείσει ο «Καλός Ποιμένας» & να μετατραπεί σε ένα είδος αναμορφωτήριου ανοικτού τύπου

Του Νίκου Παρασκευά… (Κανάλι Ένα)

Ένα από τα καλύτερα ιδρύματα του Πειραιά με αποδεδειγμένη προσφορά και κοινωνική ευαισθησία που περισσεύει, αφού είναι το καταφύγιο,η ζέστη και ασφαλής αγκαλιά για δεκάδες παιδιά που έχουν υποστεί τη φρίκη της παραβατικότητας από γονείς, πατριούς ή συγγενείς που υποτίθεται ότι τα είχαν περιθάλψει, κινδυνεύει να κλείσει και να μετατραπεί σε ένα είδος αναμορφωτήριου ανοικτού τύπου.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τα τριάντα περίπου παιδιά που φιλοξενούνται θα διασκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους και αυτόματα το μέλλον τους θα καταστεί αβέβαιο.

Να σημειώσουμε ότι και πριν δυόμισι χρόνια περίπου, η τότε κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο ,αλλά η ισχυρή αντίδραση των φορέων της πόλης είχε καθυστερήσει τις εξελίξεις Στο μεταξύ έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης και όλοι έβγαλαν αναστεναγμό ανακούφισης αφού πίστεψαν ότι η κιβωτός αυτή της ελπίδας είχε …γλιτώσει.

Όμως οι εξελίξεις τους διέψευσαν. Διότι στο άρθρο 54 του νέου νομοσχεδίου που κατάρτισε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα σωφρονιστικά καταστήματα, προβλέπεται ότι οι υπάρχουσες δομές περίθαλψης ανηλίκων που έχουν πέσει θύματα παραβατικότητας θα κλείσουν και θα μετατραπούν σε Μονάδες Μέριμνας Νέων, δηλαδή σε αναμορφωτήριο ανοικτού τύπου. Δηλαδή δεν θα φιλοξενούν παιδιά θύματα παραβατικότητας αλλά παραβατικά παιδιά.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών για την στέγαση των Μονάδων Παραβατικότητας Νέων. Ίσως σε κάποιο σημείο να έχει ένα δίκιο το υπουργείο, αφού από τις 19 δομές μόνο οι τρεις με τέσσερις λειτουργούν σωστά και έχουν αρκετά παιδιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μαζί με τα ξερά πρέπει να καούν και τα χλωρά.

Γι αυτό θα πρέπει οι δομές που ανταποκρίνονται στην αποστολή τους να εξαιρεθούν και να συνεχίσουν να παρέχουν το εξαιρετικό τους έργο. Και ειδικά ο «Καλός Ποιμήν» που είναι υπόδειγμα σωστής και σοβαρής λειτουργίας και γράφει ιστορία στον τομέα της περίθαλψης κατατρεγμένων παιδιών.

Όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν την προσφορά του ,δεν μιλάμε για μια δομή ή για κάποιο ίδρυμα αλλά για ένα πραγματικό καταφύγιο που παίρνει τα παιδιά από την προσχολική ηλικία τα μορφώνει τα εφοδιάζει με τα απαραίτητα προσόντα και τα ετοιμάζει για ν αντιμετωπίσουν τη ζωή.

Πέρσι ένα από τα παιδιά είχε πρωτεύσει στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ενώ άλλα είχαν εισαχθεί σε καλή σειρά. Επίσης η δομή προσπαθεί να βρίσκει οικογένειες για να υιοθετούν παιδιά και γενικά κάνει οτιδήποτε για να αισθάνονται όλοι οι φιλοξενούμενοι ότι βρίσκονται στο σπίτι τους.

Γι αυτό άλλωστε και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δωρητών και των φιλάνθρωπων που με προσφορές ή χορηγίες έχουν καταστήσει τη δομή ικανή να παρέχει στα παιδιά υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου από άποψη συνθηκών διαβίωσης ,τροφοδοσίας, μέσων διδασκαλίας, αθλοπαιδιών κλπ. Υπό την έννοια αυτή θα είναι πραγματικά κρίμα να πάνε όλα αυτά χαμένα για να ιδρυθούν αναμορφωτήριο ανοικτού τύπου. Βέβαια πρέπει να γίνουν κι αυτά αλλά στις δομές που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σωστά και δεν έχουν παιδιά. Οι δομές όμως που αποτελούν πρότυπα λειτουργίας και αποδεδειγμένα προσφέρουν δεν πρέπει να κλείσουν. Γιατί θα είναι σαν να …τιμωρούνται επειδή λειτουργούν άψογα.

Ας τα έχουν όλα αυτά υπ όψη τους οι αρμόδιοι και ας ανακρούσουν πρύμνα όσο είναι καιρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.