Όλοι μαζί! για λύση των ζητημάτων που απασχολούν την πειραϊκή επιχειρηματικότητα του Πειραιά

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησαν από κοινού, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Β. Κορκίδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Ν. Μανεσιώτης, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΠ, με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γ. Μώραλη, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Σ. Αντωνάκου, τους Βουλευτές Α’ Πειραιά κ.κ. Κ. Κατσαφάδο, Ι. Μελά, Χ. Μπουτσικάκη, Θ. Δρίτσα και Ν. Μανωλάκο, τον εκπρόσωπο του κ. Τ. Αλεξιάδη κ. Γ. Κασσιό, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Δ. Καρύδη, Α. Αργουδέλη και Γρ. Καψοκόλη, τους Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους Πειραιά  κ.κ. Κ. Μπουρδάκου και Τ. Μαρκαριάν, τον τ. Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλη, τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας DIMAND AE  κ. Δ. Ανδριόπουλο και τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου κ. Β. Ταταρόπουλο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της ατζέντας των σοβαρών σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν την πειραϊκή επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά και είναι αλληλένδετα με θέματα της πόλης, παρευρέθηκαν μέλη των Προεδρείων, τόσο του ΕΒΕΠ, όσο και του ΕΣΠ.

Συγκεκριμένα τέθηκαν προς συζήτηση:

  1. Η πορεία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά.
  2. Η υπογειοποίηση των γραμμών ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά – Κυκλοφοριακό
  3. Η Ιπποδάμεια Αγορά Τροφίμων
  4. Τα Δικαστήρια Πειραιά και το
  5. Παρεμπόριο

Όσον αφορά στο Αναπτυξιακό Σχέδιο της ΟΧΕ, τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κονδυλίων της, καθώς και οι γρήγορες-στοχευμένες ενέργειες για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με σκοπό την αύξηση του πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τις παρεµβάσεις αναβάθµισης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης κ.λπ.

Για το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, έγινε εκ νέου εκτενής αναφορά στη μεγάλη καθυστέρηση των έργων του τραμ και του μετρό και φυσικά στις καταστροφικές επιπτώσεις που δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και επηρεάζουν καθοριστικά την επισκεψιμότητα της πόλης.

Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης και υλοποίησης του πάγιου αιτήματος του εμπορικού κόσμου που είναι η υπογειοποίηση της γραμμής του Ηλεκτρικού μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά, καθώς θα απελευθερώσει το υπάρχον οδικό δίκτυο που θα γίνει ποιο λειτουργικό και θα δημιουργήσει, συνδυαστικά και με τις άλλες παρεμβάσεις, τις συνθήκες για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και της λειτουργίας της πόλης.

Η γενικότερη μελέτη του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει το συντομότερο που θα πρέπει να περιλαμβάνει καθιέρωση συστήματος ελεγχόμενης περιορισμένης στάθμευσης στις εμπορικές οδούς του κέντρου της πόλης.

Η εποικοδομητική συζήτηση συνεχίστηκε με ένα έργο πνοής, τη δημιουργία της Ιπποδάμειας Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων στο χώρο του παλιού αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ στην Πλ. Ιπποδαμείας, που θα τονώσει την πόλη, το λιμάνι, την αγορά, μιας και ο Πειραιάς δεν διαθέτει μια μεγάλη αγορά τροφίμων, όπως δικαιούται σαν πόλη-λιμάνι. Δεδομένου ότι η πόλη μας έχει στερηθεί πολλά αναπτυξιακά έργα και το οικονομικό αδιέξοδο συνεχώς επιτείνεται, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί  κοινό  στόχο και επιθυμία των τοπικών φορέων της πόλης μας και επιβάλλεται να υλοποιηθεί.

Το επόμενο θέμα που απασχόλησε τους συνομιλητές ήταν η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά. Τόσο από πλευράς ΕΒΕΠ, όσο και ΕΣΠ, τονίστηκε ότι σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια απαραίτητα σοβαρά έργα υποδομής για τον Πειραιά για να αποκτήσει το ρόλο που δικαιούται και να προχωρήσει ως μητροπολιτική πόλη-λιμάνι, η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων σε χώρο εκτός του κτιρίου της Ραλλείου που είχε αποφασιστεί και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αρνητικές μελλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα είναι άμεσα ορατές.

Τέλος τέθηκε το θέμα της εξάπλωσης του παράνομου εμπορίου στον Πειραιά και ιδιαίτερα τις Κυριακές  όπου στήνεται ένα παραπάζαρο και η έκταση που έχει λάβει γενικά το φαινόμενο σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης μας. Όπως αναφέρθηκε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων από τις πρωϊνές ώρες έως το μεσημέρι για τον έλεγχο της Κυριακάτικης Αγοράς Πειραιά και την παρεμπόδιση παρείσδυσης παράνομων μικροπωλητών, μετά τις 13.00 και την απομάκρυνση των αστυνομικών οργάνων και των απορριμματοφόρων,  η εικόνα μπροστά από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αλλά και της Πλ. Οδησσού είναι θλιβερή. Ζητήθηκε και πάλι η επέκταση των μέτρων αστυνόμευσης έως τις 5.00 μ.μ. για την τήρηση της νομιμότητας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Δημάρχου, της Αντιπεριφερειάρχη, των Βουλευτών, των Αντιδημάρχων και εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων, του τ. Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και του Προέδρου της Dimand, o οποίος δήλωσε την πρόθεση της εταιρείας του για την εκπόνηση και χρηματοδότηση μελετών που θα απαιτηθούν  και συναποφασίστηκε η ανανέωση της σύσκεψης σε διμηνιαία βάση, για την δρομολόγηση ενεργειών και παρεμβάσεων στα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων που συζητήθηκαν και σχετίζονται με την βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς και την μελλοντική εικόνα και ανάπτυξη του Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *