Ημερίδα ΒΕΠ για τα Cluster, τις ΚοινΣΕπ και τα θεματικά πάρκα

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και διακεκριμένοι ομιλητές ενημέρωσαν δεκάδες βιοτέχνες, επαγγελματίες και τοπικούς παράγοντες

Η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αλλά και της Δυτικής Αττικής περνά μέσα από την ανάπτυξη συνεργιών και μιας νέας αντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάρων «Ο Θέογνις» με θέμα «Συζητούμε για το αύριο στο Επιχειρείν». Η ημερίδα ήταν στοχευμένη στην ανάδειξη μελετών περίπτωσης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), Συνεργατικά Σχήματα (Cluster), καθώς και Εναλλακτικά Σχήματα όπως τα Θεματικά Πάρκα.

Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, κατά το σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε: «Δεν υπάρχει μυστικό για την επιχειρηματικότητα ή την επιτυχία. Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί απαιτείται συνέργεια μεταξύ των τεχνικών επαγγελματικών κλάδων, αλλά και καθορισμός στρατηγικής για τη συνεργατικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων».

Ο κ. Μιχάλαρος υπογράμμισε πως μέσα από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το ΒΕΠ οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες ενημερώνονται για νέα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, αλλά και από την ανταλλαγή απόψεων διαπιστώνονται τα νομοθετικά κενά, αλλά και τα απαιτούμενα κίνητρα. Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σημείωσε μάλιστα ότι θα ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών με μέλη της κυβέρνησης ώστε να επικαιροποιηθούν θέματα ατζέντας που τέθηκαν στις συναντήσεις του καλοκαιριού.

Παρουσιάσεις για τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων έκανε του στέλεχος Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ, στον Τομέα Απασχολήσεως & Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας κ. Αθανάσιος Λεμπέσης. Επίσης ο Πρόεδρος των ΚοινΣΕπ «Ελλάδα Παντού» και «Δυναμική Ένωση» κ. Θωμάς Σποιλίδης παρουσίασε το δικό του success story.

Όσον αφορά στη λειτουργία των cluster, το πλαίσιο παρουσίασε η Διευθύντρια Υποστηρίξεως Δράσεων Έρευνας & Καινοτομίας της Γ.Γ. Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Ιωάννα Μυλωνά. Τις πραγματικές διαστάσεις αλλά και τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις με τα δεδομένα της αγοράς παρουσίασε ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΒΕΠ και γενικός διευθυντής της «ΕΛΒΙΚ» Α.Ε.Β.Ε. κ. Γεώργιος Παναμανώλης, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του πρότυπου ναυτιλιακού cluster  WIMA (Worldwide Industrial & Marine Association).

Σχετικώς με τα θεματικά πάρκα, ο επικεφαλής της “Eksagon Exhibitions”κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης παρουσίασε πώς σχεδιάζονται και ποιους αντικειμενικούς σκοπούς εξυπηρετούν. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Ορίζων» κ. Αλέξανδρος Μοζ αναφέρθηκε στη λειτουργία του πάρκου πολυθεματικών δράσεων, ελεύθερου χρόνου και ψυχαγωγίας.

Σημαντική παρέμβαση έκανε αναφορικά με τη λειτουργία των συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Ευάγγελος Σπαμπράκος, ενώ την ημερίδα συντόνισε η Ειδική Συνεργάτρια του ΒΕΠ κ. Βίκυ Μαυρομμάτη. Την ημερίδα παρακολούθησαν δεκάδες βιοτέχνες, επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν και στο διάλογο που ακολούθησε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.