Γαστρονομικός τουρισμός και ‘Γαστροταξιδευτές’ της Υρούς Δασκαλάκη

Σε αυτή την μοναδική χώρα που ζούμε ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης και εισροής εσόδων με αυξητική τάση σταθερά.

Ας μην μένουμε λοιπόν μόνο στα S(sun, sand, sea).

Eχουμε ανεξάντλητο πλούτο που επιτρέπει την ανάπτυξη διαφόρων μορφών τουρισμού. Και σε ένα τόπο με τόσο μεγάλη ποικιλία και ποιότητα πρώτων υλών, αμέτρητες συνταγές ,υποδομή και τεχνογνωσία άνετα αναπτύσσεται ο γαστρονομικός τουρισμός.

Κατηγορία πολιτιστικού τουρισμού στην οποία ο ταξιδευτής γνωρίζει τον πολιτισμό του προορισμού του και μέσα από τις γεύσεις. Άλλωστε η γεύση είναι εμπειρία-εργαλείο.

Διακοπές με νόημα. Είναι το ‘κανάλι’ μέσα από το οποίο διοχετεύουμε τον ξεχωριστό διατροφικό πολιτισμό μας, αποκτώντας συγχρόνως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια αγορά.

Χρειάζεται προβολή, σχεδιασμός, ποιοτικές υπηρεσίες. Δίνεται προοπτική, εμπλουτίζεται το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, και επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος.

Δημιουργείται ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται μόνο στη χώρα μας. Ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Άλλωστε κάθε προορισμός που θέλει ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο, πρέπει να εντάξει σε αυτό τη γαστρονομική του ταυτότητα.

Οι ‘γαστροταξιδευτές’ λοιπόν είναι *Έμπειροι ταξιδιώτες
•Υψηλότερου εισοδήματος από το μέσο ταξιδευτή
•Υψηλού μορφωτικού επιπέδου
•Ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό προορισμού τους
•Δαπανούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους σε αυτό.

Είναι γεγονός πως η γαστρονομία έχει μεγάλη πολιτιστική δύναμη μεταξύ των λαών. Μεγαλύτερη και από γλωσσολογία ή άλλες επιδράσεις.

Συνδυάζουμε ειδικά για αυτή την κατηγορία υπηρεσίες και δραστηριότητες(αξιοθέατα-φύση) που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα μας.

Υποκινείται υψηλότερη τουριστική δαπάνη. Και σίγουρα είμαστε no 1 γαστρονομικός προορισμός όταν εκτός των εμβληματικών προϊόντων και της τεχνογνωσίας έχουμε και την εν γένει στάση ζωής μας.

Φιλοξενία, φιλότιμο, εξωστρέφεια, διασκέδαση… και πολύ ΦΩΣ.

Χρειάζονται χρόνια να ανακαλύψει κάποιος τον πολιτισμό μας αλλά δε χρειάζεται πάνω από λεπτό για να μας ερωτευτεί!!!!!!!

Υρώ Χ. Δασκαλάκη
Καθηγήτρια Διοίκησης Οργάνωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.