Πρόσκληση – Έναρξη έτους Αντώνη Σαμαράκη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, το 2020, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κηρύχθηκε ως Έτος Αντώνη Σαμαράκη.

Η πρώτη εκδήλωση του εορταστικού έτους θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19.00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς), παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

Προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη, θα μοιραστούν  μαζί μας η Ζυράννα Ζατέλη, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Περικλής Παγκράτης, η Σίσσυ Παπαθανασίου, η Έλλη Στάη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης.  Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης θα μιλήσει για την ιδιαίτερη συνεργασία που είχε με τον Αντώνη Σαμαράκη στη Βουλή των Εφήβων.

Οι μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Βασιλική Ξυμιαλή και Χάρης Παπαδάκης, θα παρουσιάσουν το «Εικονικό βίωμα και σχολική λογοτεχνία: Αντώνης Σαμαράκης, Το ποτάμι». Η σχολική ερμηνευτική ανάγνωση ενός κορυφαίου διηγήματος, όπως είναι Το ποτάμι του Α. Σαμαράκη, αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια απόπειρα βιωματικής πρόσληψης της λογοτεχνικής δημιουργίας. Η απόπειρα αυτή δεν είναι πάντα δυνατόν να αποδοθεί με τον λόγο. Σε αυτήν την παρουσίαση οι ίδιοι οι μαθητές θα αναδείξουν εικονικά και όχι λεκτικά τη «δική τους» πρόσληψη, ενεργοποιώντας το πλέον απαραίτητο αναγνωστικό εφόδιο, τη φαντασία. Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής της Ιωνιδείου Σχολής Βασίλειος Μπακούρος.

Επίσης, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το Λάθος ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο». Την διασκευή και την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η Κλειώ Φανουράκη, Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με τη δημιουργική συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών & φοιτητριών του Τμήματος, Αλέξανδρου Λυκούρα, Ευγενίας Μαραγκού, Νικολέττας Μαρκοπούλου, Γεωργίας Μπάλλα, Τατιάνας Ξανθοπούλου, Όλγας Παπαχρυσοστόμου, Ουρανίας Φουρλάνου, Στέλλας Χατζημιχελάκη.

Είσοδος ελεύθερη

Ταυτότητα εκδήλωσης:

Έναρξη έτους Αντώνη Σαμαράκη

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Τηλ. 216 900 3700

info@laskaridisfoundation.org

www.laskaridisfoundation.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *