Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Μαριλένας Λασκαρίδη στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ – Υποτροφίες

Tο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη», αναδείχτηκε πρώτο μεταξύ των τμημάτων των  πανεπιστημίων του Άμστερνταμ, ενώ καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ολλανδίας.

Η επίσημη λίστα κατάταξης των ολλανδικών πανεπιστημίων «Keuzegids Universiteiten 2020» περιλαμβάνει κάθε τμήμα σε κάθε σχολή και στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε αξιολογήσεις των φοιτητών και στη θέση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο στηρίζει σταθερά την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένας Λασκαρίδη», στο πλαίσιο των σκοπών του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, προσφέρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δύο (2) υποτροφίες για επισκέπτες ερευνητές στο πεδίο των Νεοελληνικών Σπουδών. Στην προκήρυξή τους για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 προχώρησε η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επιλογή των υποτρόφων βάσει υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Λεπτομέρειες για τις υποτροφίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη», του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η έδρα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδου, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος.  Στη χρηματοδότηση συνεισφέρει επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.

Καθηγήτρια της Έδρας είναι η Δρ. Μαρία Μπολέτση, Επίκουρη Καθηγήτρια (assistant professor) στο τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν και στο Κέντρο Τεχνών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Λάιντεν (LUCAS). Η Μαρία Μπολέτση  έχει πλούσιο υπόβαθρο στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εκτείνονται πολύ ευρύτερα από τον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών, περιλαμβάνοντας τη νεότερη Αγγλική, Ολλανδική και Ελληνική Λογοτεχνία, Λογοτεχνική και Πολιτισμική Θεωρία, μετα-αποικιακή λογοτεχνία, λογοτεχνία μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πολιτική ρητορική, τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία των ιδεών. Διδάσκει εξίσου στα ολλανδικά και στα αγγλικά, σε φοιτητές από τα προγράμματα των Νεοελληνικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτισμικών Σπουδών και Θεωρίας της Λογοτεχνίας.

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας, συνδέεται ιστορικά με το ελληνικό πνεύμα, καθώς στη βιβλιοθήκη του φυλάσσονται επιστολές του Αδαμάντιου Κοραή, ενώ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών επιτελείται σπουδαίο επιστημονικό έργο για δεκαετίες. Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ είναι μία από τις λίγες έδρες αντίστοιχων σπουδών στη Δυτική Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.