Περιβαλλοντική δράση «Let’s do it Greece»

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ "Let's do it Greece 2018":
Φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά συντονίζεται ολόκληρη η χώρα μέσα σε μία ημέρα, την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, πραγματοποιώντας δράσεις εθελοντισμού με επίκεντρο το περιβάλλον. Μία ημέρα γεμάτη χαμόγελα, ενθουσιασμό και ελπίδα, με εθελοντές να φροντίζουν και να ομορφαίνουν πλατείες, πάρκα, γειτονιές, ποτάμια, παραλίες, λίμνες, βυθούς και δάση σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε σχολεία ολόκληρης της χώρας, στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού "Let's do it Greece 2018", που θα διεξαχθεί από τις 23 - 27 Απριλίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με κορύφωση των δράσεων την Κυριακή 29 Απριλίου. Στόχος είναι, με κεντρικό σύνθημα “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις”, να αναδειχθεί το όμορφο πρόσωπο της Ελλάδας.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η εθελοντική εκστρατεία «Let's do it Greece», μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Η συμμετοχή στη δράση του 2017 ξεπέρασε το 1% του πληθυσμού της Ελλάδας, με περισσότερους από 109.000 εθελοντές και 3.500 φορείς συγκεντρώνοντας πάνω από 530 τόνους απορριμμάτων σε 1.500 σημεία δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ συμμετείχαν περισσότερα από 1.400 σχολεία, το 10% των σχολείων της χώρας. Το εθελοντικό μήνυμα έφτασε ακόμα πιο μακριά, αγγίζοντας περισσότερους από 945.000 μοναδικούς χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα. Μεγάλος στόχος είναι, μέχρι το 2021, να συμμετέχει το 5% του Ελληνικού πληθυσμού, με δράσεις στις 13 Περιφέρειες και στους 325 Δήμους της Ελλάδας. Φέτος η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.000 εθελοντές πανελλαδικά. Υπάρχει Χάρτης Δράσεων στο www.letsdoitgreece.org .”

Η θεματική για φέτος είναι “Νεολαία και Εθελοντισμός”, με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους νέους της χώρας μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Επίσης, η δράση οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Ήδη, εκατοντάδες φορείς σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για τη φετινή εκστρατεία, ενώ σημαντική είναι και η αρωγή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Ο Δήμος Πειραιά, συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην περιβαλλοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece», με σύνθημα «Καθαρίζουμε τα βράχια της Πειραϊκής, σώζουμε τα καΐκια», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 10:30 με σημείο συνάντησης τον Σταυρό στην Πειραϊκή.

Η περιβαλλοντική εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά, πέρα από τον καθαρισμό στα βράχια της Πειραϊκής- στην οποία θα συμμετέχουν εθελοντικά φορείς, σύλλογοι αλλά και δημότες- έχει φέτος ως σκοπό την ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών καϊκιών, τα οποία καταστρέφονται, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» - Δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.
Σημειώνεται ότι η φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρόεδρος του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Σταυρούλα Αντωνάκου, παρευρέθηκαν σήμερα στην πλαζ Βοτσαλάκια, όπου υποδέχθηκαν το βαν του «Let’s do it Greece», στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη δράση.

Ο κ. Μώραλης, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίηση του που ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο«Let’s do it Greece» και χαρακτήρισε εύστοχο το κεντρικό σύνθημα της δράσης: «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις». «Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια Δήμαρχος σε μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχω διαπιστώσει ότι πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, είτε είναι η κεντρική διοίκηση είτε είναι οι περιφέρειες είτε είναι οι δήμοι», επεσήμανε ο Δήμαρχος Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης, κάλεσε φορείς, συλλόγους και τους Πειραιώτες, την Κυριακή 29 Απριλίου στον Όρμο της Αφροδίτης, προκειμένου να συμμετέχει η πόλη μαζικά στη δράση και στον καθαρισμό μέρους της Πειραϊκής, αλλά και να ενημερωθεί παράλληλα για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αναφορικά με την καταστροφή των καϊκιών. «Υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να καταστραφούν, να αποσυρθούν τα ξύλινα καΐκια. Αναλάβαμε πρωτοβουλία, προκειμένου να σώσουμε κάτι που αφορά την παράδοση στην χώρα μας και στον Πειραιά, ως ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδος. Έχουμε εισηγηθεί στον αρμόδιο Υπουργό, να σώσουμε κάποια από αυτά τα ξύλινα σκάφη, τα οποία να ελλιμενιστούν στο Μικρολίμανο, ώστε και με την ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή, να είναι ένα σημείο, στο οποίο θα μπορούν είτε Έλληνες είτε ξένοι να επισκεφθούν και να γνωρίσουν αυτήν την ελληνική παράδοση. Θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των ξύλινων σκαφών και γενικότερα να αποτελέσει αυτή η ενέργεια ένα κομμάτι της ναυτικής παράδοσης της χώρας, αλλά και της πόλης».
Επιπλέον ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως ο εθελοντισμός μπαίνει σιγά σιγά στη συνείδηση του Έλληνα, με αργά βήματα. «Η δική μου γενιά, δεν είχε εκπαιδευτεί στον εθελοντισμό και είναι αισιόδοξο ότι τα νέα παιδιά συμμετέχουν περισσότερο. Ο γιος μου είναι επτά ετών και μου μαθαίνει πώς να ανακυκλώνω. Εγώ έφτασα 50 ετών, αλλά δεν μας έμαθαν ποτέ πως να ανακυκλώνουμε», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

«Καιρός λοιπόν είναι να γίνουμε η αλλαγή που όλοι περιμένουμε και να συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις και ειδικά στη δράση αυτή που είναι πολύ σημαντική, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 1000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, την ίδια μέρα, ταυτόχρονα», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Η κα Γιάννα Παυλοπούλου, ως εκπρόσωπος της καμπάνιας «Let’s do it Greece» και μέλος της Πανελλαδικής Οργανωτικής Επιτροπής Εθελοντών που συντονίζει τη δράση στον Πειραιά, δήλωσε:

«Είμαι χαρούμενη που για τρίτη χρονιά συνεργάζομαι δημιουργικά με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη στην κινητοποίηση των δημοτών και φίλων του Πειραιά. Με κεντρικό σύνθημα μας φέτος “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις” την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, από τις 10:30 το πρωί, θα εξωραΐσουμε και θα καθαρίσουμε τα βράχια της Πειραϊκής, ξεκινώντας από το σημείο Σταυρός (Μνημείο του Αφανούς Ναύτη) με την ευγενική χορηγία υλικών από την SANITAS και τον Δήμο Πειραιά.

Ειδικότερα θα ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για την απόσυρση και πλήρη καταστροφή (χωρίς δυνατότητα βιώσιμης επανάχρησης) των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού. Τοπικό μας σύνθημα λοιπόν είναι «Σώζουμε τα καΐκια». Θα παραστούν εκπρόσωποι τοπικών ενώσεων αλιέων και θα ενημερωθούν διαδραστικά οι παριστάμενοι εθελοντές με εικαστικό δρώμενο. Στόχος μας να ενδυναμώσουμε το αίσθημα ατομικής κοινωνικής ευθύνης. Στις 29 Απρίλη ας σκεφτούμε ότι είναι προσωπικό χρέος του καθενός μας να είναι ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης, που προτείνει εφικτές λύσεις για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ότι είναι χρέος του καθενός μας να διατηρούμε την χώρα μας καθαρή κι όμορφη, απαλείφοντας ό,τι ρυπαρό υπάρχει στον δρόμο, στην γειτονιά, στο λιμάνι (που εξυπηρετεί όλους τους Έλληνες κι όχι μόνο τους δημότες Πειραιά). Let’sdoitGreece λοιπόν! Γίνε η αλλαγή που περιμένεις! Ελάτε να περάσουμε κεφάτα και δημιουργικά την Κυριακή μας στην δράση του Πειραιά ή εγγραφείτε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα στο www.letsdoitgreece.org».

Social Media

 

Newsletter

Εγγραφείτε μόνο με ενα e-mail!