Η Περιφέρεια Αττικής πρωταγωνιστεί με θετικές δράσεις, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Από την 1η  Μαρτίου του 2020, πριν ακόμη αποφασισθεί από κάθε κρατική αρχή η λήψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης για την αντιμετώπιση του covid-19 και πριν εκδοθούν οι Π.Ν.Π., ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε δώσει την εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας  να προχωρήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα στη λήψη κάθε κατάλληλου μέτρου πρόληψης, καθώς και στην αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, όσον αφορά τη λειτουργία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σήμερα στην Αττική.

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του Περιφερειάρχη και των αρμόδιων υπηρεσιών , πετύχαμε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία στην Αττική τις επιπτώσεις του covid-19, όσον αφορά στην αποτελεσματική προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας,  που φιλοξενούνταν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Με πρωτοβουλία επίσης του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΣΑ και του ΕΟΔΥ μεγάλος αριθμός τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, κατά προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται σε κοινωνικές δομές και ΜΦΗ. Την προηγούμενη περίοδο διενεργήσαμε πάνω από 3800 τεστ ανίχνευσης, με έμφαση στα γηροκομεία της Αττικής.

Σε έναν τέτοιο έλεγχο από κλιμάκιο της Περιφέρειας που διενεργήθηκε στο γηροκομείο του Αμαρουσίου , διαπιστώθηκε η ύπαρξη 19 κρουσμάτων,  τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικά.

Πράγματι το συγκεκριμένο γηροκομείο δεν διέθετε οριστική άδεια λειτουργίας , όπως συμβαίνει με δεκάδες ΜΦΗ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα , ένα ζήτημα που το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο Απασχόλησης και τέθηκε ως θέμα και πάλι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την αρμόδια Υπουργό κα Δ. Μιχαηλίδου και τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ. Είναι ένα ζήτημα που δεν είναι τωρινό , αλλά ταλαιπωρεί χρόνια τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και αφορά στη φιλοξενία χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων, που κινδυνεύουν να βρεθούν ουσιαστικά στο δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές Μονάδες λειτουργούν σήμερα σε όλη την Επικράτεια, χωρίς οριστική άδεια λειτουργίας.

Για το συγκεκριμένο γηροκομείο στο Μαρούσι οφείλουμε να τονίσουμε ότι με βάση σχετικό υπόμνημα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας:

  •  διέθετε ήδη την απαραίτητη άδεια ίδρυσης από τον Ιούλιο του 2019 και 
  • πληρούσε όλα τα κριτήρια για να του χορηγηθεί και η οριστική άδεια λειτουργίας, μετά την προσαρμογή του στις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας μας. 

Συγκεκριμένα είχαν κατατεθεί τα νέα σχέδια που είχαν ζητηθεί από τις υπηρεσίες μας και ο σχετικός φάκελος ήταν έτοιμος για τη χορήγηση της οριστικής άδειας, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί και μέσα στον Αύγουστο, κάτι που δεν έγινε λόγω φόρτου εργασίας του προσωπικού των αρμόδιων αλλά και υποστελεχωμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της επιτροπής,  διαπιστώθηκε ότι εν λόγω Μονάδα όλα τα πρωτόκολλα που αφορούσαν τα μέτρα προστασίας  από τον covid-19 , σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την τήρηση των πρωτοκόλλων υπήρχε από τη Μονάδα διαρκής ενημέρωση των υπηρεσιών μας.

Θέλουμε με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό να επισημάνουμε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ασκεί με απόλυτη υπευθυνότητα τις αρμοδιότητές της όσον αφορά στη νόμιμη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, παρά τα χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας τους, στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στον αυξημένο φόρτο εργασίας των εργαζομένων μας στις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής.  Η Διοίκηση της Περιφέρειας θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πολιτών, με πράξεις και όχι με λόγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.