«Σαν παραμύθι; Κρήτη και Κρήτες από τη Μινωϊκή μέχρι τη σύγχρονη εποχή»

Το Τμήμα Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού σε συνεργασία με την Ομάδα Μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και την Ερευνητική και Καλλιτεχνική Ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. «δρΥός τόΠοι»,  
θα παρουσιάσουν το θεατρομουσικοχορευτικό έργο:

«Σαν παραμύθι; Κρήτη και Κρήτες από τη Μινωϊκή μέχρι τη σύγχρονη εποχή»,
την 8η Ιουνίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στα πλαίσια της Οργάνωσης «Πάμε Πειραιά, Πάμε Δημοτικό».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ
«ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ; ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΪΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ».

Πολυθέαμα, βασισμένο στη μυθολογία, στην ιστορία, στις παραδόσεις και στη σχέση αρχαίας όρχησης και παραδοσιακού χορού στην περιοχή της Κρήτης, διανθισμένο με ποικίλες μορφές χορού, τραγούδια και πολλά δρώμενα.

Αποτελεί μια διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των αρχαίων και σύγχρονων εθίμων, πρακτικών λατρείας και των τρόπων έκφρασής τους, κύρια με συντεταγμένη κίνηση και χορό. Επίσης εξετάζεται, εάν τα αρχαία στοιχεία έχουν μεταφερθεί αυτούσια στο σήμερα ή έχουν υποστεί μεταβολές. Δεδομένο και αναμφισβήτητο είναι το γεγονός, ότι η θρησκεία είναι διαφορετική. Επίσης είναι απαλλαγμένο από εθνικιστικές κορώνες και υπερβολές.

Οι πηγές επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούν τους μεγαλύτερους ηλικιακά χαρακτήρες να δίνουν τις μυθολογικές, ιστορικές και σχετικές με την παράδοση πληροφορίες και απαντήσεις στα ερωτήματα των νεαρότερων, που έχουν την αγωνία να μάθουν, εάν είναι απ’ ευθείας απόγονοι των αρχαιοτέρων με τεκμήρια. Γοητεύονται με το ενδεχόμενο, όλα αυτά που κάνουν καθημερινά, να τα έκαναν πριν χιλιάδες χρόνια κάποιοι άλλοι άνθρωποι, που ζούσαν και δημιουργούσαν ένα τεράστιο πολιτισμό στα ίδια χώματα. Θα είναι δε εξαιρετικά υπερήφανοι, αν καταφέρουν να το αποδείξουν. Κι αυτό προσπαθούν να κάνουν ξεκινώντας από τη σύγχρονη εποχή, πηγαίνοντας στη μινωϊκή και ξαναγυρίζοντας στη σύγχρονη εποχή, αφού έχουν εξιστορήσει και επισημάνει όλα τα επιτεύγματα των συντοπιτών τους διαχρονικά, παίρνοντας ρόλους άλλων ανθρώπων και όχι μόνον, και φθάνοντας τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μένει στο θεατή να συμπεράνει κι αυτός, εάν πράγματι το επιτύχανε.
  
Πόπη Βαρουδάκη
Πρόεδρος Τμήματος Πειραιά Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.

Συμμετέχει: Η Αδελφότης Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».
                          
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 4186956 και 6974 769100

Social Media

 

Newsletter

Εγγραφείτε μόνο με ενα e-mail!