«Για ένα φοσυτάνι κρεμασμένο…. για την αριστερή μου πλευρά»

Τα φουστάνια γίνονται γλυπτά και οι λέξεις λόγος στην εικαστική και λογοτεχνική performance που διοργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας- Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη  την Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης). Αφορμή είναι το τελευταίο βιβλίο της Αντιδημάρχου και δημοσιογράφου Δέσποινας Σωτηροπούλου «Η Αριστερή μου πλευρά» (εκδόσεις Ινφογνώμων). Οι γυναίκες της Τρίτης Ηλικίας, μέλη των ΚΑΠΗ, μετά από ενάμιση χρόνο σιωπής, παρέδωσαν 100 φουστάνια εκ των οποίων τα 50 έγιναν έργα τέχνης και θα κρεμαστούν στον περιβάλλοντα χώρο του Κηποθεάτρου συμβολίζοντας τη σιωπή και τις μορφές της.

Το βιβλίο  προλογίζουν ο πρώην Υπουργός και Νομικός Φώτης Κουβέλης και οι Δημοσιογράφοι Σταμάτης Μαλέλης και Άλκης Πασαλίδης. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός  Βάνα Πεφάνη. Την εκδήλωση συντονίζει ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Για το φαινόμενο της «Βίας κατά των Γυναικών» μιλούν γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση, η Ιδρύτρια του «ΣΚΟΠΟΥ ΖΩΗΣ» Δήμητρα Χριστοπούλου, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου και η βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου.

Τραγουδά η Αναστασία Μουτσάτσου υπό τη συνοδεία της κιθάρας του Βασίλη Κετεντζόγλου.  Τα εικαστικά έργα επί σκηνής φέρουν την υπογραφή του ζωγράφου Γιώργου Μπαρδάκα και των υπαλλήλων των ΚΑΠΗ. Οι φωτογραφίες είναι της Χριστίνας Κουκούτση.

Κι επειδή « όλα αλλάζουν…όταν εμείς αλλάζουμε θέση» τα έσοδα του  βιβλίου θα διατεθούν  στον παραπληγικό φοιτητή  Άγγελος Λαδά  που καθηλώθηκε στο κρεβάτι μετά από ηλεκτροπληξία και σήμερα ζει αποκλειστικά με την αρωγή της μητέρας του στο Βαρθολομιό της Ηλείας.

Στο βιβλίο  της η συγγραφέας χρησιμοποιεί τη σιωπή ως εργαλείο για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου και με αποτέλεσμα την ανατροπή αφού το ζητούμενο γίνεται δεδομένο.  Στις ζωές που είτε από ανασφάλεια, είτε από φόβο, είτε από φτώχεια κυριαρχεί η όποιας μορφής βία, η σιωπή λειτουργεί, ως τέρας. Ένα τέρας που καταπίνει τα θηράματά του και καταρρακώνει ψυχές και ζωές. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες εξαιτίας του κορωνοϊού τα φαινόμενα της βίας κατά  των γυναικών τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν επικίνδυνα. Φαινόμενο που οξύνει την ανάγκη για αφύπνιση, ευαισθητοποίηση και δράση. Με τα μηνύματα του βιβλίου «η σιωπή γίνεται λόγος και ευθύς επανάσταση» και «οι πράξεις στηv αθανασία μας οδηγούν. Αυτές και μόνο τη σιωπή στοιχειώνουν της ζωής».

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, από την προσέλευση έως και την αποχώρηση και σε όλους τους χώρους. Δεν επιτρέπεται διάλειμμα και θα υπάρχει κενό ανά 2 ή 4 καθήμενους. Η αποχώρηση των θεατών θα γίνεται σταδιακά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Κύπρου και Προύσσης

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ

 Είσοδος ελεύθερη

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.