Κατάλογος Επιχειρήσεων Πειραιά

Εκδηλώσεις της πόλης μας

Τα νέα της πόλης μας

Καρδιακή Ανεπάρεια (Β’ Μέρος): Συμπτώματα & Διάγνωση της νόσου

του Dr Μαρκάτου Γεράσιμου
Ειδικού Καρδιολόγου
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλούνται στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αδυναμία, η καταβολή, η ταχυπαλμία και η μειωμένη αντοχή στην κόπωση. Συνυπάρχει κατακράτηση υγρών τα οποία συγκεντρώνονται στην κοιλιακή χώρα (ασκίτης), στα κάτω άκρα (οίδημα) και στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική συμφόρηση, πνευμονικό οίδημα ή πλευριτικές συλλογές. Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες, οι ασθενείς εμφανίζουν δύσπνοια, είτε κατά την εκτέλεση κάποιας δραστηριότητας, είτε στην ηρεμία. Οι ασθενείς αυτοί συχνά χρειάζονται αρκετά μαξιλάρια προκειμένου να αναπνέουν φυσιολογικά κατά την ύπτια θέση. Η ελάττωση της λειτουργίας της δεξιάς κοιλίας συχνά οδηγεί σε συμφόρηση υγρών στο ήπαρ και πόνο στην αντίστοιχη περιοχή. Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά. Τα κυριότερα από αυτά είναι η κόπωση, η αδυναμία, η αύξηση του σωματικού βάρους, το οίδημα, ο ασκίτης, η ναυτία και η ανορεξία.

Διάγνωση
Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και σε μία σειρά διαγνωστικών εξετάσεων.

- Ιστορικό και κλινική εξέταση : Με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς ο γιατρός συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση της νόσου. Με την κλινική εξέταση, ο γιατρός ακροάζεται με προσοχή τις περιοχές της καρδιάς και των πνευμόνων, εξετάζει την κοιλιακή χώρα και ελέγχει τη ροή του αίματος στα άνω και κάτω άκρα. Με βάση τα ευρήματα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση ο γιατρός θα ζητήσει στη συνέχεια τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί η λειτουργική ικανότητα της καρδιάς και οι αιτίες τις καρδιακής ανεπάρκειας.

- Διαγνωστικές εξετάσεις : Οι συχνότερες εξετάσεις που θα ζητήσει ο γιατρός είναι οι ακόλουθες:

Πλήρης εργαστηριακός έλεγχος : Με την λήψη αίματος θα αναζητηθούν αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια, όπως π.χ. η απορρύθμιση του θυρεοειδούς, υπασβεστιαιμία κ.α., αλλά και η κατάσταση λειτουργίας των νεφρών, του ήπατος κ.α.

Ακτινογραφία θώρακος : Δείχνει το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς, καθώς και τα μεγάλα αγγεία μέσα στο θώρακα. Βοηθά επίσης στην ανίχνευση της συσσώρευσης υγρών μέσα και γύρω από τους πνεύμονες.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα : Πρόκειται για την απεικόνιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς σε ένα ειδικό χαρτί. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση υποκείμενων νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος και οι διάφορες αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή, που συχνά συνυπάρχουν με την καρδιακή ανεπάρκεια. Παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της καρδιάς.

Υπερηχογράφημα ¨Triplex¨ καρδιάς : Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαστάσεις των καρδιακών κοιλοτήτων, τη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων και την κινητικότητα των διαφόρων τμημάτων της καρδιάς. Βοηθάει ακόμη στην εκτίμηση του κλάσματος εξώθησης, ενός μεγέθους που περιγράφει τη συσπαστική ικανότητα της καρδιάς, καθώς και των πιέσεων που υπάρχουν μέσα στην καρδιά και τα μεγάλα αγγεία, που ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτήν. Πρόκειται για την πιο σημαντική εξέταση που έχει στα χέρια του ο καρδιολόγος για την άμεση διάγνωση της πάθησης.              

Δοκιμασία κοπώσεως (Τεστ κοπώσεως) : Κατά τη δοκιμασία κοπώσεως ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς κατά την άσκηση. Ο ασθενής περπατάει επάνω σε έναν κυλιόμενο τάπητα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται η αρτηριακή πίεση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η καρδιακή συχνότητα. Χρησιμοποιείται από τον καρδιολόγο κυρίως όταν υποπτεύεται στεφανιαία νόσο.

Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου : Είναι μια απεικονιστική τεχνική με την οποία ελέγχεται η αιμάτωση του καρδιακού μυός και ανήκει στις λεγόμενες μη επεμβατικές διαγνωστικές τεχνικές. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη δοκιμασία κοπώσεως. Με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου μπορεί να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της στεφανιαίας νόσου και αν θα χρειαστεί να προχωρήσει ο ασθενής σε στεφανιογραφία, να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της αγωγής, η ύπαρξη βιώσιμου μυοκαρδίου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς επίσης και η μελλοντική έκβαση των ασθενών που υπέστησαν έμφραγμα ή πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Στεφανιογραφία : Είναι η εξέταση με την οποία σκιαγραφούνται οι στεφανιαίες αρτηρίες. Αποτελεί τμήμα του καρδιακού καθετηριασμού. Γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία, με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα ή της κερκιδικής αρτηρίας στον καρπό του χεριού, από όπου εισάγονται ειδικοί καθετήρες που προωθούνται στα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών, όπου και γίνεται έγχυση σκιαγραφικού υλικού, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Στη στεφανιογραφία παρατηρείται η μορφολογία και η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών και διαπιστώνονται τυχόν στενώσεις τους. Η κοιλιογραφία γίνεται με έγχυση σκιαγραφικού εντός της αριστερής κοιλίας, με σκοπό να εκτιμηθεί η εξωθητική της ικανότητα. Ο καθετηριασμός των δεξιών κοιλοτήτων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πιέσεις στις δεξιές κοιλότητες της καρδιάς και τα αγγεία του πνεύμονα.

Social Media

 

Newsletter

Εγγραφείτε μόνο με ενα e-mail!