Βιβλίο Κων. Π. Μπέλση: “Πόρος 1942 – Το χρονικό μιας προδοσίας”

(έρευνα βασισμένη σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό)

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλλιγράφος το βιβλίο του ιστορικού Κωνσταντίνου Π. Μπέλση με τίτλο: “Πόρος 1942 – Το χρονικό μιας προδοσίας”.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου, πρόκειται για ένα στιγμιότυπο της Κατοχής στον Πόρο του 1942 το οποίο ανασύρεται μέσα από αδημοσίευτο αρχειακό υλικό.

“Mία αληθινή υπόθεση προδοσίας που καταλήγει στην εκτέλεση τριών αθώων ανθρώπων ως πρίσμα ιστορίας. Καταδότες και ηθικοί αυτουργοί, οι συντοπίτες τους. Εκτελεστικά όργανα, οι Γερμανοί κατακτητές. Η ίδια υπόθεση θα απασχολήσει αργότερα τις δίκες δωσιλόγων στη μεταπολεμική και προεμφυλιακή Ελλάδα αλλά και τις δίκες των Γερμανών επιτελών στη Νυρεμβέργη.

Τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις σε διαφορετικά ιστορικά συμφραζόμενα, τρεις διαφορετικές προκλήσεις για τα συλλογικά υποκείμενα που ενεπλάκησαν ή/και διαχειρίστηκαν την ίδια υπόθεση –τη διεθνή κοινότητα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την τοπική κοινωνία του Πόρου στα χρόνια της Κατοχής και τη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία.” αναφέρει το δελτίο τύπου και καταλήγει “Στα παραπάνω θα προσθέταμε και μία τέταρτη –τη δική μας, επίσης μοναδική και ανεπανάληπτη, χωροχρονική πραγματικότητα, τη δική μας ιστορικότητα, απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι στο παρελθόν και στην οποία καταλήγουν τα όποια συμπεράσματα.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.