Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Ασφαλιστικές εισφορές σε αναστολή

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 235Α) ο νέος νόμος 4756/2020, ο οποίος περιέχει και την ακόλουθη σημαντική διάταξη και συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 32, προβλέπεται νομοθετικά η ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων, η καταβολή των οποίων ανεστάλη και παρατάθηκε για το νέο έτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.  Οι συγκεκριμένες οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο προβλεπόμενο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης το αργότερο μέχρι 31 Ιουλίου 2021, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).  Κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.  Την υπαγωγή διαπιστώνουν οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.

Οι σχετικές οφειλές κεφαλαιοποιούνται κατά την ημερομηνία υπαγωγής και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων, επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως.  Εφόσον επιλεγούν οι 12 αντί των 24 δόσεων, τότε δεν επιβαρύνονται με τόκο.

Η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 2 δόσεις.  Εφόσον η ρύθμιση τηρείται, ο οφειλέτης μπορεί να λάβει:

  • Ασφαλιστική ενημερότητα δίμηνης διάρκειας.
  • Αναστολή αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων και ποινικών μέτρων στην περίπτωση των εργοδοτών.

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (e-ΕΦΚΑ) αποφάσισε την παράταση έως την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου της προθεσμίας πληρωμής των ενιαίων ειδοποιητηρίων των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Οκτωβρίου 2020 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ                    ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.